News

Incendiu de vegetație soldat cu o victimă. Un bătrân a murit din cauza focului pe care chiar el l-a pornit

Un bărbat de 81 de ani și-a pierdut viața după ce a dat foc la o miriște, iar fumul iscat de la acest incendiu de vegetație l-a intoxicat.
02.03.2024 | 21:31
Incendiu de vegetatie soldat cu o victima Un batran a murit din cauza focului pe care chiar el la pornit
Numărul incendiilor de vegetație este în creștere/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un bărbat de 81 de ani din localitatea Perișor, comuna Zagra, a murit în urma unui incendiu de vegetație pe care chiar el l-a iscat când a dat foc unei miriști aflate între satul Perișor, comuna Zagra, și Dumbrăvița din Spermezeu, transmite publicația bistrițeană Timp Online.

Potrivit unor localnici, octogenarul a dat foc unei miriști de pe un teren care-i aparținea. Se pare că bărbatul s-a intoxicat cu fum și s-a prăbuși inconștient la pământ. Când a fost găsit trupul, acesta era parțial carbonizat.

ADVERTISEMENT

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au fost sesizați despre faptul că în extravilanul localității Perișor se află o persoană în stare de inconștiență. Din primele date, în urma unui incendiu de vegetație, un bărbat de 81 de ani din Perișor, în timp ce se afla pe un teren proprietatea sa, a fost surprins de un incendiu de vegetație scăpat de sub control.

În urma intervenției echipajului medical, din păcate a fost constatat decesul acestuia. Cadavrul bărbatului a fost transportat în vederea efectuării unei expertize medico-legale, care va stabili cauza decesului. Polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă”, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

ADVERTISEMENT

Pompierii de la ISU Bistrița-Năsăud, împreună cu voluntari din Spermezeu, intervin pentru stingerea completă a incendiului. Numărul incendiilor de vegetație a crescut în această perioadă în județ întrucât mai mulți fermieri recurg la această metodă de desțelenire în vederea lucrărilor agricole de primăvară.

Însă provocarea unei incendiu de vegetație este ilegală, întrucât arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste fapte se poate ajunge chiar și la pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la un an dacă un incendiu de vegetație este provocat pe ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pompierii bistrițeni vor continua misiuni de patrulare în județ întrucât se anunță temperaturi peste valorile medii specifice acestei perioade ceea ce ar putea provoca incendii ample, care să scape de sub controlul celor care le-au provocat.

ADVERTISEMENT

Seceta și temperaturile ridicate au dus la amplificarea incendiilor de vegetație încă de luna trecută, când deosebit de afectate au fost județele Prahova și Vâlcea, unde pompierii au trebuit să intervină în mai multe localități. Situația a fost agravată și de vântul puternic care contribuie la propagarea rapidă a unui incendiu de vegetație.

ADVERTISEMENT