News

Imagini unice cu Nicolae și Elena Ceaușescu înainte să fie executați. Ultimele cuvinte ale dictatorului

23.12.2020 | 09:54
Imagini unice cu Nicolae si Elena Ceausescu inainte sa fie executati Ultimele cuvinte ale dictatorului
Nicolae și Elena Ceaușescu, în timpul procesului. Sursa foto -colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă imagini unice cu Nicolae și Elena Ceaușescu înainte să fie executați. De asemenea, abordăm un subiect delicat, cel al ultimelor cuvinte pe care le-au rostit cei doi cu doar câteva secunde să treacă în lumea celor drepți. 

Vă readucem aminte că Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena Ceaușescu au fugit din București pe 22 decembrie 1989. Alături de ei se aflau doi colaboratori loiali, Emil Bobu și Manea Mănescu. Toți au plecat într-un elicopter pilotat de Vasile Maluțan. În aparatul de zbor se mai aflau copilotul Mihai Ștefan, mecanicul Stelian Drăgoi și doi ofițeri de la Direcția a V-a a Securității.

ADVERTISEMENT

Aceștia s-au îndreptat spre reședința de la Snagov unde au ajuns în jurul orei 12:21. La diferență de nici 30 de minute au redecolat spre Târgoviște. Cu toate acestea, în apropiere de Boteni, mai exact lângă șoseaua București-Târgoviște, au abandonat elicopterul, după ce armata le-a transmis piloților să aterizeze.

Imagini unice cu Nicolae și Elena Ceaușescu înainte să fie executați în decembrie 1989

În cele din urmă, soții Ceaușescu au fost arestați și percheziționați de mai mulți revoluționari. Dacă ne raportăm strict la procesul acestora, trebuie spus că a avut loc în data de 25 decembrie, de la ora 13:20.

ADVERTISEMENT

S-a terminat în jurul orei 14:40 și sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată cinci minute mai târziu. Culmea, deși verdictul admitea recurs, pedeapsa a fost executată peste alte cinci minute, în curtea garnizoanei din Târgoviște.

Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”

ADVERTISEMENT

Interesant este că, la 24 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. Decretul a fost scris de mână într-o toaletă a Ministerului Apărării Naționale.

Ce spunea Ion Iliescu despre execuția soților Ceaușescu

Conform unui documentar BBC, Ion Iliescu n-ar fi dorit executarea Ceaușeștilor, dar generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost cel care a transmis că în caz contrar armata nu va colabora cu Consiliul Frontului Salvării Naționale. În cele din urmă, cel care avea să preia puterea în stat, a acceptat executarea cuplului pentru a obține sprijinul armatei.

ADVERTISEMENT

Înainte de execuţie, Elena Ceaauşescu a spus că vrea să fie executată împreună cu coţul ei. „Împreună am luptat, să murim împreună!”. Au fost legați de mâini, deși protestau vehement împotriva a ceea ce se întâmplă.

Sursa foto – hepta.ro

Înainte ca gloanțele să-i pună la pământ, Ceaușescu a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”.

Alte surse spun că, acesta a început sa cânte fragmente din Internaționala, cel mai cunoscut cântec socialist. Un alt detaliu semnificativ este acela că după executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu

Cadavrele lor au fost transportate cu elicopterul la Stadionul Ghencea, unde „s-au rătăcit”, fiind găsite a doua zi, și duse la morga Spitalului Militar Central. De acolo au fost transportate la Cimitirul Ghencea, și înmormântate în secret.

La scurt timp după execuție, pe postul național de televiziune s-a citit comunicatul privind execuția soților Ceaușescu. Fragmente din filmarea cu procesul și finalul execuției au fost difuzate în aceeași zi la televiziunea națională.

Cei doi soți Ceaușescu au fost acuzați de genocid cu peste 60.000 victime, subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat, dar și de infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe, subminarea economiei naționale și încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate. VEZI IMAGINI DIN TIMPUL PROCESULUI ȘI EXECUȚIA AICI

ADVERTISEMENT