Astfel, sunt vizate acele localități în care recenzarea nu s-a încheiat. Aceste zile în plus pentru recensământ sunt foarte importante pentru că în prezent gradul de recenzare nu este la nivelul dorit de autorități.
În acest context, există riscul ca până la finalul perioadei de recenzare să nu fie acoperită colectarea datelor pentru toată populația rezidentă estimată.
Potrivit sursei citate, aceasta este ultima perioadă de prelungire pentru culegerea datelor de la populație. Legislația în vigoare nu permite prelungirea perioadei de recenzare dincolo de 31 iulie 2022.
Pentru cei care au rezerve când vine vorba despre recenzorii de teren, trebuie spus că recenzarea se face și în punctele de lucru deschise de primării. Amintim că până în prezent au fost recenzate aproape 17 milioane de persoane.
Asta înseamnă 87,4 % din populația rezidentă-țintă estimată la începutul recensământului. Adică 19,02 milioane. O situație mai specială a fost înregistrată în București.
Doar 53.2% dintre cetățenii Capitalei au acceptat să completeze chestionarul. Pe lângă lipsa recenzorilor de teren, la acest aspect a contribuit și reticența unei părți a populației.
Diverse teorii ale conspirației i-au făcut pe mulți bucureșteni să refuze recenzarea. Puse în fața acestei situații, primăriile de sector au deschis 80 de centre de recenzare fixe.
La nivel național, funcționează peste 700 de astfel de centre. Amintim că inițial, autoritățile au decis să prelungească recensământul populației până la 24 iulie.
Rămâne de văzut cum se va desfășura recenzarea mai departe, având în vedere că la nivel național lipsesc peste 1.300 de recenzori. În plus, recenzorii din peste 20 de județe au decis să demisioneze din cauza volumului mare de muncă raportat și a remunerației mici.
Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, peste 6,5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ până la 7 mai 2022. În același cotext, aproape 80% dintre cei care au optat pentru autorecenzare vor profita de ziua liberă oferită de stat.