News

Meteorologii anunțau ”Apocalipsa meteo” în 2050. Aceasta a venit cu 28 de ani mai devreme: ”În România așteptăm 41 de grade”

”Apocalipsa meteo”, prognozată de specialiști pentru anul 2050, a ajuns în Europa cu 28 de ani mai devreme, lucru considerat extrem de îngrijorător. România nu scapă nici ea de temperaturi de 41 de grade Celsius.
18.07.2022 | 09:39
Meteorologii anuntau Apocalipsa meteo in 2050 Aceasta a venit cu 28 de ani mai devreme In Romania asteptam 41 de grade
Temperaturi extreme în toată Europa, în perioada următoare. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

CNN a prezentat studiul realizat în 2020 de un grup e meteorologi britanici, care prognozau că în 2050 vor fi temperaturi care vor topi Marea Britanie și Europa.

”Apocalisa meteo” a venit mai repede în Europa

Au avut dreptate cu temperaturile, însă au greșit doar data: aceasta a venit cu 28 de ani mai devreme. Experții meteorologi de la Institutul Național de Meterologie din Marea Britanie își propuneau în 2020 să realizeze un ”scenariu climatic” pe termen foarte lung, valabil pentru anul 2050.

ADVERTISEMENT

Așadar, pe baza modelelor matematice, meteorologii au estimat temperaturile din Regatul Unit în 23 iulie 2050. Cu toate acestea, cifrele prezentate de ei în 2020 se adeveresc cu 28 de ani mai devreme.

Cercetătorul Simon Lee, angajat al Columbia University din New York, a fost șocat să compare aceste scenarii.

ADVERTISEMENT

Prognoza pentru marți (19 iulie) este șocant de asemănătoare și valabilă pentru regiuni întregi din această țară”, a explicat Simon Lee pe Twitter.

Marea Britanie așteaptă, așadar, temperaturi de 40 de grade Celsius, un record absolut de căldură pentru această regiună. Recordul premergător data din 2019, când în grădina botanică din Cambridge termometrul a indicat 38.7 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Institutul britanic de meteorologie a emis deja o alertă ”roșie” de căldură extremă, existând un risc real la adresa vieții. În sudul Angliei sunt așteptate temperaturi de 40 grade, fiind pentru prima oară când britanicii vor vedea pe propria piele ce înseamnă un ”cod roșu de caniculă”.

Nu doar Marea Britanie e afectată de căldură, ci toată Europa. În Franța, 10.000 de hectare de pădure au ars în urma incendiilor, în timp ce în Spania peste 1.000 de oameni au murit în ultimele luni din cauza caniculei.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cifrele sunt departe de vara anului 2003, atunci când peste 70.000 de oameni au murit în toată Europa din cauza caniculei. Temperaturile au atins atunci 38 de grade în majoritatea țărilor afectate, pe durata verii.

România așteaptă temperaturi de 41 de grade

România va fi și ea lovită de astfel de temperaturi, de până la 41 de grade Celsius, potrivit specialistului ANM Elena Mateescu.

”Astăzi vom avea o vreme general frumoasă, temperaturi suportabile. De mâine se resimt valori până la 33 de grade, de miercuri și joi temperaturi peste 35 de grade, 37, 38 de grade la umbră. Condițiile în care disconfortul termic va fi în creștere de la o zi la alta.

Vom avea temperaturi de peste 40, 41 de grade. Vineri și sâmbătă ne așteptăm la acest episod. Nu va fi cel mai intens episod, valul de căldură va persista până spre 26 iulie”, a explicat Mateescu la Digi 24. Specialiștii se temeau că țara noastră va fi lovită inclusiv de tornade, din cauza fenomenelor meteo extreme din această perioadă.

ADVERTISEMENT