News

În Suedia se introduce pentru prima oară certificatul verde. Va fi necesar pentru accesul la evenimente

În Suedia s-a decis abia acum introducerea certificatului verde, care atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testare negativă. Măsura va intra în vigoare de la 1 Decembrie.
17.11.2021 | 21:46
In Suedia se introduce pentru prima oara certificatul verde Va fi necesar pentru accesul la evenimente
ADVERTISEMENT

Autoritățile suedeze au explicat demersul ca fiind necesar pentru accesul la evenimentele care vor avea peste 100 de invitați la interior și pentru adunări publice.

Certificatul verde nu va fi obligatoriu la astfel de evenimente, însă, dacă organizatorul decide că nu este necesar, atunci va trebui să desfășoare totul în condiții stricte, precum asigurarea unor culoare de distanțare.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde nu va fi necesar tuturor suedezilor. Cine ar putea fi exceptat

Documentul nu va fi impus tuturor persoanelor, ci ar putea fi exceptate cele sub 16 ani. Reprezentanții Guvernului suedez ar putea lua în calcul cetățeni din categoria de vârstă 16 sau 18 ani.

”Răspândirea este în creştere în Europa. Nu am văzut-o încă în Suedia, dar nu suntem izolaţi.

ADVERTISEMENT

Trebuie să putem folosi certificatele de vaccinare”, a transmis ministrul sănătăţii, Lena Hallengren.

Totodată, s-a revenit asupra măsurii de testare de Covid și a celor care au schemă completă de imunizare, după ce pe 1 noiembrie se anulase un astfel de demers, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

În Suedia accesul la restaurant se face fără certificat verde

Spre deosebire de România, în Suedia se poate merge la restaurant sau se poate intra într-un bar fără certificat verde Covid, dar pentru că are și o rată foarte bună de vaccinare a populației.

Potrivit OMS, Suedia are una dintre cele mai mici rate de infectare din Europa. Numai în ultimele 14 zile a acumulat o rată de incidenţă de 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lui septembrie, datorită numărului mare de cetățeni imunizați, autoritățile naționale au ridicat aproape toate restricțiile. În toată această criză epidemiologică, Suedia a comunicat foarte bine pe tema vaccinării.

Au dat roade și lipsa de izolare și o campanie bazată mai mult pe recomandări decât pe măsuri restrictive. De asemenea, măștile de protecție au fost utilizate limitat în spațiul public.

În România, reamintim că certificatul verde este obligatoriu în mai multe spații, din luna septembrie, după ce rata de incidență a trecut de 3 la mia de locuitori în mai multe zone. De altfel, în ultima vreme, și la noi numărul de persoane vaccinate este în creștere și numărul de bolnavi Covid scade.

ADVERTISEMENT