News

Încă doi jurnalişti palestinieni ucişi de tirurile israeliene, în Gaza. Numărul ziariştilor ucişi în trei luni de război a urcat la 77

Fiul şeful biroului local al Al Jazeera şi un colaborator al agenţiei France Presse au fost ucişi duminică, într-un tir cu rachetă în apropiere de Khan Younis.
07.01.2024 | 16:19
Inca doi jurnalisti palestinieni ucisi de tirurile israeliene in Gaza Numarul ziaristilor ucisi in trei luni de razboi a urcat la 77
Ei sunt jurnaliştii ucişi în atacul de duminică, de la Khan Younis Foto: Txitter/X
ADVERTISEMENT

Doi jurnaliști palestinieni, Moustafa Thuraya, videograf independent care colaborează cu AFP, și Hamza Dahdouh, jurnalist al canalului Al-Jazeera, au fost uciși într-un atac aerian israelian, a transmis dumnică Ministerul Sănătății din Gaza.

Hamza Dahdouh lucra la canalul Al Jazeera

Hamza Dahdouh (27 ani) era fiul lui Waël al-Dahdouh, şeful biroului Al-Jazeera din Fâşia Gaza. Waël al-Dahdouh îşi pierduse deja soţia şi doi copii într-un alt atac israelian, în primele săptămâni ale războiului. În ceea cel priveşte pe Moustafa Thuraya, acesta lucra pentru AFP din 2019.

ADVERTISEMENT

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, până pe 31 decembrie, cel puţin 77 de jurnalişti şi lucrători din domeniul mass-media au fost ucişi începând cu data de 7 octombrie, când a început războiului israeliano-palestinian. Dintre aceştia, 70 au fost palestinieni, patru israelieni şi trei libanezi.

Hamza Dahdouh a fost ucis într-un atac aerian israelian la vest de Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. El a murit când o rachetă a lovit direct vehiculul în care călătorea alături de colegul său Mustafa Thuraya.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație a Biroului de Presă al Guvernului din Gaza se specifică: “Condamnăm ferm asasinarea jurnaliștilor Hamza Al-Dahdouh și Mustafa Tharia.

Crimele comise de armata de ocupație împotriva jurnaliștilor urmăresc să-i intimideze și să-i sperie. Aceste acte reprezintă o încercare eșuată de a ascunde adevărul și de a preveni mediatizarea”.

ADVERTISEMENT

Tragicul eveniment evidențiază circumstanțele periculoase și provocatoare cu care se confruntă persoanele din zonele de război, în special jurnaliștii.

În urma acestui eveniment care i-a răpit încă un membru al familiei, Waël al-Dahdouh, cunoscut pentru acoperirea sa precisă a asupra situaţiei din Gaza, a declarat că lacrimile sale nu sunt un semn de lașitate, ci “o cerere pentru ca armata de ocupație israeliană să fie înfrântă”.

ADVERTISEMENT

El a subliniat că bombardamentul a avut loc într-o zonă departe de nordul Fâşiei Gazei, pe care armata israeliană le ceruse civililor  palestinieni să o evacueze.

ADVERTISEMENT
Tags: