Sport

Sepp Blatter și Michel Platini, foștii președinți FIFA și UEFA, trimiși în judecată în Elveția. Ce acuzații li se aduc

Michel Platini și Sepp Blatter au fost trimiși în judecată, ei fiind acuzați de mai multe infracțiuni în dosarul plăților suspecte.
02.11.2021 | 18:15
Sepp Blatter si Michel Platini fostii presedinti FIFA si UEFA trimisi in judecata in Elvetia Ce acuzatii li se aduc
Michel Platini și Sepp Blatter au fost trimiși în judecată, ei fiind acuzați de mai multe infracțiuni în dosarul plăților suspecte. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procuratura Generală a Elveţiei a deschis în urmă cu 6 ani urmărirea penală a lui Blatter sub suspiciunea de management defectuos, precum şi sub suspiciunea de deturnare de fonduri.

În urma acestui scandal, cei doi foști conducători ai FIFA și UEFA și-au pierdut funcțiile pe care le aveau la cele două foruri.

ADVERTISEMENT

Acuzații de fraudă pentru Michel Platini și Sepp Blatter

Parchetul elvețian a decis trimiterea în judecată a lui Sepp Blatter și a lui Michel Platini pentru mai multe infracţiuni, între care fraudă, fals şi deturnare de fonduri, în dosarul privind plăţi suspecte în valoare de două milioane de dolari.

Conform Sky Sports, Tribunalului Penal Federal din Bellinzona urmează să valideze acest rechizitoriu şi să decidă cu privire la desfăşurarea unui proces împotriva celor doi foşti conducători.

ADVERTISEMENT

Platini (65 de ani) și Blatter (85 de ani) ar putea să se confrunte cu un proces în câteva luni. ”Această plată a deteriorat activele FIFA și l-a îmbogățit ilegal pe Platini”, au arătat procurorii federali elvețieni într-un comunicat.

Blatter și Platini, istoria unei prietenii otrăvite

Dosarul se bazează pe solicitarea scrisă a lui Platini către FIFA, din ianuarie 2011, de a primi un salariu suplimentar retroactiv pentru munca depusă în calitate de consilier prezidenţial, în primul mandat al lui Blatter, din perioada 1998-2002.

ADVERTISEMENT

Blatter a autorizat FIFA să efectueze plata în câteva săptămâni. El se pregătea să intre în campanie pentru realegerea în funcţie, într-o competiţie electorală cu Mohamed bin Hammam din Qatar, iar influenţa lui Platini asupra alegătorilor europeni a fost un factor cheie.

Atât Blatter, cât şi Platini au negat orice fapte necinstite şi au citat un acord verbal pe care l-au încheiat, acum mai bine de 20 de ani, pentru ca banii să fie plătiţi. Elvețianul a fost acuzat de fraudă, administrare defectuoasă, deturnare de fonduri ale FIFA şi falsificarea unui document. Francezul a fost acuzat de fraudă, deturnare, fals şi este considerat complice la presupusa administrare defectuoasă a lui Blatter.

ADVERTISEMENT

Platini l-a acuzat și pe Infantino de jocuri murdare

Într-un interviu acordat presei franceze în 2017, Michel Platini a dezvăluit cum a fost îndepărtat din structurile fotbalistice cu bună ştiinţă de către fostul şef al FIFA, Sepp Blatter, după ce acesta a aflat că francezul vrea să candideze la funcția de președinte al forului mondial.

Fosta legendă a fotbalului francez este de părere că nici actualul președinte al FIFA, Gianni Infantino, nu este străin de suspendarea pe care a primit-o în 2015. De altfel, elveţianul cu origini italiene a ajuns în fruntea forului mondial după acel scandal.

Chiar dacă în celebrele dosare Panama a apărut de mai multe ori şi numele lui Infantino în rândul persoanelor implicate în afaceri de corupţie la nivelul FIFA sau UEFA acesta a ieşit basma curată, susţinând că este nevinovat.

ADVERTISEMENT
Tags: