News

Imaginile cu armamentul românesc trimis Ucrainei, dezbătute de toată lumea. Reacția Romarm

Au apărut primele imagini cu ceea ce pare a fi armament românesc livrat Ucrainei. Întreaga poveste e învăluită în mister, pentru că părțile implicate nu doresc să comenteze.
08.08.2022 | 17:40
Imaginile cu armamentul romanesc trimis Ucrainei dezbatute de toata lumea Reactia Romarm
Ar fi apărut imagini cu obuze trimise de România spre Ucraina. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

O înregistrare video publicată pe Twitter de ucraineni susține că România a livrat obuze fabricate de Romarm în 2022, de calibru 122 mm. Subiectul este tabu pentru București, care niciodată nu a comentat colaborarea militară dintre România și Ucraina, totul fiind ținut secret.

România ar fi livrat obuze Ucrainei

Romarm, compania care ar fi fabricat obuzele, a transmis că nu comentează ”informații neautentificate și a speculațiilor apărute pe site-uri de socializare”.

ADVERTISEMENT

Între timp, ministrul economiei Florin Spătaru nu crede că acea muniție a fost livrată de România, însă se vor face ”verificări”.

”E o imagine apărută pe net. Am demarat nişte verificări şi sub nicio formă nu avem informaţii că acea muniţie ar fi fost livrată din România. Acel simbol nu are legătură cu România”, a spus ministrul Economiei la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, portalul Ukraine Weapons Tracker anunță că proiectilul prezentat în imagini este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika, cu o turelă de 122 de milimetri.

Conform Hotnews, Ucraina ar fi negociat cu România și Bulgaria anumite livrări de proiectile de artilerie de calibru din era sovietică. Cu toate acestea, țara noastră nu deține toate ”materialele” necesare fabricării la scară largă a acestor obuze. Fabricile care produceau pulberi explozive, din Făgăraș și Pirochim Victoria SA, sunt istorie.

ADVERTISEMENT

În luna aprilie, ministrul apărării Vasile Dîncu anunțat foarte clar că țara noastră nu va trimite niciodată armament Ucrainei. Între timp situația pare că s-a schimbat, însă guvernul de la București a ales să nu comenteze niciodată acest scenariu, pentru a nu da apă la moară Rusiei.

”Aşa cum a spus premierul, în acest moment suntem concentraţi pe ajutor umanitar. Nu vorbim despre armament în acest moment. Aşa cum a spus premierul ieri într-o declaraţie, în acest moment suntem concentraţi pe ajutor umanitar”, declara Dîncu.

ADVERTISEMENT

Între timp, Rusia anunța că România a trimis sute sau mii de mercenari în Ucraina, însă niciodată nu a fost prezentată nici cea mai mică dovadă în acest sens.

ADVERTISEMENT