Apar detalii în cazul tragediei care a avut loc, luni, 18 decembrie, după ce peretele exterior al internatului Liceului Tamași Aron, din Odorheiul Secuiesc s-a prăbușit. Elevii care se aflau în clădire ar fi văzut momentul în care pereții au început să crape.
Patru copii au fost prinși sub dărâmături, fiind vorba despre trei fete și un băiat. Din nefericire, acesta din urmă a decedat, în ciuda manevrelor de resuscitare. O elevă se află în stare gravă la spital, fiind intubată, după ce a fost resuscitată.
În total, 97 de tineri erau cazați în internatul groazei. Cei mai mulți dintre ei nu se aflau în interior, atunci când peretele s-a prăbușit, având activități extrașcolare, potrivit Antena 3. Însă, dacă incidentul grav ar fi avut loc înainte de ora 16:00, cel mai probabil am fi vorbit de un număr mult mai mare de victime.
Din păcate, adolescentul de 17 ani a fost găsit fără viață. Pompierii au îndepărtat cărămizile și molozul, iar în sprijinul lor au sosit și salvamontiștii cu un câine de căutare. De altfel, câinele este cel care l-a găsit, însă mult prea târziu.
Mai mult, fratele unuia dintre adolescenții aflați în internat spune că elevii ar fi văzut când pereții au început să se crape și au mers să anunțe un pedagog. Imediat după acest moment, clădirea s-a prăbușit, iar tinerii nu au apucat să iasă.
Cel care a anunțat forțele de intervenție este chiar un pompier, care era în zona respectivă, aflându-se în timpul liber. Acesta a auzit un zgomot puternic și a văzut momentul prăbușirii, iar apoi și-a alertat colegii.
După tragedie, cei mai mulți dintre copii au ajuns la casele lor, fiind preluați de părinții. Ceilalți au fost relocați la internatul unei unități școlare din apropiere. Partea din clădire care a rămas este pe punctul de a se prăbuși.
Autoritățile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Amintim că o firmă desfășura lucrări la scurgerea-canalizarea și sistemul de colectare al apelor pluviale din zona internatului. Cel mai probabil, prăbușirea s-a produs în urma acestora.
Pe de altă parte, clădirea veche de 100 de ani nu se afla pe lista celor cu risc seismic. Aceasta aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte 300.000 de lei chirie în fiecare an.