News

Imunitatea după vaccinul anti-Covid, mai mare decât s-a crezut inițial. Explicațiile date de Valeriu Gheorghiță

21.02.2021 | 21:25
Imunitatea dupa vaccinul antiCovid mai mare decat sa crezut initial Explicatiile date de Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, dă asigurări că imunitatea căpătată în urma vaccinului va dura mai mult de un an.

În acest context, dacă se menține ritmul vaccinării, până la finele anului pandemia de Covid-19 va fi sub control.

ADVERTISEMENT

Pfizer anunțase că imunitatea garantată de propriul vaccin durează cel puțin 6 luni, în timp ce vaccinul Moderna oferă o imunitate de cel puțin 3 luni.

Valeriu Gheorghiță susține că vaccinul anti Covid oferă imunitate 1 an

Cercetătorul șef de la Moderna, Tal Zaks, a anunțat că a plâns de fericire când a văzut că vaccinul e aproape gata și, mai mult, e eficient. „A fost pentru prima oară când mi-am permis să plâng. La acest nivel de eficienţă, dacă faci calculele cu privire la ce înseamnă acest lucru pentru pandemia în care ne aflăm, este copleşitor. Credem că avem un vaccin foarte eficient. Acum avem datele să dovedim acest lucru”, a declarat omul de știință.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Valeriu Gheorghiță a prezentat mai multe studii care vorbesc despre o imunitate de cel puțin opt luni de zile, fiind vorba de un răspuns imun „cât se poate de bun”.

“Timpul de răspuns imun va fi cu siguranță mai mare de un an”, a completat Gheorghiță. România va atinge o rată a vaccinării a 70% din populație în luna septembrie, dacă între timp nu apare o variantă a coronavirusului care să nu răspundă la vaccin.

ADVERTISEMENT

Din fericire tulpina britanică a SARS-CoV-2 nu este o problemă pentru vaccinurile existente pe piață. “Cred că la sfârșitul anului putem aprecia că pandemia este sub control”, a concluzionat arătat Valeriu Gheorghiță.

Alexandru Rafila, un alt expert de top, susține cele spuse de Gheorghiță. Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT