News

Incendiu în Delta Văcărești. Flăcările au cuprins 30.000 de metri pătrați, 5 autospeciale de pompieri au ajuns la fața locului. Update

Incendiu în Delta Văcărești. Flăcările au cuprins 30.000 de metri pătrați, 5 autospeciale de pompieri au ajuns la fața locului pentru a stinge acest incendiu.
21.05.2023 | 17:58
Incendiu in Delta Vacaresti Flacarile au cuprins 30000 de metri patrati 5 autospeciale de pompieri au ajuns la fata locului Update
Incendiu în Delta Văcărești. Foto: Youtube
ADVERTISEMENT
21-05-2023
15:13

Incendiul a fost lichidat

ISU București-Ilfov a anunțat lichidarea incendiului din Văcărești. Nu există victime.

Incendiu în Delta Văcărești. Flăcările au cuprins 30.000 de metri pătrați, 5 autospeciale de pompieri au ajuns la fața locului pentru a stinge acest incendiu. Anunțul a fost făcut de reprezentanții ISU, cei care au transmis că pompierii se luptă în aceste momente cu flăcările, pentru a limita proporțiile dezastrului.

Incendiu în Delta Văcărești

”Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs în Delta Văcărești. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă pe o suprafață de aproximativ 30.000 mp, se lucrează la localizare. Alertate 5 autospeciale de stingere cu apa și spumă”, a transmis ISU București-Ilfov. Se pare că flăcările s-au extins rapid și cu ajutorul vântului și a căldurii de afară.

ADVERTISEMENT

De fapt, meteorologii au emis un avertisment de vânt puternic în scurt timp, astfel că vântul bate cu până la 60 de kilometri pe oră și ajută la răspândirea flăcărilor. În urmă cu o săptămână, un incendiu puternic izbucnea în Delta Dunării, pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe.

Atunci, pompierii s-au luptat 4 ore cu flăcările pentru că intervenția lor a fost îngreunată considerabil din cauza terenului mlăștinos și a canalelor din zonă. Din fericire, cu toate că incendiul violent a cuprins peste 20 de hectare, acesta nu a ajuns la casele din Băltenii de Sus, localitate de pe malul drept al Brațului Sf. Gheorghe din Deltă. Cu toate acestea, flăcările violente și fumul negru se puteau observa de la peste 2 kilometri.

ADVERTISEMENT

”După alertă, la fața locului au fost trimise două echipaje de pompieri cu 11 militari și mai multe autospeciale de stingere. Din cauza terenului mlăștinos, a lacurilor din zonă și a canalelor de irigație, dar si a suprafeței întinse pe care se manifestau focarele, intervenția pentru stingerea incendiului a fost una dificilă. A fost lichidat după mai bine de patru ore”, transmitea ISU Tulcea.

Se pare că focul a fost pus intenționat. Doar de la începutul anului, sute de hectare de stuf și vegetație uscată au fost incendiate în Delta Dunării. ISU Tulcea i-a avertizat pe oameni de multe ori să nu incendieze vegetație în Deltă, însă oamenii par să ignore acest avertisment. ”Astfel de acțiuni necugetate pot avea urmări deosebit de grave pentru viața locuitorilor și a habitatelor naturale”, avertizează pompierii.

ADVERTISEMENT

Conform PressOne, România e tot mai afectată de incendii de vegetație și de pădure. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în 2020 România era cea mai afectată țară din UE în ceea ce privește incendiile de vegetație și pădure. După România urma în clasament Portugalia, Spania și Italia. Delta Dunării rămâne în topul incendiilor, în condițiile în care în România au ars aproximativ 35.000 de hectare în 2020.

Peste un an, în 2021, în România ardeau 15.000 de hectare, cu 5000 hectare mai mult ca în Grecia. Aici e vorba de siturile protejate Natura 2000. În 2022, numărul a crescut de 7 ori în țara noastră, în prima jumătate a anului fiind înregistrate 711 de incendii, față de 98 în 2021. Doar în 25-27 martie 2022 au fost semnalate peste 1.400 de incendii în România, iar 5 oameni muriseră în astfel de incendii, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Conform datelor ISU Tulcea, 99% dintre incendiile din Delta Dunării, cel puțin în perioada 2020-2023 au fost cauzate de factori antropici, mai exact de om. Mai mult, autorii nu au fost niciodată cunoscuți și prinși. Localnicii nu par să aibă o problemă reală cu acest caz, pentru că pentru ei mereu doar ”s-a dat foc la baltă”, din moși strămoși.

ADVERTISEMENT
Tags: