News

Începe anul universitar 2021-2022. Reguli stricte pentru studenții care stau la cămine

Anul universitar 2021-2022 debutează luni, 27 septembrie. Vor fi reguli stricte în cadrul festivităților precum și pentru studenții care stau la cămine.
27.09.2021 | 07:43
Incepe anul universitar 20212022 Reguli stricte pentru studentii care stau la camine
ADVERTISEMENT

Anul universitar 2021-2022 începe luni, 27 septembrie, în plin val patru al pandemiei de Covid-19. Festivitățile care celebrează evenimentul vor fi permise, dar acestea trebuie să ţină cont de restricţiile în vigoare.

În ultimele zile, studenții care au optat pentru cămine și-au luat deja în primire camerele. La nivel național, unele centre universitare au decis să accepte doar tinerii vaccinați sau trecuți prin boală. În altele, cazarea celor străini de campus a fost restricționat.

ADVERTISEMENT

Anul universitar 2021-2022 debutează luni, 27 septembrie

Marile universități din România vor începe cursurile semestrului I din noul an de învăţământ în format hibrid: online şi cu prezenţă fizică, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei cu noul SARS-CoV-2.

În acest an, spre deosebire de cei anteriori crizei sanitare, au fost disponibile mai puține locuri în cămine.

ADVERTISEMENT

În Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, cursurile în sistem hibrid, iar administratorii căminelor au impus reguli mult mai stricte ca în alți ani.

”Îi vom caza pe cei care sunt vaccinați sau care au trecut prin boală și se află în fereastra de protecție, pentru a caza cât mai mulți studenți. Este importantă educația, dar viața oamenilor este cel puțin la fel de importantă”, spune Mirela Boțan, purtător de cuvânt al Universității Tehnice Cluj-Napoca, conform ȘtirileProtv.

ADVERTISEMENT

În Banat, la Timișoara, aproape 10.000 de tineri se vor împarți în căminele celor 4 universități din oraș. Regulile sunt clare și aici.

”Fiind un spațiu închis, trebuie să poarte obligatoriu masca în spațiile publice, cum ar fi bucătăriile sau holurile care sunt comune. Nu au acces persoane străine din afara căminului în interior. Stau câte patru în cameră, nu au voie cu vizite externe de la o cameră la alta”, spune Laurențiu Ștefan, șef de cămin.

ADVERTISEMENT

Reguli stricte pentru studenții de la Universitatea București

Și în Capitală, cursurile la Universitatea din Bucureşti vor începe tot într-o formulă mixtă aleasă de către Consiliile facultăţilor, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Mirabela Amarandei, citat de Agerpres.

”Desigur, vom caza separat studenţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi pe camere, respectiv etaje în funcţie de specificul căminului. Acolo unde există grupuri sanitare în camere, studenţii vor fi separaţi pe camere, iar acolo unde există grupuri sanitare comune pe etaje, studenţii vor fi separat cazaţi în funcţie de situaţia individuală – vaccinat sau nevaccinat pe etaje.

A scăzut numărul de locuri de cazare puse la dispoziţie studenţilor şi datorită faptului că am cazat mai puţini în camere. Spre exemplu, dacă numărul total de locuri de cazare al Universităţii Bucureşti este undeva la 5.000, anul acesta punem la dispoziţia studenţilor undeva la 3.000 – 3.500 locuri de cazare.

Spre exemplu, acolo unde avem camere de patru studenţi vor fi cazaţi câte trei, respectând, în primul rând, distanţele şi spaţiul alocat fiecărui student potrivit normelor pe care le-au stabilit specialiştii şi autorităţile”, a explicat Amarandei.

În ceea ce privește Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti, procesul de cazare s-a făcut conform normelor în vigoare privind prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

În același timp, dacă situaţia epidemiologică va suferi schimbări transpuse în noi reglementări legislative/restricţii oficiale, acestea vor fi aduse la îndeplinire, au spus reprezentanții universității, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT