Pompierii din Tulcea au ajuns la fața locului, însă flăcările au cuprins 20 de hectare de vegetație, într-o zonă inaccesibilă pentru autospecialele de stingere. Conform Mediafax, un obiectiv turistic a fost pus în pericol de flăcări.
”Până în acest moment, salvatorii au intervenit pentru stingerea a unei suprafețe de aproximativ o mie de metri pătrați care punea în pericol anexele unui obiectiv turistic. În acest moment pericolul de extindere a flăcărilor este limitat de canale cu apă, însă echipajul de stingere rămâne în dispozitiv pentru o intervenție promptă dacă incendiul evoluează”, a transmis ISU Tulcea, conform Antena 3.
ISU Tulcea crede că acest incendiu a fost pornit de oameni, care nu respectă legea. ”Pompierii atrag atenția că cetățenilor că incendierea vegetației uscate este strict interzisă cu atât mai mult în Delta Dunării. Astfel de acțiuni necugetate pot avea urmări deosebit de grave pentru viața locuitorilor, a habitatelor naturale și pentru bunurile semenilor noștri”, a completat ISU Tulcea.
La începutul lunii februarie un incendiu cuprindea 150 de hectare de vegetație lângă Sulina. Pompierii au intervenit atunci cu două ambarcațiuni pentru a stinge flăcările. Din fericire ISU Delta anunța atunci că incendiul e monitorizat de agenţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar flăcările nu se puteau extinde pentru că se manifestau într-o zonă inundabilă.
“Cinci subofiţeri din cadrul Pichetului de Pompieri Crişan asigură măsuri de protecţie în caz de necesitate la locuinţele aflate în apropierea focarelor, dar şi pentru a monitoriza şi a împiedica răspândirea incendiului peste canalele ce îl delimitează.
Incendiul se dezvoltă în zona canalului Bărbosu intersecţie cu canalul Cardon cu extindere către Mila Marină 2″, transmitea ISU Delta. Și atunci, autoritățile reaminteau populației că ”incendierea vegetaţiei uscate este interzisă în Delta Dunării, astfel de acţiuni putând avea urmări deosebit de grave pentru viaţa locuitorilor, a bunurilor acestora şi a habitatelor naturale”.
În vara anului 2022 incendiile de vegetație au făcut ravagii în România, din Mehedinți până în Vaslui. Sute de hectare au ars, inclusiv mai multe gospodării. Și atunci pompierii făceau cu greu față provocărilor, pentru că incendiile de vegetație sunt foarte greu de stins.
”Eu plecai de aici, nu era nimic, nu era foc nu era nimic. Și acum nu fac nimic să stingă focul. Ba da, sting”, se plângea atunci un bărbat din Mehedinți, conform Stirile PRO TV. ”Au ars aproximativ 45 mc material lemnos, acoperișul unei clădiri dezafectate și a fost afectat acoperișul la alte două clădiri. Prin intervenția noastră, am reușit să protejăm alte două clădiri în care se află arhiva ocolului silvic”, transmitea Flavius Iscru, purtător de cuvânt al ISU Mehedinți.
Au fost aplicate în acel moment amenzi de mii de lei oamenilor care au pornit incendiile, din neatenție majoritatea. Situația a fost similară în Vaslui, unde flăcările au ars sute de hectare de vegetație. ”ISU Vaslui intervine cu 12 autospeciale și 60 militari pompieri pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și pădure”, transmitea ISU Vaslui.