În ce situații putem da jos masca în spațiile deschise. Anunțul autorităților

Adrian Baciu   
în HotNews
26/10/2020, 10:10
În ce situații putem da jos masca în spațiile deschise. Anunțul autorităților
În ce situații putem da jos masca în spațiile deschise. Anunțul autorităților. Sursa foto: hepta.ro

Tot mai multe localități din România, în frunte cu Municipiul București, au anunțat că masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise.

În acest sens, autoritățile vin cu noi precizări și anunță o serie de situații în care cetățenii pot renunța, pentru scurt timp, la purtarea măștilor.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) vine, luni, cu o serie de noi detalii legate de momentele în care putem renunța la acest echipament de protecție extrem de important în perioada pandemiei.

Când putem da jos masca de protecție în spațiile deschise

Cetățenii din localitățile din țară aflate în scenariul roșu, unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise, precum Capitala, vor putea să renunțe la mască pentru scurt timp.

Conform Comitetului Național pentru Situații de Urgență, acest lucru va fi permis atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. De asemenea, vor putea renunța la mască cei care fac jogging. Prevederile sunt cuprinse într-o hotărâre discutatată luni dimineață în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență.

“În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor”.

De asemenea, masca mai poate fi dată jos și în ”desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, prevede Hotărârea CNSU, scrie Hotnews.

Iată, pe larg, decizia luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă:

Art. 1 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta.

Art. 2 Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acestora se realizează începând cu data emiterii hotărârii.

Art. 3 În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora. 

Ludovic Orban confirmă deciziile CNSU

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, înainte de a pleca într-o vizită de lucru în Franța, că deocamdată nu vor fi impuse noi restricții din cauza epidemiei, autoritățile așteptănd să vadă efectul măsurilor pe care le-au luat și efectele din alte țări ale interzicerii circulației în timpul nopții. Orban a anunțat însă că vor fi excepții de la portul măștii în aer liber.

Premierul a mai anunțat că a avut loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) în care s-au discutat mai multe aspecte legate de restricțiile impuse recent.

”Cei care stau la terase și mănâncă sau fumează își pot da măștile jos. Am înțeles de la cei care aleargă că le este greu, nici ei nu trebuie să poarte mască”, a declarat premierul.

Închide ×