News

Incendiu uriaș într-o tabără de refugiați din Bangladesh. Mii de oameni, rămași fără adăpost

Incendiul a izbucnit în Cox's Bazar, unde trăiesc peste un milion de refugiați Rohingya, majoritatea după ce au fugit de represiunea militară din Myanmar.
06.03.2023 | 07:42
Incendiu urias intro tabara de refugiati din Bangladesh Mii de oameni ramasi fara adapost
222 incendii au afectat taberele de refugiați în ultimii doi ani Foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Un incendiu masiv a cuprins duminică o tabără de refugiați înghesuită pentru musulmanii Rohingya din sudul Bangladeshului, lăsând mii de oameni fără adăpost, au declarat oficialii.

Mii de refugiați Rohingya, fără adăpost după un incendiu masiv

Incendiul a izbucnit în Tabăra 11 din Cox’s Bazar, un district de frontieră din sud-estul țării, unde trăiesc peste un milion de refugiați Rohingya. Majoritatea refugiaților au fugit de o represiune condusă de armată în Myanmar în 2017, iar incendiul i-a lăsat pe unii dintre ei din nou fără adăpost.

ADVERTISEMENT

Focul a cuprins rapid adăposturile din bambus și prelate, a declarat pentru AFP Mijanur Rahman, comisarul pentru refugiați din Bangladesh. “Aproximativ 2.000 de adăposturi au ars, lăsând aproximativ 12.000 de cetățeni din Myanmar strămutați cu forța fără adăpost”, a spus el, relatează The Guardian.

Rafiqul Islam, superintendentul suplimentar al poliției din Cox’s Bazar, a declarat pentru Reuters: “În prezent nu avem o estimare a pagubelor, dar nu există rapoarte privind victime”. El a adăugat că incendiul este sub control și că la fața locului se află oficiali de rang înalt de la departamentele de pompieri, poliție și ajutor pentru refugiați.

ADVERTISEMENT

Faruque Ahmed, un oficial al poliției locale, a declarat că nu este clară cauza incendiului. Cel puțin 35 de moschei și 21 de centre de învățare pentru refugiați au fost, de asemenea, distruse, deși nu au fost raportate răniți sau decese, a adăugat el.

UNHCR în Bangladesh a declarat într-un tweet că voluntarii care se ocupă de refugiații Rohingya au răspuns la incendiu, agenția și partenerii săi oferind sprijin. Acesta nu a oferit alte detalii.

ADVERTISEMENT

Precedente de incendiere intenționată

Taberele de refugiați din Cox’s Bazar sunt predispuse la astfel de incendii. Un raport al Ministerului Apărării din Bangladesh de luna trecută a declarat că, între ianuarie 2021 și decembrie 2022, au avut loc 222 de incendii în taberele Rohingya – inclusiv 60 de cazuri de incendiere premeditată.

În martie 2021, în ceea ce a fost cel mai grav incendiu din taberele Rohingya, cel puțin 15 persoane au fost ucise și aproximativ 50.000 au fost strămutate după ce un incendiu a cuprins un întreg ”cartier” dintr-o așezare.

ADVERTISEMENT

Peste 1 milion de refugiați Rohingya au fugit în Bangladesh din Myanmar de-a lungul mai multor decenii, inclusiv aproximativ 740.000 care au trecut granița începând cu august 2017, când armata din Myanmar a lansat o represiune brutală. Condițiile din Myanmar s-au înrăutățit de la preluarea puterii de către armată în 2021, iar încercările de a-i trimite înapoi pe refugiați au eșuat.

Musulmanii Rohingya se confruntă cu o discriminare generalizată în Myanmar, cu majoritate budistă, unde majorității acestora li se refuză cetățenia și multe alte drepturi.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”