News

Închisoare pentru incitare la violență sau ură împotriva politicienilor. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede închisoare pentru incitare la violență sau ură împotriva politicienilor.
27.09.2023 | 17:27
Inchisoare pentru incitare la violenta sau ura impotriva politicienilor Legea a fost promulgata de presedintele Iohannis
Lege promulgată de președintele Iohannis: închisoare pentru violență ură împotriva politicienilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Acțiunea de incitare la violență sau ură împotriva politicienilor a devenit oficial infracțiune și se va pedepsi cu închisoare sau amendă. Decretul a fost semnat de președintele României.

Lege promulgată de președintele Iohannis: închisoare pentru violență ură împotriva politicienilor

Pe 13 septembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat proiectul inițiat de Guvern privind modificarea articolului din Codul penal care se referă la incitarea la violență, ură sau discriminare, care poate fi reținută ca infracțiune și dacă se adresează și criteriului de apartenență politică.

ADVERTISEMENT

La acea dată, s-au înregistrat 187 de voturi ”pentru”, 62 de voturi ”împotrivă” şi 19 abțineri. Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement, şi a deficiențelor semnalate de aceasta, nota Agerpres.

Miercuri, 27 septembrie, conform unui comunicat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgarie al legii.

ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 27 septembrie 2023, următoarele decrete: Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x 491/12.09.2023) (…)”, se arată pe site-ul prezidențial.

În Codul penal anterior acestei promulgări, la art. 369, era prevăzută infracțiunea de incitare la ură și discriminare, însă nu și incitarea la violență, forma cea mai gravă, și nici nu erau definite categoriile de persoane.

ADVERTISEMENT

Opoziția: ”Forma proiectului reprezintă o evidentă încălcare la libera exprimare”

”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede legea.

În urmă cu două săptămâni, deputatul USR, Mihai-Alexandru Badea, acuza faptul că forma proiectului reprezintă o “evidentă încălcare la libera exprimare“, fiind şi politicienii incluşi, în condiţiile aceasta nu este o condiţie impusă de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Aţi călcat in picioare cel puţin două termene din regulament, ca să adoptaţi pe repede înainte acest proiect de lege, invocând infringementul de care tot voi sunteţi răspunzători, pentru că nimeni nu v-a împiedicat să-l adoptaţi la timp şi într-o formă agreată cu Comisia Europeană.

Dar cel mai grav este faptul că rezolvați o problemă şi creaţi o alta. Decizia aceasta cadru de la JAI, pe care trebuie să o implementăm în Codul penal, este despre pedepsirea incitării la ură, violenţă şi discriminare pe criterii de rasism şi xenofobie.

Am citit documentul cap-coadă şi nimic din acest text nu vă obligă să adăugaţi criteriul opiniei şi apartenenţei politice, iar faptul că l-aţi adăugat este o încălcare evidentă a dreptului la liberă exprimare.

Dacă un jurnalist independent critică un partid sau un politician va spune un adevăr incomod, nu cumva se va putea interpreta că este o incitare la ură, la discriminare şi la violenţă? Eu cred că da”, a acuzat deputatul USR.

ADVERTISEMENT