News

Încă un român evacuat din Afganistan. Aeronava militară românească a mai luat 3 cetățeni ai statelor aliate

MAE anunță că un al doilea român a fost evacuat din Afganistan. Aeronava militară românească a mai luat 3 cetățeni ai statelor aliate
20.08.2021 | 08:41
Inca un roman evacuat din Afganistan Aeronava militara romaneasca a mai luat 3 cetateni ai statelor aliate
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe și Forțele Aeriene Române anunță că a fost efectuat un al doilea zbor de evacuare. Numărul cetățenilor români care au reușit să ajungă la aeroport este în continuare scăzut.

Un sigur român s-a aflat la bordul avionului. Alături de acesta, autoritățile române au mai evacuat trei persoane: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american.

ADVERTISEMENT

Încă un român evacuat din Afganistan. Aeronava militară românească a mai luat 3 cetățeni ai statelor aliate

„Celula de criză interinstituțională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetățenilor români care și-au manifestat opțiunea de a fi repatriați din Afganistan, informează că un al doilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții,” a transmis MAE.

„Prin intermediul acestui al doilea zbor a reușit evacuarea a încă unui cetățean român (angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat recent pentru evacuare), precum și a trei cetățeni ai unor state europene/aliate: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Ministerul a precizat că avionul militar a aterizat în condiții bune la Kabul. La bordul acestuia, la fel ca și în cazul primului zbor, s-a aflat o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

După preluarea celor patru oameni, aceștia au fost transportați la Islamabad, unde au fost așteptați de personalul Ambasadei României în Pakistan. Momentan, românul evacuat va rămâne acolo, urmând a fi repatriat.

ADVERTISEMENT

În total, 33 de cetățieni români și-au anunțat prezența în Afganistan. Dintre aceștia, 16 oameni și-au manifestat dorința de a fi evacuați.

Autoritățile au anunțat că se fac eforturi pentru a înlesni accesul în aeroport a persoanelor de cetățenie română. Condițiile din Afganistan fac extrem de dificilă deplasarea.

ADVERTISEMENT

România, pregătită să evacueze și cetățeni afgani

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe anunță că Celula de criză interinstituțională a efectuat deja demersurile necesare pentru identificarea, validarea și contactarea unor cetățeni afgani, pentru evacuare. Aceștia sunt foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în țara noastră.

„În măsura în care aceștia vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească. Este de subliniat că situația de securitate din Kabul se menține complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică,” a mai tranmis MAE.

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române va rămâne în continuare la Islamabad. Autoritățile au precizat că sunt pregătite să evacueze și restul cetățenilor români, imediat ce aceștia vor reuși să ajungă la aeroport.

ADVERTISEMENT
Tags: