News

Incident grav în Neamț. Un pod peste Siret s-a prăbușit. S-au deschis două dosare penale / Update şi Video

Incident grav în județul Neamț. Un pod peste râul Siret care leagă localitățile Sagna și Luțca s-a prăbușit. Două mașini se aflau pe șosea. Evenimentul este consemnat la doar 6 luni de la inaugurarea construcției.
09.06.2022 | 15:47
Incident grav in Neamt Un pod peste Siret sa prabusit Sau deschis doua dosare penale  Update si Video
Un pod peste Siret s-a prăbușit în Neamț. Două mașini erau pe drum. Un bărbat a fost rănit. Sursa foto: colaj Fanatik / monitorulneamt.ro
ADVERTISEMENT
09-06-2022
17:27

Două dosare penale după prăbuşirea podului

Procurorii au deschis două dosare penale în rem după prăbuşirea podului din Neamţ.

Primul se referă la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, iar cel de-al doilea pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

Anchetatorii urmează să stabilească modul în care a fost reabilitat podul şi cum s-a ajuns la acest incident.

09-06-2022
15:32

Sorin Grindeanu, prima reacție

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a oferit o primă reacție după prăbușirea podului. Acesta a transmis la Antena 3 că este în desfășurare o anchetă în urma căreia va fi stabilită cauza. “E clar că lucrurile nu au mers cum trebuie acolo”, a spus ministrul.

Totodată, social democratul a ținut să explice că podul din Neamț nu este responsabilitatea Ministerului Transporturilor.

“Am înțeles că este o anchetă în desfășurare și e foarte bine că se întâmplă această anchetă. Sunt proceduri pe care toată lumea trebuie să le respecte, fie că vorbim de cei care construiesc, care au în spate experți, proiectanți, care își pun semnătura pe astfel de proiecte, chiar și beneficiarii în momentul în care recepționează.

Știu că acest pod este la Consiliul Județean Neamț și că această anchetă este în desfășurare și haideți să vedem concluziile. E clar că lucrurile nu au mers cum trebuie acolo”, a spus Sorin Grindeanu

09-06-2022
15:10

Ministerul Dezvoltării: Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă

Lucrările la podul rutier rutier dintre comunele Sagna şi Luţca (jud. Neamţ) – care s-a rupt în timp ce era traversat de două autovehicule, o persoană fiind rănită – nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă, anunţă Ministerul Dezvoltării, care precizează că reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii vor face verificări la faîa locului.

”Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă”, transmite instituţia.

Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luţca (jud. Neamţ) se realizează prin Programul Naţional de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Neamţ, valoarea finanţării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuţia efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Judeţean Neamţ) şi firma responsabilă cu proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a dispus ca reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii să se deplaseze de urgenţă la faţa locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice.

O porțiune importantă din podul peste râul Siret, între localităţile Sagna şi Luţca, județul Neamț, s-a prăbuşit.

Un pod peste Siret s-a prăbușit în Neamț. Două mașini erau pe drum. Un bărbat a fost rănit

Potrivit presei locale, incidentul din județul Neamț a fost consemnat joi după-amiază.

În momentul prăbușirii, pe pod se aflau un camion și o autoutilitară. ISU Neamț anunță că șoferul camionului este rănit, iar intervenția autorităților la fața locului este în desfășurare.

ADVERTISEMENT

”În jurul orei 14:15, podul de pe drumul județean de la Luțca, din comună Sagna (lângă Roman) s-a prabușit. Podul a fost recent dat în folosință (luna noiembrie) 2021, după lucrări care au costat milioane de euro și au durat peste un an de zile.

Pe perioada lucrărilor, aproape săptămânal, Ionel Arsene făcea vizite și ședințe foto pe șantier, afirmând ca este una cele mai mari și mai importante investiții făcute de CJ Neamț în județ”, scrie tvmneamt.ro.

ADVERTISEMENT

Victima a fost scoasă din autovehicul de către alți participanți la trafic. Din primele informații, ar fi vorba de un bărbat de 56 de ani.

Din fericire, bărbatul este în afara oricărui pericol. Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț a anunțat la Antena 3 că șoferul autocamionului a fost rănit și transportat la Spitalul Municipal din Roman:

ADVERTISEMENT

”Am fost înștiințați că o parte a podului s-a prăbușit. Pe pod se aflau un autocamion și o autoutilitară. Conducătorul autocamionului a fost rănit și extras de către ceilalți participanți la trafic. El a fost dus la Spitalul Municipal Roman. Este în stare stabilă. Se vor face investigații medicale acolo”.

Podul din Neamț, inaugurat cu doar 6 luni în urmă

Podul din Neamț a fost inaugurat în luna noiembrie 2021. Într-o intervenție la postul de știri citat, primarul localității Sagna a confirmat că podul a fost reabilitat recent și redeschis în toamnă:

ADVERTISEMENT

”Podul este pe cabluri, cu o lungime de 216 metri. Din imaginile pe care le-am văzut, podul este prăbușit. Este administrat de către Consiliul Județean Neamț. Nu au fost probleme după inaugurare. S-au făcut teste de greutate până să dea drumul circulației. Au fost pe pod opt camioane, a rezistat”.

Înainte de începerea lucrărilor la podul peste Siret din Neamț, președintele CJ, Ionel Arsene, dădea asigurări că această construcție va rezista zeci de ani.

”Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani, podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic. Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone”, spunea Arsene, președintele CJ Neamț, în august 2020.

ADVERTISEMENT