Life

I se spune ”Marea Moartă din Transilvania”. Lacul sărat renumit pentru proprietățile sale vindecătoare

Balta naturală cunoscută drept ”Marea Moartă din Transilvania”, renumită pentru leacurile sale. E un loc unic în Europa.
03.05.2023 | 14:35
I se spune Marea Moarta din Transilvania Lacul sarat renumit pentru proprietatile sale vindecatoare
Balta naturală cunoscută drept ”Marea Moartă din Transilvania”, renumită pentru leacurile sale. E un loc unic în Europa. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

I se spune “Marea Moartă din Transilvania”. Lacul sărat renumit pentru proprietățile sale vindecătoare e unul dintre cele mai importante puncte turistice din România. Se află într-o stațiune balneară renumită în țara noastră.

Balta naturală cunoscută drept ”Marea Moartă din Transilvania”, renumită pentru leacurile sale. E un loc unic în Europa

Lacul Ursu din stațiunea Sovata, județul Mureș, este o baltă naturală cunoscută drept ”Marea Moartă din Transilvania”. E renumită pentru leacurile sale, denumirea sa venind chiar de la forma unei blăni de urs desfăşurate.

ADVERTISEMENT

E unicul lac helioterm din Europa și cel mai mare din această categorie din lume. Are o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi, o adâncimea de 18 metri şi o salinitate medie de 300 de grame/litru. Asta înseamnă că este o sursă de sănătate.

Salinitatea întâlnită în această regiune se mai găsește doar la Marea Moartă din Israel spre suprafaţă. În plus, cel mai adânc punct este la 18,9 metri. Zona este înconjurată de păduri și foarte multă verdeață și se găsește la o altitudine de 502 metri.

ADVERTISEMENT

„Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius şi chiar peste.

Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, a declarat balneologul Suzana Pretorian, conform adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Lacul Ursu din stațiunea Sovata și temperatura ridicată

Lacul Ursu are cea mai mare concentrație salină de planetă, în timp ce temperatura pe care o atinge la suprafață este de 29 de grade Celsius. Oamenii de știință susțin că la adâncimea de 1,5 metri căldura poate ajunge până la 41 grade Celsius.

Fenomenul heliotermic presupune faptul că încălzirea apei se datorează căldurii emise de razele soarelui. Acestea trec prin apa dulce de deasupra și se acumulează în apa sărată mărind în felul acesta continuu temperatura.

ADVERTISEMENT

Persoanele care intră în apă beneficiază de un efect terapeutic. De asemenea, lacul tratează infertilitatea feminină și numeroase boli ginecologice. În plus, terapiile cu nămol sapropelic peloidogen au efect intens antiinflamator și biotrofic (retragerea edemelor, activarea circulaţiei şi regenerare celulară).

Totodată, acesta are rol emolient, hidratant, bacteriostatic şi cicatrizant la nivelul pielii. Activează tiroida și glandele suprarenale, cât și axa reproductivă feminină (ovare, hipofiza, hipotalamus) cu efect de durată antiinflamator.

Lacul Ursu de la Sovata, recorduri mondiale

”Marea Moartă din Transilvania” este situat într-o vale. Deține trei recorduri mondiale: Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume. Al doilea record este primit pentru că e unica baltă sărată înconjurată de un munte de sare și vegetație.

Al treilea record deținut de lacul din stațiunea Sovata, județul Mureș, constă în faptul că este singurul din lume căruia i se cunoaște dată de naştere cu o precizie de un minut. Mai exact, este format în a doua jumătate a anilor 1870.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUNCTUL DE PENSIE se schimbă radical! Vestea a venit direct de la CASA...
PUNCTUL DE PENSIE se schimbă radical! Vestea a venit direct de la CASA DE PENSII
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023. Superstiții... 
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023. Superstiții... 
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!