News

Ucraina folosește, în premieră, tancuri kamikaze, cu oameni la bord. „Comandanții mi-au propus această misiune specială de luptă”

Ucraina folosește tancuri kamikaze împotriva armatei lui Putin, pline de explozibil. Metoda a fost folosită și de ruși, dar cu puțin succes
17.09.2023 | 22:00
Ucraina foloseste in premiera tancuri kamikaze cu oameni la bord Comandantii miau propus aceasta misiune speciala de lupta
Soldatul Vasil Dudineț s-a oferit voluntar să lanseze un tanc inamic capturat și plin de explozibili împotriva apărării rusești / Foto: Facebook, captură YouTube
ADVERTISEMENT

Tactica folosirii unor arme kamikaze nu este nouă, Rusia a folosit-o deja în timpul conflictului cu forțele Kievului. Dar ar fi o premieră pentru forțele ucrainene: au umplut un tanc, capturat de la ruși, cu muniție explozivă, și l-au lansat împotriva unei poziții a soldaților Moscovei.

Bombă pe șenile

Într-un mesaj postat cu câteva zile în urmă, pe Facebook, Iaroslav Halas, membru al Brigăzii de Asalt Montană 128 a armatei ucrainene, descrie modul în care unitatea sa a dat o lovitură masivă forțelor rusești datorită curajului unui singur om.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Vasil Dudineț, un soldat care servea ca mecanic în cadrul brigăzii, și care s-a oferit voluntar să lanseze un tanc inamic capturat și plin de explozibili împotriva apărării rusești din regiunea Zaporojie, o tactică încercată de ruși cu puțin succes anterior, (în special la 18 iunie 2023, în apropiere de Marinka, în regiunea Donețk, dar tentativa a eșuat la câteva sute de metri de liniile ucrainene).

Dudineț, care provine din Mucacevo, în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, lucra ca muncitor, migrant în Cehia,  atunci când Rusia a lansat invazia lasupra ucrainei. El s-a întors în țară la începutul lunii martie 2022, a doua zi după ce fiica sa cea mică a fost botezată, spun el, și s-a înrolat în „regimental său local”, 128, potrivit Kyiv Post. Halas nu oferă decât detalii generale ale planului, astfel încât nu este clar unde, când și la ce oră a avut loc operațiunea.

ADVERTISEMENT

La prima vedere, strategia părea destul de simplă. Tancul capturat a fost pregătit pentru operațiune prin umplerea fiecărui spațiu disponibil cu explozibili și proiectile de artilerie. Dudineț conducea apoi tancul cât mai aproape de liniile inamice, înainte de a sări din el, de a se retrage la o distanță sigură și apoi de a detona de la distanță încărcătura mortală.

Eroul kamikaze, dar viu

Nu a fost o misiune ușoară, deoarece curajosul soldat a trebuit să se oprească chiar înaintea câmpului minat defensiv al poziției inamice, în raza de acțiune a armelor rusești, și să se întoarcă la tabăra sa de bază pe jos, fără să fie detectat, scrie Korii/Slate. Întrebat despre natura oarecum sinucigașă a unei astfel de acțiuni, Vasil Dudineț a declarat: „Bineînțeles, eram pe deplin conștient că s-ar putea să nu mă mai întorc. Era o moarte sigură dacă tancul ar fi fost lovit de inamic și explozibilii ar fi fost detonați”.

ADVERTISEMENT

Eroul ucrainean, poreclit între timp „Kamikaze” de către camarazii săi, a explicat ce l-a determinat să se ofere voluntar: „Odată ce am acceptat, a fost clar că ori scăpam cu viață, ori muream, nu mai era cale de mijloc. Nu este cazul ca într-o bătălie normală, unde uneori poți fi schilodit, iar apoi soția sau copiii trebuie să te ducă într-un scaun cu rotile tot restul vieții. Prefer să mă întorc nevătămat sau să mor pe loc. De aceea m-am angajat imediat când comandanții mi-au propus această misiune de luptă specială”.

Nu este clar că sacrificarea echipamentelor militare este o strategie bună pe termen lung. Dar un lucru este cert, atacul a fost un succes. Potrivit serviciului de presă al brigăzii, „detonarea a fost atât de eficientă încât, de la această operațiune, nimeni nu a mai deranjat trupele (lor) de infanterie în acest punct al frontului”. Dudineț a subliniat că s-a înrolat în armată pentru a lupta împotriva rușilor și a spus că își face datoria pentru ca războiul să se încheie „cât mai repede posibil, astfel încât să putem merge acasă și să ne creștem copiii”.

ADVERTISEMENT

Rusia, la rândul ei

Într-o înregistrare video partajată duminică, 18 iunie, filmată dintr-o dronă, se poate vedea un tanc rusesc care avansează în linie dreaptă până când lovește o mină. Vehiculul se oprește la o sută de metri de pozițiile soldaților Kievului. După câteva secunde, un soldat ucrainean trage o rachetă antitanc asupra blindatului, care explodează imediat într-o jerbă impresionantă de bucăți de metal și flăcări. Dar nu au existat victime de partea rusă: tancul era un vehicul capcană, plin de explozibili și aruncat de forțele Moscovei în tranșeele ucrainene.

Scena, partajată de bloggerul militar rus Romanov, ar fi avut loc în apropiere de Marinka, în regiunea Donețk, ceea ce este confirmat de elementele vizibile în videoclip. Potrivit acestuia, vehiculul capcană era un tanc capturat „împachetat cu 6 tone de TNT și alte „bombe”. El a continuat: „Experimentele pentru crearea de dispozitive kamikaze continuă”.

În timp ce unii au speculat inițial cu privire la utilizarea unui sistem de control de la distanță al tancului, comandantul unității rusești în cauză, intervievat de agenția de știri de stat rusă Ria Novosti, a declarat că tehnica folosită a fost mult mai rudimentară: „La aproximativ 300 de metri de inamic, șoferul a blocat accelerația, l-a trimis în lateral și a sărit”.

Ria Novosti, care face referire la 3,5 tone de explozibili (nu șase), susține că „inamicul a suferit pierderi uriașe”, tot conform aceluiași comandant. Afirmație care îl contrazice pe Romanov. De partea ucraineană, nici un bilanț uman nu a fost comunicat și este dificil să se tragă vreo concluzie din imaginile atacului.

Tehnici folosit de ISIS, talibani și IRA

Nu este pentru prima dată când forțele rusești încearcă tactica kamikaze. În februarie, un alt vehicul blindat (de data aceasta controlat de la distanță, potrivit expertului Hugo Kaaman) a fost umplut cu explozibili și lansat asupra forțelor ucrainene, tot în Donbas.

Din punct de vedere istoric, tehnicile kamikaze au fost utilizate mai mult de actori nestatali în conflicte, cum ar fi ISIS în Irak și Siria, talibanii din Afganistan și IRA în Irlanda de Nord. Să observi o armată așa-zis „tradițională”, cum este cea rusă, angajându-se în practici kamikaze este destul de uimitor și, probabil, nu foarte eficient, după cum subliniază Hugo Kaaman, care studiază utilizarea vehiculelor capcană: „Utilizarea lor arată o lipsă clară de capacități militare convenționale. Este un semn al degenerării și al unei traiectorii descendente”.

T-14 Armata, vedeta fără glorie

În ultimii ani, s-a vorbit mult despre tancul T-14 Armata, cel mai modern tanc rusesc, descris (de ruși) ca fiind mult mai avansat din punct de vedere tehnologic decât omologii săi occidentali. Numai că, potrivit agenției oficiale Tass, acesta a fost utilizat „în mai multe rânduri în zonele de luptă din Ucraina” și, în mod clar, nu a fost pe deplin satisfăcător, urmând să fie „ajustat” încă o dată pe baza feedback-ului dobândit pe teren (RETEX).

Cu toate acestea, nu au fost raportate exemplare „distruse”, „avariate” sau „capturate”. Pe lângă T-14, și începând cu 2019-2020, forțele rusești au în dotare și tancurile T-80BVM și T-90M „Proryv-3”, care sunt evoluții ale tancurilor proiectate în perioada sovietică.

Dezvoltat de Uralvagonzavod (UVZ) folosind o serie de tehnologii de la T-14 Armata, tancul T-90M este o evoluție a modelului T-90A, care a intrat în serviciul armatei ruse în 1992. Având o greutate de 50 de tone, este echipat cu un nou grup moto-propulsor de 1.130 CP, un tun 2A46M-4 de calibrul 125 mm cu țeavă lisă, un sistem automat de control al focului Kalina, o mitralieră de calibrul 12,7 mm acționată de la distanță și protecție activă Relikt. În Ucraina, se pare că cel puțin 37 de exemplare au fost scoase din luptă.

Proiectate în anii 70

T-80BVM este un T-80BM modernizat, proiectat în anii 1970. Acest tanc este echipat cu un motor mai puternic, un motor turbo de 1250 CP GTD-1250TF mai bine adaptat la condițiile climatice din Nordul Îndepărtat, un tun 2A46M-4 de 125 mm combinat cu un sistem de vedere zi/noapte SOSNA-U și un încărcător automat, precum și un sistem de protecție activă Relikt.

După cum explică Red Samovar, dezvoltarea tancului T-80BVM ar fi putut fi o surpriză, având în vedere că T-80 nu era bine văzut de către statul major rus, din cauza consumului excesiv de combustibil și a performanțelor dezamăgitoare. Mai mult, aceste tancuri „remodernizate” erau destinate în primul rând echipării unităților desfășurate în Nordul îndepărtat. Cu toate acestea, ele au fost desfășurate și în Ucraina. Și se pare că 96 dintre ele au fost scoase din luptă.

„Sarcina pe care armata ne-a încredințat-o”

În general, forțele ruse au pierdut peste 600 de tancuri T-80, cu toate versiunile incluse. Acest lucru înseamnă că cel puțin 404 T-80BV nu pot fi modernizate la standardul T-80BVM. Cu toate acestea, directorul general al Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a făcut un anunț surprinzător la canalul de televiziune Zvezda la 10 septembrie.

El a declarat că producția tancului T-80 va fi relansată, în ciuda faptului că Uralvagonzavod nu a mai produs un nou tanc de acest tip de la începutul anilor 1990. „Aceasta este sarcina pe care armata ne-a încredințat-o”, a spus el. El a explicat că această decizie a fost „influențată de eficacitatea T-80” în Ucraina. „Iar acum lucrăm activ la această sarcină împreună cu Ministerul Industriei și Comerțului, pentru că este nevoie de noi capacități”, a adăugat Potapov, notează Opex 360.

Evident, repornirea liniilor de asamblare, care au fost închise în urmă cu peste 30 de ani,  nu este un lucru ușor, chiar se poate presupune că Uralvagonzavod a păstrat utilajele necesare (și acestea trebuie să fie în stare bună). Acest lucru înseamnă să se facă investiții majore și să se găsească furnizori și alți subcontractori pentru a repune logistica pe drumul cel bun. Iar acest lucru necesită timp; în 1993, un studiu realizat de Congresul SUA a estimat că ar fi nevoie de 56 de luni pentru a restabili capacitatea completă de producție pentru tancurile M1 Abrams, pornind de la zero.

 

ADVERTISEMENT
Tags: