News

Indemnizație și concediu pentru persoanele asigurate care îngrijesc un bolnav de cancer. Legea, promulgată de Iohannis

Legea prin care persoanele asigurate care îngrijesc un bolnav de cancer beneficiază de indemnizaţie şi concediu a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
15.02.2022 | 16:54
Indemnizatie si concediu pentru persoanele asigurate care ingrijesc un bolnav de cancer Legea promulgata de Iohannis
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Ce arată noua lege promulgată de președintele țării. Cine beneficiază de pe urma ei

Mai precis, prin acest lucru, persoanele asigurate care îngrijesc un bolnav de cancer pot primi o indemnizație de la stat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ele pot avea și zile libere, mai arată decretul. Asiguratul respectiv trebuie să aibă peste 18 ani, iar el trebuie să îl însoțească pe pacient la tratamentele prescrise de medic, dar și la operații.

Legea mai prevede și faptul că bolnavul de cancer repsectiv poate să își dea acordul pentru a fi însoțit de o singură persoană pentru fiecare dintre acestea.

ADVERTISEMENT

Totodată, legea mai arată și faptul că durata pentru care asiguratul care are grijă de bolnavul de cancer poate primi indemnizație și concediu este de 45 de zile la un an.

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

ADVERTISEMENT

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.

Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, se arată în textul legii respective.

ADVERTISEMENT

Dar cât vor primi, de fapt, persoanele asigurate care îngrijesc bolnavii de cancer? Indemnizația este de 85% din baza de calcul, mai arată legea.

Un lucru foarte important de precizat este acela că indemnizațiile vor fi suportate de Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Totodată, și costurile ședințelor de la psiholog vor fi suportate din același buget, iar de ele pot beneficia atât asiguratul, cât și bolnavul de cancer.

Este vorba, mai precis, de  minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

„În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate modifică Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată legea.

ADVERTISEMENT
Tags: