Life

Indicatorul rutier care le dă bătăi de cap șoferilor. Te poți alege cu mașina ridicată, dar și cu o amendă usturătoare dacă nu îl respecți

Indicatorul rutier care le dă bătăi de cap șoferilor. Nu este întâlnit des, dar dacă nu îl repsecți poți să rămâi fără mașină.
26.10.2023 | 17:45
Indicatorul rutier care le da batai de cap soferilor Te poti alege cu masina ridicata dar si cu o amenda usturatoare daca nu il respecti
Indicatorul rutier care le dă mari bătăi de cap șoferilor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un indicator rutier care nu este întâlnit foarte des îi pune în dificultate pe șoferii din România. Dacă nu îl respecți, riști să-ți fie ridicată mașina, dar și să plătești o amendă usturătoare.

Un indicator rutier pe care puțini îl cunosc îi poate pune în dificultate pe șoferii români

Cu toate că este posibil să-ți iasă destul de rar în cale, este foarte important să cunoști acest semn rutier. Altfel, te poți alege atât cu mașina ridicată, dar și cu o amendă din partea autorităților.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță cei care și-au obținut permisul de conducere înainte de 1990 cunosc restricțiile ce fac referire la terminii „par” și „impar”. Mai exact, în cea de-a șaptea a zi a săptămânii, doar anumite mașini aveau permisiunea de a circula pe străzile din țară.

Astfel că, dacă de exemplu în prima duminică puteau circula doar cele cu număr par, în următoarea aveau voie să conducă șoferii care aveau la autoturism numere impare.

ADVERTISEMENT

Prevederea a fost eliminată după 1990, însă au mai rămas încă anumite restricții care țin de „par” și „impar”, care se găsesc și pe acest indicator rutier care le poate da dureri de cap românilor.

Unde se regăsește acest semn

Este vorba despre un indicator albastru, cu una sau două linii perpendiculare pe mijloc, tăiat de o linie oblică de culoare roșie. Astfel că, dacă acesta are o singură linie verticală, atunci pe sectorul pe care se regăsește este interzisă staționarea în zilele impare.

ADVERTISEMENT

În schimb, dacă sunt două linii paralele, șoferii nu au voie să staționezse pe drumul respectiv în zilele pare. Indicatorul rutier este valabil din punctul în care este montat până la cel mai apropiat colț al intersecției.

indicator auto par impar staționare interzisă albastru dungi
Indicatorul rutier care îi poate lăsa pe șoferi fără mașină.
Sursa foto: scoalarutiera.ro

În plus, este posibil ca semnul de circulație să fie însoțit și de o plăcuță pe care este specificat intervalul orar în care este valabilă semnificația acestuia. Cei care nu țin cont de regulă, pot primi o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, notează promotor.ro. 

ADVERTISEMENT

Totodată, autoritățile pot aplica și 3 puncte de penalizare. În același timp, daca mașina blochează trecerea altor autovehicule, a pietonilor sau desfășurarea unor evenimente – târguri, expoziții stradale, atunci Poliția Locală poate ridica autoturismul.

ADVERTISEMENT