News

Incendiu puternic în Dâmbovița, ard 8 tone de anvelope uzate. A fost emis mesaj Ro-Alert

Pompierii au intervenit duminică cu mai multe autospeciale în satul Bălteni din Dâmbovița la un incendiu de vegetație și anvelope uzate
03.09.2023 | 16:53
Incendiu puternic in Dambovita ard 8 tone de anvelope uzate A fost emis mesaj RoAlert
Incendiu de vegetație în Dâmbovița. Sursa foto: ISU
ADVERTISEMENT

Din cauza degajărilor mari de fum din zonă, autoritățile au emis și un mesaj Ro-Alert pe raza localității Bălteni din Dâmbovița. Acolo, un incendiu de vegetație s-a extins repede la o zonă unde erau depozitate mai multe deșeuri plastice și anvelope uzate.

Incendiu puternic în Dâmbovița

Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit duminică după-amiază în satul Bălteni, comuna Conțești, din județul Dâmbovița. Flăcările au cuprins mai multe deșeuri plastice și s-au extins apoi la o zonă unde erau depozitate mai multe anvelope uzate.

ADVERTISEMENT

Pompierii dâmbovițeni au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă de la detaşamentul Titu – Garda de intervenţie Răcari pentru stingerea unui incendiului. Sosiți la fața locului, pompierii au constatat că ard aproape opt tone de anvelope uzate, și că incendiul a cuprins o suprafață de două sute de metri pătrați.

„După ajungerea la locul intervenţiei, echipajele de pompieri au constatat faptul că ard aproximativ 8 tone de mase plastice (anvelope uzate), iar incendiul de vegetaţie se manifestă pe o suprafaţă de circa 200 metri pătrați”, a transmis ISU Dâmboviţa.

ADVERTISEMENT

Din cauza degajărilor mari de fum și pentru a nu se crea panică în rândul populației autoritățile au emis și un mesaj Ro-Alert prin care locuitorii comunei Bălteni au fost înștiințați cu privire la incendiul de la depozitul de anvelope uzate. Pompierii au reușit să stingă incendiul.

Incendiile de vegetație din România

Incendiile de vegetație au ajuns un fapt comun în România în ultimii ani, în special în zona de sud-est a Munteniei unde perioadele lungi de secetă din timpul verii creează condițiile propice pentru acestea. Vara aceasta nu a reprezentat o excepție.

ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii iulie, pompierii români s-au luptat să stingă mai multe incendii ample de vegetație în Constanța, Gorj sau Ilfov. Capitala nu a fost nici ea scutită, un incendiu puternic având loc în apropiere de localitatea Măgurele. Pompierii au intervenit cu 15 autospeciale la acest incendiu, care a mistuit 15 hectare de culturi de rapiță.

Ulterior, în data de 18 iulie, Raed Arafat declara că doar în ultima săptămână pompierii au intervenit la nu mai puțin de 500 de incendii de vegetație. „Deci avem un risc unic pentru un simplu motiv. Este secetă şi îi mai avem şi pe cei care pornesc aceste incendii”, declara Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Șeful Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, a dat vina pe obiceiul oamenilor de a-și incendia miriștile din apropierea satelor. „Această problemă a apărut acum, recent, dar este cauzată de indiferenţa şi inconştienţa asupra acestei practici, până la urmă, de incendiere a miriştilor”, susținea acesta.

Totuși, datele oficiale arată că anul trecut, în România, au avut loc nu mai puțin de 20.000 de astfel de incendii.

ADVERTISEMENT
Tags: