Cătălin Cherecheș, primarul din Baia-Mare, a fost condamnat definitiv, astăzi, de Curtea de Apel Cluj, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită. În februarie 2022, Tribunalul Cluj a hotărât aceeași pedeapsă. Pe 8 noiembrie 2023, socrii lui Cătălin Cherecheș, Claudia și Dorin Gliga, au fost arestați preventiv de DNA, fiind acuzați de dare de mită, respectiv de complicitate la dare de mită.
Mita, al cărei avans era de 50.000 euro, ar fi trebuit să ajungă la judecătoarea Georgiana Rodica Hîngan Fărcaș din completul care va da verdictul pe 24 noiembrie. Cu doar 5 zile înainte de sentință, Cătălin Cherecheș a cerut strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Cluj la o altă instanță egală în grad, considerând că judecătoarea nu mai poate fi obiectivă.
Numele lui Cătălin Cherecheș se află implicat într-un alt dosar care are un traseu sinuos, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Pe 30 decembrie 2016, firma Alpha Print SRL (fosta Glasul Transilvaniei SRL), aflată în faliment, a dat în judecată PSD și PSD-filiala Maramureș pentru două contracte de prestări servicii semnate în 2009, în valoare totală de 102.409,3 lei lei.
Cătălin Cherecheș a fost chemat în garanție în acest dosar, la vremea respectivă el ocupând funcțiile de secretar executiv al PSD-filiala Maramureș și de vicepreședinte al organizației municipale Baia-Mare a PSD. Instanța a arătat că între firmă și PSD-filiala Maramureș s-au încheiat două contracte, unul pe 22 octombrie 2009, în valoare de 76.112 lei, altul pe 24 noiembrie 2009, în valoare de 26.297,3 lei. În schimbul acestor 102.409,3 lei, în ziarul Glasul Transilvaniei au apărut spoturi și mesaje publicitare de susținere a campaniei electorale a PSD.
Avocații firmei au demonstrat în instanță că aceste materiale chiar au apărut în ziar, astfel că firma și-a îndeplinit obligațiile din contract. În schimb, PSD-filiala Maramureș nu a plătit contractele, deși acestea au fost semnate și au avut ștampila partidului. Cel care semna, de obicei, astfel de contracte, era chiar Cătălin Cherecheș, doar că s-a demonstrat că nu acesta le-a semnat pe cele două, așa cum s-a demonstrat cu ajutorul expertizei grafologice. Instanța a arătat că, deși Cherecheș nu a semnat contractele, asta nu înseamnă că PSD-filiala Maramureş nu şi-a asumat obligaţiile prevăzute în aceste acte juridice.
Instanța a menționat că, având în vedere că aceste contracte sunt ştampilate cu însemnul organizaţiei judeţene Maramureş a PSD şi semnate, este suficient pentru a se considera că s-a realizat acordul de voinţă al părţilor contractante. Faptul că nu s-a identificat persoana care a semnat contractele nu înseamnă că partidul nu şi-a asumat obligaţia de a plăti contravaloarea serviciilor de publicitate prestate de reclamantă, ţinând cont şi de faptul că ştampila organizaţiei Maramureş a PSD nu era deţinută (sau cel puţin nu ar fi trebuit deţinută) de persoane din afara partidului.
Astfel, s-a tras concluzia că cel care a semnat şi ştampilat contractele este un împuternicit al partidului, ceea ce este suficient pentru angajarea răspunderii acestuia. Pe 20 iunie 2018, Judecătoria Baia-Mare a dat câștig de cauză firmei care a deținut Glasul Transilvaniei, obligând PSD-filiala Maramureș să plătească pentru cele două contracte neachitate (76.112 lei și 26.297,3 lei), dar şi penalităţile aferente, în cuantum de 1,5% pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data de 02.12.2009 şi până la achitarea integrală a debitului.
PSD-filiala Maramureș a făcut recurs, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Maramureș, fiind înregistrat pe 16 ianuarie 2019. Avocații partidului au arătat că dovada prestării efective a unor servicii de publicitate nu este suficientă pentru probarea certitudinii creanței. Chiar dacă se acceptă faptul că reclamanta ar fi prestat anumite servicii PSD-filiala Maramureș, valoarea solicitată a acestora nu a fost niciodată acceptată pentru a putea fi impusă la plată, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Avocații au mai susținut că existența unei impresiuni cu ștampila partidului pe contractele prezentate de reclamantă și nesemnate de reprezentanții ori delegații partidului nu relevă acceptarea condițiilor contractuale stabilite de reclamantă în mod unilateral, efectuarea acestor impresiuni cu ștampila putând fi făcută chiar și de reclamantă întrucât în perioada campaniei electorale presa a avut un larg acces în sediul partidului unde se găseau aceste ștampile.
Reprezentanții PSD Maramureș au mai arătat că cu atât mai mult este nelegală obligarea apelantei la plata unor penalități contractuale, în condițiile inexistenței unui acord de voințe la stabilirea acestora, fiind unilateral impuse de reclamantă, singura care și-a asumat obligații contractuale prin semnarea contractului. Pe 5 noiembrie 2020, Tribunalul Maramureș a admis apelul formulat de PSD-filiala Maramureș. A venit rândul firmei aflate în faliment să facă recurs, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, fiind înregistrat pe 18 februarie 2021. Pe 14 mai 2021, instanța a admis recursul formulat de firmă și a dispus rejudecarea cauzei la aceeași instanță, adică Tribunalul Maramureș, unde a fost înregistrat pe 9 iulie 2021, după recursul formulat de PSD-filiala Maramureș.
Pe 6 mai 2022, Tribunalul Maramureș a respins apelul partidului, iar acesta a mai avut o cale de atac, formulând un alt recurs pe 19 octombrie 2023. Astfel, dosarul a revenit la Curtea de Apel Cluj, fiind înregistrat pe 23 octombrie 2023. Firma care a deținut Glasul Transilvaniei are calitatea de intimat reclamant, PSD-filiala Maramureș este recurent pârât, în timp ce Cătălin Cherecheș și PSD sunt intimați. Nu a fost stabilit, încă, primul termen al dosarului. Cătălin Cherecheș a revenit în PSD în această vară, după un periplu ce a inclus PNL, UNPR și PNȚCD.