News

Inaugurarea lui Joe Biden, între noi proteste violente și un show TV cu multe vedete. “Siguranța este prioritatea noastră”

15.01.2021 | 15:03
Inaugurarea lui Joe Biden intre noi proteste violente si un show TV cu multe vedete Siguranta este prioritatea noastra
ADVERTISEMENT

Ceremonia de preluare a funcției de către președintele ales al SUA, Joe Biden, Ziua Inaugurării, este la mai puțin de cinci zile distanță. Deja afectată de pandemia de COVID-19, inaugurarea va fi și sub semnul temerilor legate de securitate după violențele de la Capitoliu de săptămâna trecută.

Este motivul pentru care Biden a renunțat la deplasarea cu trenul din Delaware la Washington, iar repetiția pentru ceremonie a fost amânată de duminică pentru luni.

ADVERTISEMENT

Comitetul de organizare al ceremoniei pregătește o ceremonie la scară redusă avându-le pe Lady Gaga și Jennifer Lopez drept cap de afiș și un program televizat special, găzduit de Tom Hanks, la care vor participa numeroase vedete și care va fi difuzat în direct pe principalele rețele TV americane și pe internet.

„Amtrak Joe” și-a anulat planul de a lua trenul până la inaugurare

Președintele ales Joe Biden va renunța la planul de a lua un tren Amtrak spre Washington, modul său preferat de transport într-o carieră de trei decenii, în mijlocul temerilor față de producerea de noi violențe în Ziua Inaugurării în urma revoltelor de la Capitoliul SUA de săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Biden a decis inițial să aleagă călătoria de 90 de minute cu trenul din orașul său natal, Wilmington, Delaware, către Union Station din Washington, dar planul a trebuit anulat, având în vedere potențialele amenințări.

Securitatea a fost întărită considerabil după ce susținătorii președintelui Donald Trump au asaltat Capitoliul pe 6 ianuarie, conflictul care a urmat soldându-se cu 5 morți.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată după ce echipa de tranziție a fost informată de către FBI despre planurile de proteste armate în toate cele 50 de capitale de stat și în Washington.

Biden și-a legat mult timp viața de acasă și slujba din politică, folosind trenul Amtrak, câștigându-și porecla „Amtrak Joe”. El a preferat serviciul feroviar zeci de ani ca senator, întrucât făcea naveta regulat între Washington și Delaware pentru a avea grijă de fiii săi mici după ce soția și fiica sa au murit într-un accident de mașină în 1972.

ADVERTISEMENT

Din motive de securitate a fost amânată și repetiția pentru inaugurare

Repetiția pentru inaugurarea președintelui ales, Joe Biden, programată duminică, a fost amânată din motive de securitate, fiind reprogramată pentru luni.

Securitatea din jurul Capitoliului a crescut în mod semnificativ. Se așteaptă ca peste 20.000 de soldați ai Gărzii Naționale să fie desfășurați pentru a ajuta la securitatea evenimentului. FBI-ul a avertizat că potențialul protestelor armate este ridicat atât în capitala SUA, cât și în toată țara.

Entitățile publice și private au luat măsuri pentru a pregăti inaugurarea lui Biden.

Mai multe companii aeriene au anunțat că vor interzice armele în bagajele înregistrate pe zborurile către D.C. Mai mult de o duzină de stații de metrou D.C. vor fi, de asemenea, închise în jurul Capitoliului și National Mall înainte și după inaugurare.

Lady Gaga și Jennifer Lopez, cap de afiș la inaugurarea tandemului Biden-Harris

Lady Gaga și Jennifer Lopez vor fi capul de afiș al ceremoniei de depunere a jurământului de către președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris, a anunțat joi Comitetul Inaugural Prezidențial.

Gaga, care are o istorie de activism alături de Biden și a militat pentru el în timpul alegerilor generale, va interpreta imnul național. Va fi și un recital al lui Lopez, care a atras atenția asupra efectului disproporționat pe care îl are pandemia de COVID-19 asupra comunităților minoritare.

Printre alți participanți se numără Amanda Gorman, prima laureată a National Youth Poet care va susține lectura poeziei și Andrea Hall, președintele Asociației Internaționale a Pompierilor 3920 din Fulton, Georgia, care va rosti jurământul de loialitate. Hall este, de asemenea, prima femeie de culoare din istoria departamentului care a fost promovată la gradul de căpitan de pompieri. IAFF a fost prima uniune care a sprijinit-o pe Biden în primară, când și-a lansat prima oară campania.

Părintele Leo J. O’Donovan, un prieten de multă vreme al familiei Biden și fost președinte al Universității Georgetown, va face invocarea. Dr. Silvester Beaman, pastor al Bisericii Episcopale Metodiste Africane Bethel din orașul natal al lui Biden, Wilmington, Delaware, va da binecuvântarea.

„Ceremonia reprezintă o imagine clară a diversității marii noastre națiuni și vor contribui la onorarea și celebrarea tradițiilor inaugurării prezidențiale în timp ce președintele ales Biden și vicepreședintele ales Harris depun jurământul”, a declarat CEO-ul comitetului inaugural Tony Allen, citat de CNN.

Program special difuzat pe toate marile rețele TV și internet

Comitetului Inaugural Prezidențial a anunțat că produce un eveniment televizat special în prime-time, plin de vedete, pentru noaptea inaugurării, ceremonie în mare parte virtuală, în locul sărbătorilor tradiționale.

Programul va fi găzduit de Tom Hanks și va fi difuzat în direct pe ABC, CBS, NBC, CNN și MSNBC de la 03:30 până la 05:00 (ora României) pe 20 ianuarie. Acesta va conține și recitaluri Jon Bon Jovi, care a făcut campanie cu Biden în Pennsylvania, Demi Lovato, Justin Timberlake și Ant Clemons.

Programul se va numi “Celebrating America” și va “prezenta rezistența, eroismul și angajamentul unificat al poporului american de a veni împreună ca națiune pentru a vindeca și a reconstrui. Prin diferite segmente și spectacole, programul va scoate în evidență puterea democrației noastre, perseverența poporului nostru și capacitatea noastră de a ne uni împreună în perioadele dificile și de a ieși mai puternici ca niciodată”, a declarat Comitetul inaugural prezidențial într-un comunicat.

Anunțul programului special TV vine după ce comitetul a îndemnat americanii luna trecută să urmărească ceremoniile inaugurale de acasă din cauza pandemiei de coronavirus.

“Prima noastră prioritate este siguranța – așa că, în timp ce mulți dintre noi vom urmări în siguranță de la casele noastre, creăm momente reale de conexiune care evidențiază o nouă eră incluzivă americană de conducere care funcționează și reprezintă pentru toți americanii”, a declarat CEO-ul comitetului Tony Allen, relatează The Hill.

Programul va fi transmis în direct pe canalele de socializare comitetului inaugural prezidențial: YouTube, Facebook, Twitter și Twitch. Amazon Prime Video, Microsoft Bing, NewsNOW de la Fox și AT&T DIRECTV și U-verse, vor difuza, de asemenea, programul în direct.

Comitetul de inaugurare a pus în vânzare “cutii de petrecere” pentru inaugurare

Comitetul inaugural al președintelui ales Joe Biden vinde „cutii de petrecere”, astfel încât susținătorii săi să poată „sărbători cu stil” acasă în timpul inaugurării din 20 ianuarie.

Varianta „de lux” care costă 105 dolari include o pereche de flute de șampanie din sticlă, o mască de protecție personalizată cu însemnele celui de-al 46-lea președinte, decupaje din carton care poartă chipurile lui Biden și al vicepreședintelui ales Kamala Harris, o pungă de confetti și baloane, printre altele.

Foto: thehill.com

O versiune de 60 USD a seturilor de petrecere vine cu pahare de șampanie din plastic și fără masca de protecție.

Cutiile inaugurale fac parte dintr-un efort de a încuraja oamenii să rămână acasă, mai degrabă decât să marcheze Ziua Inaugurării în persoană în capitala națiunii.

Comitetul de inaugurare a cerut americanilor luna trecută să evite călătoriile și să urmărească festivitățile de acasă din cauza pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT