Fotbal international

În mintea unui campion mondial! Mario Gotze prinde Mondialul din Qatar la cinci ani de la ultimul meci la naţională: “Aş marca golul şi m-aş retrage imediat!” Video

Mario Gotze a prins lotul Germaniei pentru Campionatul Mondial din Qatar la cinci ani de la ultimul meci în naţională. Ce a simţit după golul decisiv din finala de la CM 2014.
17.11.2022 | 22:03
In mintea unui campion mondial Mario Gotze prinde Mondialul din Qatar la cinci ani de la ultimul meci la nationala As marca golul si mas retrage imediat Video
Mario Gotze a revenit la naţionala Germaniei după cinci ani şi va juca la CM 2022
ADVERTISEMENT

Pe 14 noiembrie 2017, Mario Gotze, eroul Germaniei în finala turneului final din 2014, bifa ultimele minute în naţională. Joachim Low îi oferea 25 de minute în amicalul cu Franţa, iar jucătorul, care evolua atunci la Borussia Dortmund, oferea pasa decisivă pentru golul egalizator al nemţilor. După acel meci, mijlocaşul ofensiv a dispărut de pe lista convocaţilor până acum, când Hansi Flick l-a chemat în lotul pentru Mondialul din Qatar.

Cum a devenit Mario Gotze eroul Germaniei la Campionatul Mondial din 2014. A intrat în minutul 88 al finalei

În vara lui 2014, numele lui Mario Gotze era pe buzele tuturor. Era eroul Germaniei, după golul victoriei din finala cu Argentina. Nemţii erau campioni mondiali, iar mijlocaşul lui Bayern Munchen era pe val. La 22 de ani, fotbalistul nu înţelegea exact ceea ce se întâmplase, iar peisajul l-a furat.

ADVERTISEMENT

“Mi-a luat ceva timp să înţeleg şi să procesez totul. Acum am avut timp să revăd şi să înţeleg cu adevărat ceea ce s-a întâmplat. Dacă aş putea rescrie istoria, aş marca acel gol la 35 de ani şi apoi m-aş retrage”, a declarat Mario Gotze într-un interviu pentru The Athletic.

În finala Campionatului Mondial din 2014, Mario Gotze a intrat pe teren în minutul 88. Înainte să facă schimbarea, Joachim Low i-ar fi spus: “Intră şi arată-le tuturor că eşti mai bun ca Messi”. Opt ani mai târziu, mijlocaşul a confirmat legenda. “Nu mai ştia ce să-mi spună. A vrut doar să mă motiveze în acel moment”.

ADVERTISEMENT

În minutul 113, André Schürrle a centrat în careu, Mario Gotze a preluat mingea pe piept şi l-a învins pe Sergio Romero. “A fost doar instinct, totul s-a petrecut foarte repede. Nu ai cum să iei nişte decizii atunci. Apoi îmi aduc aminte că mai aveam de jucat 7-8 minute. Ei au avut o lovitură liberă în minutul 119 sau ceva de genul. Mă gândeam: ‘Ok, dacă marchează se face 1-1 şi mergem la penalty-uri… “.

Boala care l-a doborât pe Mario Gotze în perioada de glorie. S-a retras pentru câteva luni

După succesul de la Campionatul Mondial din 2014, Mario Gotze a început să aibă probleme medicale. Se simţea obosit şi fără puteri, aşa că a început să se antreneze mai mult. Cu toate acestea, accidentările au început să se adune şi randamentul era din ce în ce mai scăzut.

ADVERTISEMENT

În vara lui 2016, după trei sezoane petrecute la Bayern Munchen, Mario Gotze se întorcea la Borussia Dortmund. Câteva luni mai târziu, în martie 2017, eroul Germaniei se retrăgea temporar din fotbal, după ce fusese diagnosticat cu hipertiroidism. Jucătorul suferea de o boală care încetinea metabolismul şi ducea la luarea în greutate.

“Ştiam că puteam s-o controlez. Nu este ca un virus sau o boală de care nu poţi să mai scapi. A fost un proces logic prin care am înţeles că, dacă fac totul corect, în câteva luni totul va fi bine”, a povestit fotbalistul înaintea turneului final din Qatar.

ADVERTISEMENT

Mario Gotze a revenit pe teren în iulie 2017, dar problemele medicale au continuat. Din diferite motive, în următoarele sezoane, jucătorul a ratat 26 de meciuri la Borussia Dortmund. La finalul stagiunii 2019-2020, mijlocaşul îşi anunţa din nou plecarea de la BVB, însă de această dată a ales să-şi continue cariera în afara Germaniei.

Mario Gotze, transfer de 3.000.000 de euro la revenirea în Bundesliga

La PSV, Mario Gotze a ajuns gratis, la şapte ani de când Bayern Munchen îl transfera în schimbul a 37.000.000 de euro. În cele două sezoane petrecute în Olanda, mijlocaşul a avut câteva prestaţii de excepţie, însă problemele fizice i-au dat din nou mari bătăi de cap.

În iulie 2022, Eintracht Frankfurt, câştigătoarea Europa League, a decis să-l readucă pe Mario Gotze în Bundesliga. Preţul, un chilipir pentru un jucător care încă mai are multe de spus în fotbalul european: 3.000.000 de euro. Cu o primă parte de sezon foarte bună la Frankfurt şi cu o calificare în optimile de finală ale Ligii Campionilor, fotbalistul de 30 de ani a intrat în planurile lui Hansi Flick.

Ajuns la 30 de ani, Mario Gotze are 63 de selecţii la echipa naţională a Germaniei şi 17 goluri. A făcut parte din lotul pentru EURO 2012 şi EURO 2016, însă vârful carierei l-a prins la Mondialul din Brazilia. Acum, la cinci ani de la ultimul meci pentru “Die Mannschaft”, Gotze a revenit şi speră să trăiască în Qatar un nou moment magic ca la 22 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: