News

Încă o dronă semnalată în apropierea Bazei de la Kogălniceanu. „A evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse”

O nouă dronă a fost semnalată în apropierea Bazei de la Kogălniceanu. Acesta este al doilea incident produs în ultimele zile.
18.04.2024 | 14:29
Inca o drona semnalata in apropierea Bazei de la Kogalniceanu A evoluat cu viteze mici si la inaltimi reduse
Încă o dronă semnalată în apropierea Bazei de la Kogălniceanu. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Încă un incident în apropierea Bazei de la Kogalniceanu, aici unde a fost semnalată o altă dronă. Informația a fost furnizată de reprezentanții Forţelor Aeriene Române, prin intermediul unui comunicat de presă.

Dronă semnalată în apropierea Bazei de la Kogălniceanu

Drona a fost observată în aer, miercuri seara, 17 aprilie, de către militarii care asigurau paza în cadrul Bazei de la Kogălniceanu, aici unde sunt avioane de luptă care aparțin NATO. Conform Forțelor Aeriene, cel mai probabil drona este de natură comercială.

ADVERTISEMENT

„Miercuri, 17 aprilie, în intervalul 20,54 – 21,51, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a raportat prezenţa în aer, într-o zonă aflată la aproximativ patru – cinci kilometri N – NV de turnul de control al Aeroportului Internaţional ‘Mihail Kogălniceanu’, la nord de localitatea Mihail Kogălniceanu, a unui sistem aerian fără pilot.

Cel mai probabil de natură comercială, care a evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse”, au transmis, joi, Forțele Aeriene Române. Autoritățile au luat măsuri pentru a păstra siguranța în spațiul aerian.

ADVERTISEMENT

În acest sens au fost anunțate structurile civile de trafic aerian referitor la apariția dronei. Însă, potrivit sursei citate nu a fost necesară „aplicarea contramăsurilor de tip război electronic”.

Parchetul Militar a fost sesizat

De asemenea, așa cum se impune în astfel de situații, Parchetul Militar a fost sesizat în acest caz. Urmează să fie luate măsuri legale. O comisie de cercetare numită la nivelul unității militare urmează să analizeze incidentul.

ADVERTISEMENT

Cei care ridică astfel de aparate de zbor fără pilot în zonele de securitate riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 9.000 de lei. Cu doar două zile înainte de acest eveniment, alte trei drone au fost depistate în apropiere de baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

În acest caz au fost luate contramăsuri de tip război electronic. De altfel, MApN a avut o reacție în urma evenimentului raportat luni, precizând că astfel de acțiuni încalcă legislația din România.

ADVERTISEMENT

„Au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar şi vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00.30”, informa MApN.

ADVERTISEMENT
Tags: