Sport

Iga Swiatek, fără rival la Australian Open: „Pentru mine, ea este numărul 1”

Iga Swiatek, locul 1 în ierarhia WTA, este văzută principala favorită la câștigarea competiției de la Australian Open 2023.
10.01.2023 | 12:30
Iga Swiatek fara rival la Australian Open Pentru mine ea este numarul 1
Iga Swiatek este marea favorită a experților la câștigarea competiției de la Australian Open 2023. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Iga Swiatek a dominat lumea tenisului în 2022, când a reușit să lege o serie impresionantă de 37 de victorii consecutive, performanță cu care și-a consolidat poziția de lider în clasamentul WTA. Poloneza, în vârstă de doar 21 de ani, este văzută principala favorită de către experți la câștigarea Australian Open 2023.

Iga Swiatek, fără adversar la Australian Open 2023: „Pentru mine, ea este numărul 1”

Iga Swiatek a devenit lider mondial la începutul lunii aprilie a anului 2022 când a beneficiat de retragerea prematură din tenis a lui Ashleigh Barty. Totuși, jucătoarea poloneză a demonstrat de-a lungul anului că este cea mai în formă din circuitul WTA.

ADVERTISEMENT

Câștigătoare de două ori la Roland Garros (2020, 2022) și o dată la US Open (2022), Iga Swiatek este văzută favorită principală la câștigarea titlului de la Australian Open 2023, care se va desfășura în perioada 16-29 ianuarie. Cea mai bună performanță a Igăi Swiatek la Antipozi a fost înregistrată anul trecut, când se oprea în semifinalele competiției.

Barbara Schett, unul dintre experții care au analizat jocul polonezei înainte de startul Australian Open 2023, a precizat că Iga Swiatek se află într-o formă de zile mari și nu vede un alt adversar pe măsură. „Pentru mine, ea este numărul 1. S-ar putea să nu mai aibă un an ca acesta , în care să câștige meci după meci, dar nu contează asta. Are atât de multă consistență în joc. Nu îi poți găsi slăbiciuni.

ADVERTISEMENT

Cred că a învățat cum să își controleze emoțiile și devine mai bună pe zi ce trece. Cred că o să rămână numărul 1 WTA dacă o să continue seria extraordinară de victorii”, a spus Barbara Schett, potrivit Eurosport.

Iga Swiatek, comparată cu Novak Djokovic de legendarul John McEnroe: „Îmi amintește de el”

John McEnroe, fostul mare tenismen american, a avut doar cuvinte de laudă la adresa Igăi Swiatek pe care o consideră de departe cea mai bună jucătoare a momentului. Totodată, analistul consideră că rivalitatea în sport este necesară și a asemănat-o pe poloneză cu Novak Djokovic.

ADVERTISEMENT

„Cred că retragerea lui Ash Barty a avut un impact asupra Igăi. Să nu ai rival este ceva ce nu face bine sportului. Să sperăm că jucătoarele rămase în circuit se simt confortabil și vor lucra pentru a nu-și pierde din abilități.

Cred că Iga Swiatek este de departe cea mai bună jucătoare. Este o atletă fantastică, nu îmi amintesc de o altă jucătoare care să alerge așa pe teren. Îmi amintește de Novak Djokovic. Aș fi surprins să nu câștige câteva turnee mari în acest sezon. Mă aștept să se impună la Roland Garros și este clar favorită în toate turneele care se joacă pe hard.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fie foarte atentă la calendar. Nu cred că o să mai lege vreo serie de 37 de victorii consecutive pentru că acum toate celelalte au luat-o în vizor. Chiar și așa, aș fi surprins dacă nu câștigă câteva turnee mari anul acesta”, a spus John McEnroe, conform sursei menționate.

Iga Swiatek, înfrângere drastică înainte de Australian Open 2023

În ultimul meci de la United Cup, Iga Swiatek a suferit cea mai dură înfrângere din ultima perioadă în fața Jessicăi Pegula (3 WTA). Sportiva din SUA a cedat doar patru game-uri în meci și a făcut-o pe jucătoarea poloneză să izbucnească în lacrimi.

În 2022, Iga Swiatek s-a oprit în semifinalele turneului de la Australian Open. În urmă cu un an, liderul mondial pierdea, scor 4-6, 1-6 cu Danielle Collins, în prezent pe locul 14 WTA. În 2021, Iga Swiatek se oprea în optimile de finală, fiind învinsă de Simona Halep în trei seturi.

Jucătoarea poloneză, care va împlini 22 de ani la sfârșitul lunii mai, va cuceri al patrulea turneul de Mare Șlem dacă se va impune la Australian Open.

ADVERTISEMENT