News

Încrederea românilor în Klaus Iohannis s-a prăbuşit. Doar 16% dintre cetăţeni mai cred în el, 75% consideră că ţara merge într-o direcţie greşită

Rezultatele ultimului sondaj CURS reflectă imaginea unei ţări pesismiste. Mai mult de jumătate dintre români cred că nu vom fi admişi în Schengen nici în 2023
23.01.2023 | 11:28
Increderea romanilor in Klaus Iohannis sa prabusit Doar 16 dintre cetateni mai cred in el 75 considera ca tara merge intro directie gresita
Încrederea românilor în Klaus Iohannis e de doar 16% Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii sunt tot mai pesimişti în legătură cu ce le rezervă viitorul, arată rezultatele unui sondaj CURS realizat în perioada 10-20 august. Nu mai puţin de 75% dintre cetăţenii noştri consideră că ţara merge mai degrabă într-o direcţie greşită şi doar 12 procente cred că direcţia este bună.

PSD şi PNL ar obţine 58% din voturi

Mai mult de jumătate dintre respondenţi cred că România nu va fi admisă nici în 2023 în Schengen, 53% fiind de această părere. Doar 5% şi-au construit certitudinea că vom fi admişi anul acesta în spaţiul de liberă circulaţie, în timp ce 34% au oarecari incertitudini, dar au răspuns la întrebare “mai degrabă da”.

ADVERTISEMENT

Instituțiile cu ce mai mare încredere în rândul românilor sunt Armata – 67%, Biserica – 63% și Pompierii – 63%. Klaus Iohannis mai beneficiază de doar 16% încredere, prăbuşindu-se practic de la 44%, cât avea preşedintele în 2021, şi 29%, de cât mai beneficia în vara anului trecut.

De cote mici de încredere au parte Guvernul – doar 15%, şi Parlamentul – 9%.

La întrebarea „În opinia dumneavoastră, care sunt principalele două probleme ale României, de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență?”, participanții au răspuns:

ADVERTISEMENT
  • Preţurile, inflaţia, utilităţile, preţul energiei – 28%
  • Nivelul de trai, pensiile, salariile – 22%
  • Economia, criza economică/financiară – 17%
  • Sănătatea, pandemia – 7%
  • Războiul, armata, siguranța națională – 7%
  • Corupția, hoția – 6%
  • Locurile de muncă – 4%

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, actuala coaliţie de guvernare ar obţine o majoritate mai mult decât confortabilă, 63%. Defalcat pe partide, PSD ar obţine 36%, PNL ar avea 22%, în timp ce UDMR rămâne la clasicul 5%.

ADVERTISEMENT

În noul sondaj PSD a crescut cu două procente față de noiembrie 2022, PNL a scăzut două procente, iar AUR a crescut cu două procente, de la 12 la 14%. În schimb, USR a scăzut cu un procent, la 8%, față de 9% cât avea în noiembrie 2022.

Cât priveşte nivelul de trai, în contextul creşterii preţurilor la utilităţi şi alimente, 51% dintre români s-au declarat “foarte afectați” de aceste majorări, iar 40% “destul de afectați”. Astfel, un procent mai mic de 10% traversează această perioadă fără griji: doar 6% au spus că sunt “destul de puțin afectați”, iar 2% sunt “foarte puțin/deloc afectați”.

ADVERTISEMENT