News

Incendiu la un spital Covid din Macedonia de Nord. 14 persoane și-au pierdut viața. Ministrul sănătăţii și-a dat demisia. Update

Un spital Covid din Macedonia de Nord a fost cuprins de flăcări. Cel puțin zece oameni au murit.
11.09.2021 | 13:00
Incendiu la un spital Covid din Macedonia de Nord 14 persoane siau pierdut viata Ministrul sanatatii sia dat demisia Update
ADVERTISEMENT
11-09-2021
10:01

Demisii în lanț în Macedonia de Nord după incendiul soldat cu 14 morți

Ministrul sănătății din Macedonia de Nord, Venko Filipce, și-a anunțat demisia vineri, după tragedia de la spitalul modular pentru Covid-19 din Tetovo.

”Tragedia de la Tetovo m-a afectat foarte tare, ca medic şi ministru mi-am prezentat, din motive etice, demisia premierului Zoran Zaev”, a declarat Filipce într-o conferinţă de presă la Skopje, conform Antena3.

Ministrul adjunct al sănătăţii din Macedonia de Nord, Ilir Hasani, şi-a anunţat, de asemenea, demisia.

Acesta a afirmat într-o postare pe Facebook că pleacă din funcție din considerente morale, potrivit TMYNews.

Doi directori ai spitalului din Tetovo, Florin Besimi şi Artan Etemi, și-au prezentat la rândul lor demisiile, după tragedia care a dus la decesul a 14 persoane.

Incediul s-a produs joi, 8 septembrie, în jurul ore locale 21:00. Nu s-au transmis informații exacte cu privire la numărul pacienților internați în unitatea medicală.

Spitalul era o structură modulară, construită în 2020 pentru pacienții infectați cu SARS – CoV -2, la Tetovo, nord-vestul Macedoniei de Nord, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Incendiu la un spital Covid din Macedonia de Nord. Cel puțin zece persoane și-au pierdut viața

Venko Filipce, ministrul Sănătății, a anunțat incidentul pe rețelele de socializare. El a precizat că au existat pierderi de vieți și oameni răniți.

„Un accident teribil a avut loc la Tetovo care s-a soldat cu pierderea multor vieţi. Până în prezent zece persoane au fost confirmate decedate, dar acest număr ar putea creşte,” a transmis demnitarul pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Imagini ale unei coloane imense de fum și flăcări au apărut în spațiul public. Pompierii s-au luptat câteva ore să lichideze incendiul.

Zoran Zaev, premierul din Macedonia de Nord, a transmis că flăcările au fost provocate de o explozie. Nu se știe unde a avut loc aceasta, dar o anchetă este în desfășurare.

ADVERTISEMENT

„Este un eveniment cu adevărat tragic”, a spus primul ministrul într-o declarație postată pe Facebook. „Cauza incendiului va fi stabilită”, a adăugat demnitarul.

„Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor și apropiaților decedaților și doresc însănătoșire grabnică răniților!”, a conchis acesta

ADVERTISEMENT

Pandemia în Macedonia de Nord

În ultima vreme, Macedonia de Nord a raportat tot mai multe cazuri noi de Covid-19. Țara are o populație de aproximativ două milioane de locuitori.

Serviciile de sănătate sunt și ele destul de fragile. La ultima raportare a autorităților au fost anunțate 701 noi infectări și 24 de decese.

Guvernanții au impus noi restricții. Oamenii trebuie să prezinte certificatul Covid la intrarea în cafenele sau restaurante.

Până în prezent, numărul total al cazurilor de infectare a ajuns la 181.620. 161.515 dintre oamenii care au contactat virusul s-au vindecat. În schimb, decesele cauzate de coronavirus sunt numeroase, 6.153.

Orașul Tetovo este unul dintre cele mai afectate de creșterea numărului de infectări. Majoritatea locuitorilor acestuia sunt etnici albanezi.

ADVERTISEMENT