News

Încă două zile libere pentru românii. Klaus Iohannis a promulgat legea

Românii vor avea, de anul viitor, în mod oficial 17 zile libere. Klaus Iohannis a semnat vineri actul normativ care le acordă bugetarilor încă două zile libere în luna ianuarie.
03.03.2023 | 13:20
Inca doua zile libere pentru romanii Klaus Iohannis a promulgat legea
Românii vor avea încă două zile libere din 2024
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege prin care românilor li se mai dau două zile libere, adoptat de Camera Deputaţilor pe 15 februarie, a fost promulgat vineri de preşedintele Klaus Iohannis, urmând ca decizia să fie pusă în aplicare de anul viitor. Zilele în cauză sunt cele de 6 şi 7 ianuarie, adică de Bobotează şi, respectiv, Sf. Ion.

Ceartă între Raluca Turcan şi Adrian Solomon, pe zilele libere

În prezent românii beneficiază de 15 zile libere legale: 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou); 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); 22 aprilie (Vinerea Mare); 24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox); 1 mai (Ziua Muncii); 1 iunie (Ziua Copilului); 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii); 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

ADVERTISEMENT

De anul viitor se mai adaugă cele două zile libere din ianuarie, stabilite prin legea promulgată vineri de preşedinte. “Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, se arăta în expunerea de motive a legii în Parlament.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus că pe marginea legii au avut loc discuţii aprinse în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, parlamentarul PNL Raluca Turcan afirmând că nu susţine această iniţiativă şi subliniind că un angajator plăteşte în medie un salariat cu 327 lei pe zi, conform datelor din martie 2022.

Deputata liberală a fost contrazisă de social-democratul Adrian Solomon, preşedintele Comisiei, care i-a replicat: “Să vedem şi partea cealaltă a problemei, angajaţii români care, de regulă, nu prea au zile libere şi se întâmplă cum este anul acesta ca, din cele 13 zile, vreo şapte să fie sâmbătă sau duminică. Sau vreţi să scoatem şi sâmbetele şi duminicile din calendarul muncii?”.

ADVERTISEMENT

Toto vineri, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia grefierii cu studii juridice şi magistraţii asistenţi pot dobândi calitatea de avocat, cu anumite condiţii. “Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care, până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat, a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, grefier cu studii superioare juridice, magistrat-asistent, executor judecătoresc, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare (…), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine”, prevede legea.

De asemenea, Klaus Iohannis a promulgat şi legea potrivit căreia grefierii cu studii juridice şi magistraţii asistenţi pot dobândi calitatea de avocat, cu anumite condiţii. “Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care, până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat, a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, grefier cu studii superioare juridice, magistrat-asistent, executor judecătoresc, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare (…), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine”, prevede legea.

ADVERTISEMENT

Alt act normativ promulgat de Iohannis prevede că zborurile militare ale statelor membre NATO sunt exceptate de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie sau aeroportuare, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri/tratate bilaterale sau multilaterale între România şi statele aliate.

ADVERTISEMENT