ADVERTISEMENT
News

Încep tornadele în România! Care sunt zonele puternic afectate și cum să ne ferim

Autor: Alexandru Năstase | 24.05.2020 | 12:28
Încep tornadele în România! Care sunt zonele puternic afectate și cum să ne ferim
România ar putea avea parte de mai multe tornade în 2020. Sursa foto - hepta.ro

Încep tornadele în România! Acesta este avertismentul specialiștilor, un avertisment transmis de Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme. Trebuie specificat că în țara noastră au avut loc aproximativ 200 de tornade în ultimii 400 de ani.

ADVERTISEMENT

Încep tornadele în România!

Cele mai multe dintre ele au fost raportate după anul 2006, aproape o sută. Specialiştii români lucrează de ani buni la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice.

De remarcat că sezonul tornadelor din ţara noastră se înregistrează în lunile mai-iulie. Conform datelor colectate de specialiști rezultă că cele mai multe tornade se produc chiar în luna mai. Nu este o regulă.

ADVERTISEMENT

Care sunt zonele puternic afectate și cum să ne ferim

De exemplu, anul acesta, sezonul tornadelor începe mai târziu, în condițiile în care nu a fost încă raportat niciun astfel de fenomen pe teritoriul țării.

„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanța sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Antonescu pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, acesta a explicat că în România au apărut și „vânătorii de tornade”. Vorbim despre oameni care urmăresc și merg să fotografieze și să filmeze fenomene meteo extreme. Culmea, dar specialiștii se bazează pe raportările acestora pentru a stabili harta tornadelor din România.

„De la al Doilea Război Mondial și până la Revoluție tornadele nu au fost considerate ca fiind un fenomen sever în România și au fost, practic, ignorate. Chiar dacă ele s-au produs, au fost raportate ca o vijelie sau ca un vânt sever”, a explicat Antonescu.

ADVERTISEMENT

Meteorologul susține că înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, au fost raportate peste 50 de tornade în România, inclusiv una care a avut loc în București.

„După 1989, în special după 2006, a crescut interesul publicului față de tornade, nu doar în România, ci și în Europa.

ADVERTISEMENT

Nu avem date suficiente să spunem dacă a crescut sau nu intensitatea acestor fenomene. Există câteva indicii care ne spun că a crescut frecvența de apariție”, a spus Antonescu.

Specialistul a explicat și ce trebuie să facă oamenii în momentul în care în apropiere de ei are loc un astfel de fenomen.

ADVERTISEMENT

„Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii.

Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie – care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii – dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc.

Anul trecut, un autocar în care se aflau 40 de persoane s-a răsturnat pe autostrada A2, în localitatea Brâncoveni, judeţul Călăraşi, după ce șoferul a mers spre o tornadă puternică ce avea loc în zonă”,a  adus aminte meteorologul.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!