Sport

Iga Swiatek s-a umplut de bani după ce a câștigat finala de la Roland Garros împotriva Karolinei Muchova. Premiu record pentru liderul WTA

Iga Swiatek a obținut un premiu record în bani după ce a câștigat finala de la Roland Garros împotriva Karolinei Muchova.
10.06.2023 | 19:43
Iga Swiatek sa umplut de bani dupa ce a castigat finala de la Roland Garros impotriva Karolinei Muchova Premiu record pentru liderul WTA
Iga Swiatek a câștigat un premiu financiar record după ce a câștigat turneul de la Roland Garros. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Iga Swiatek a câștigat trofeul de la Roland Garros 2023 după o finală spectaculoasă împotriva Karolinei Muchova, scor 6-2, 5-7, 6-4. Poloneza a cucerit al patrulea trofeu de Grand Slam din carieră, al treilea la Paris. Liderul WTA a obținut premii record după ce s-a impus la Openul Francez.

Iga Swiatek s-a umplut de bani după ce a câștigat finala de la Roland Garros împotriva Karolinei Muchova

Iga Swiatek a început în forță finala împotriva Karolinei Muchova de la Roland Garros 2023. Poloneza a condus cu set și 3-0, însă cehoaica și-a ridicat nivelul de joc și a echilibrat partida. În cele din urmă, liderul mondial s-a impus dramatic și și-a apărat cu succes trofeul cucerit anul trecut pe zgura de la Paris.

ADVERTISEMENT

În urma succesului, Iga Swiatek va încasa un cec record în valoare de 2,3 milioane de euro. Premiile în bani pentru competiția de la Roland Garros au crescut cu 12,3% în comparație cu anul 2022. În total, al doilea Grand Slam al anului a pus premii totale în joc în valoare de 49,6 milioane de euro.

De cealaltă parte, Karolina Muchova s-a ales cu un cec în valoare de 1,15 milioane de euro. Presiunea partidei și-a pus amprenta pe Iga Swiatek după ce a obținut punctul câștigător. La finalul partidei, poloneza a izbucnit în lacrimi pe teren.

ADVERTISEMENT

Iga Swiatek, serie de recorduri după ce a câștigat finala de la Roland Garros

Odată cu noul triumf obținut la Roland Garros, Iga Swiatek a bifat o serie de recorduri. Liderul WTA a devenit prima jucătoare din perioada 2005-2007 încoace care reușește să câștige de două ori la rând la Roland Garros. Justine Henin, fosta jucătoare de tenis, reușea să câștige în 2005, 2006, 2007 turneul de la Paris.

Iga Swiatek a ajuns la patru titluri de Grand Slam câștigate în carieră și a egalat, astfel, nume precum, Hana Mandlikova, Arantxa Sanchez Vicario, Kim Clijsters, Naomi Osaka (Era Open), Elisabeth Moore, Hazel Hotchkiss Wightman și Shirley Fry.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Iga Swiatek a devenit cea mai tânără jucătoare de tenis care ajunge la patru titluri de Grand Slam de la legendara Serena Williams (2002) încoace. Tenismena din Polonia a câștigat Roland Garros, 2020, 2022 și 2023, dar și US Open 2022.

Iga Swiatek a scris istorie după ce a câștigat Roland Garros 2023

Totodată, Iga Swiatek a devenit doar a treia jucătoare care câștigă primele patru finale în turneele de Grand Slam după Monica Seles și Naomi Osaka. În 2020, poloneza s-a impus împotriva Sofiei Kenin la Roland Garros, scor 6-4, 6-1.

ADVERTISEMENT

Doi ani mai târziu, Iga Swiatek a câștigat împotriva lui Coco Gauff la Roland Garros, scor 6-1, 6-3, iar în același an, la US Open, liderul WTA a trecut de Ons Jabeur, scor 6-2, 7-6. Iga Swiatek și-a consolidat locul 1 în clasament, odată cu triumful de la Roland Garros 2023.

De cealaltă parte, Karolina Muchova a urcat 27 de poziții în ierarhia WTA live, iar de luni jucătoarea din Cehia va urca până pe locul 16, cea mai bună clasare a carierei.

ADVERTISEMENT