News

În haosul creat de cutremur, teroriştii ISIS au evadat din închisoare. Ei au beneficiat de complicitatea paznicilor

Statul Islamic a profitat de pe urma cutremurului şi a reuşit să-şi scoată mai mulţi oameni dintr-o puşcărie din nordul Siriei
07.02.2023 | 17:32
In haosul creat de cutremur teroristii ISIS au evadat din inchisoare Ei au beneficiat de complicitatea paznicilor
Locuinţe distruse în Afrin, districtul Alep Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aproximativ 20 de membri ai Statului Islamic extremist au evadat dintr-o închisoare din nordul Siriei, pe fondul haosului provocat de un cutremur devastator de-a lungul graniței dintre Turcia și Siria, a anunțat marți Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Militanţii ISIS au atacat în ianuarie o închisoare de la graniţa cu Turcia

Observatorii, citând oficialii închisorii, au spus că militanții radicali se aflau în închisoarea Rajo din nordul oraşului Alep, una dintre regiunile afectate. Aceştia au fost scoși ilegal din închisori pentru sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de dolari de persoană.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce am aflat din sursele mele este că după cutremur a fost haos. Membrii Statului Islamic au reușit să organizeze o evadare în complicitate cu paznicii, mituindu-i”, a declarat Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului, pentru dpa.

Zeci de oameni din regiunea Afrin, controlată în prezent de forțele rebele siriene susținute de Turcia, se află în închisoarea Rajo.

ADVERTISEMENT

Incidentul produs imediat după cutremurele de luni, a avut loc la mai puţin de trei săptămâni după ce militanții Statului Islamic au atacat o închisoare din oraşul sirian Al-Hasakah, încercând să îi elibereze pe membrii grupării deţinuţi acolo, după cum anunţa pe 20 ianuarie într-un comunicat Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi. “Membri ai Statului Islamic s-au infiltrat din cartierele din jur și s-au confruntat cu forțele de securitate interne”, se menţiona în comunicatul grupării.

Cel puțin 136 de persoane și-au pierdut viața în atacul grupării teroriste, în încercarea lor de a elibera miile de prizonieri, membri ISIS.

ADVERTISEMENT

Atacul surpriză asupra închisorii a fost lansat de mai mult de 100 de militanți și a generat lupte dure atât în interiorul clădirii, cât și în afara sa. Forțele coaliției au efectuat mai multe bombardamente aeriene în sprijinul SDF, o alianță dominată de kurzi și susținută de forțele coaliției conduse de SUA.

Sute de militanţi aflaţi în închisoare au reuşit atunci să evadeze, însă unii dintre ei au fost recapturaţi.

ADVERTISEMENT
Tags: