Sport

Începe procesul lui Michel Platini și Sepp Blatter. Cei doi sunt acuzați de escrocherie și riscă ani de zile de pușcărie

Procesul foștilor președinți ai UEFA și FIFA, Michel Platini, respectiv Sepp Blatter începe luna aceasta. Dacă acuzațiile de escrocherie vor fi dovedite de anchetatori, cei doi riscă să petreacă ani de zile după gratii.
06.06.2022 | 14:15
Incepe procesul lui Michel Platini si Sepp Blatter Cei doi sunt acuzati de escrocherie si risca ani de zile de puscarie
Michel Platini și Sepp Blatter sunt acuzați de escrocherie și ar putea petrece ani buni după gratii. Sursa foto: Francs Jeux
ADVERTISEMENT

Michel Platini și Sepp Blatter au fost suspendați din fruntea forurilor sportive pe care le-au condus, UEFA, respectiv FIFA, încă din 2015. Cei doi au fost puși sub acuzare pentru gestionare neloială,  abuz de încredere şi falsificarea valorilor mobiliare. Procesul se reia luna aceasta.

Câți ani de închisoare riscă Michel Platini și Sepp Blatter

Michel Platini și Sepp Blatter au fost ani de zile cei mai importanți și influenți oameni din fotbalul mondial. În prezent, cei doi foști lideri ai UEFA și FIFA sunt cercetați în mai multe dosare.

ADVERTISEMENT

Unul dintre acestea, în care sunt acuzați de gestiune neloială, abuz de încredere şi fals în înscrisuri, Platini și Blatter vor fi audiați, începând cu data de 22 iunie, de Tribunalul penal federal din Bellinzona (Elveția). Conform presei internaționale termenul limită pentru anunțarea sentințelor este 8 iulie.

Principalul cap de acuzare este o plată în valoare de 2 milioane de franci elvețieni pe care FIFA, condusă la acea vreme de Sepp Blatter, a făcut-o căytre Michel Platini, în 2011, fără o justificare scrisă.

ADVERTISEMENT

Conform rechizitoriului întocmit de anchetatori se arată că: ”Au aranjat în mod ilicit o plată de 2 milioane de franci din partea FIFA în valoarea lui Michel Platini”.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă verdicte de până la cinci ani de închisoare cu executare. Totuși, datorită vârstei lor Platini (66 de ani) și Blatter (86 de ani) ar putea scăpa doar cu amendă.

ADVERTISEMENT

Michel Platini a fost consilierul lui Sepp Blatter între 1998 și 2022

Prietenia dintre fostul triplu câștigător al trofeului Ballon d’Or, Michel Platini, și Sepp Blatter a fost una dintre cele mai mediatizate din lumea fotbalului.

Astfel, francezul a fost consilierul lui Blatter în perioada 1998 – 2002 și era remunerat cu nu mai puțin de 300.000 de franci elvețieni anual. Tot în baza prieteniei ce îi lega, Michel Platini avea asigurat locul de președinte al FIFA, după retragerea lui Blatter.

ADVERTISEMENT

Între cei doi a apărut o ruptură și din acel moment lucrurile au luat-o pe un făgaș al faptelor de natură ilicită. La aproape 10 ani după ce colaborarea dintre ei s-a încheiat, Platini a solicitat și a primit din partea FIFA 2 milioane de franci elvețieni fără o justificare concretă.

În 2015 cei doi au fost suspendați din fotbal. De atunci, anchetatorii adună probe care să dovedească mai multe capete de acuzare.

ADVERTISEMENT