News

Înfricoșătoarea poveste a lui Anatoli Moskvin, profesorul macabru care crea păpuși din cadavre umane

În anul 2011, autoritățile din Rusia îl arestau pe Anatoli Moskvin după ce descoperiseră în apartamentul acestuia 26 de cadavre mumificate
30.12.2023 | 15:43
Infricosatoarea poveste a lui Anatoli Moskvin profesorul macabru care crea papusi din cadavre umane
Anatoli Moskvin și cadavrele transformate în păpuși. Sursa foto: colaj Fanatik/ East2West
ADVERTISEMENT

Puține cazuri sunt atât de macabre și misterioase în același timp, cel puțin prin motivațiile oferite, precum cel al rusului Anatoli Yurievich Moskvin. Vorbitor fluent a 13 limbi străine, profesor la universitatea de lingvistică, specialist în studii celtice, Anatoli Moskvin avea să ajungă celebru în anul 2011, atunci când poliția a descoperit în apartamentul acestuia cadavrele mumificate a 26 de persoane. Și mai misterioase sunt explicațiile acestuia pentru acțiunile sale.

Cariera și viața personală a lui Anatoli Moskvin

Anatoli Moskvin s-a născut în orașul în orașul Gorki (astăzi Nijni Novgorod), al cincilea oraș ca mărime al Federației Ruse. Primii săi ani de viață au fost marcați de fascinația pentru moarte. Încă de când era școlar, acesta se plimba prin cimitire, în special prin cimitirul Krasnaya Etna din orașul său natal. Interesul său straniu față de cei decedați a pornit de la un incident traumatizant din copilărie, când a fost obligat să sărute fața unei fete de unsprezece ani în timpul unei procesiuni funerare. Acest incident a lăsat o impresie puternică asupra lui Moskvin, împingându-l spre obsesiile sale ciudate.

ADVERTISEMENT

În ultimul său articol de presă, datat 26 octombrie 2011, Moskvin a povestit cum un grup de bărbați în costume negre l-au oprit în drum spre casă de la școală. Aceștia se îndreptau spre înmormântarea Natașa Petrova, în vârstă de 11 ani, și l-au târât pe tânărul Anatoli până la sicriul ei, unde l-au forțat să sărute cadavrul fetei.

Anatoli a scris: “Am sărutat-o o dată, apoi din nou, apoi din nou”. Mama îndurerată a fetei a pus apoi o verighetă pe degetul lui Anatoli și o verighetă pe degetul fiicei sale moarte. “Căsătoria mea ciudată cu Natașa Petrova a fost utilă”, a scris acesta Moskvin, care a pus pe seama acestui incident timpuriu fascinația sa pentru magie și moarte.

ADVERTISEMENT

După ce și-a finalizat studiile la facultatea de filologie a Universității de Stat din Moscova, Anatoli Iurievici Moskvin a obținut recunoaștere în cercurile academice. S-a specializat în istoria celtică, folclor, limbi și lingvistică. Cu toate acestea, pe lângă activitățile sale academice, a nutrit o fascinație profundă pentru cimitire, ritualuri funerare, moarte și ocultism. Excentricitățile lui Moskvin au fost exemplificate și de colecția sa masivă de peste 60.000 de cărți, documente și un sortiment ciudat de păpuși.

La vârsta adultă, Moskvin a ales să ducă o viață retrasă. Nu s-a căsătorit niciodată, nu a avut o viață socială și nici nu s-a dedat unor vicii precum alcoolul sau tutunul.

ADVERTISEMENT

Înainte de a fi arestat, Moskvin a fost profesor de studii celtice la Universitatea Lingvistică din Nijni Novgorod și a lucrat la Institutul de Limbi Străine. Competențele sale lingvistice se extindeau până la cunoașterea a treisprezece limbi și era renumit pentru articolele științifice, lucrările și traducerile sale în cadrul cercurilor academice. A contribuit ocazional la ziare și publicații locale și se considera un “necropolist”, un expert în cimitirele din regiunea Nijni Novgorod.

În 2005, Moskvin a fost însărcinat să rezume și să catalogheze persoanele decedate în peste 700 de cimitire din patruzeci de regiuni din Nijni Novgorod Oblast. Timp de doi ani, a mers pe jos până la 30 de kilometri pe zi, inspectând cimitirele și documentându-și descoperirile, deși această lucrare a rămas nepublicată. În ciuda căutărilor sale bizare, colegii săi au crezut că a existat o greșeală atunci când a fost arestat.

ADVERTISEMENT

Arestarea lui Anatoli Moskvin în anul 2011

Viața lui Moskvin a luat o turnură de coșmar pe 2 noiembrie 2011, când a fost arestat în legătură cu o serie de profanări de morminte în Nijni Novgorod și în împrejurimi. Polițiștii ruși au făcut o descoperire șocantă în apartamentul său – o colecție de douăzeci și șase de cadavre mumificate, așezate pe rafturi și canapele, ascunse în mijlocul unei mări de cărți, hârtii și dezordine generală.

Imaginile filmate de Poliție în apartamentul său arată mediul macabru în care acesta trăia împreună cu părinții săi, care credeau că acele cadavre nu erau altceva decât păpuși uriașe.

Ancheta a dezvăluit că Moskvin nu numai că profanase morminte, ci și crease aceste “păpuși” exhumând cadavrele, uscându-le și îmbrăcându-le în haine de copii. Deși a fost suspectat că a violat până la 150 de morminte, a fost dificil să se facă o legătură concludentă între toate dovezile și cadavrele găsite în apartamentul său.

Toate cadavrele erau ale unor fete decedate, cu vârste între 3 și 25 de ani. Unul dintre cadavre a fost păstrat în apartamentul acestuia timp de 9 ani.

Cadavre mumificate, făcute să „cânte”

Așa cum se vede și din imaginile din apartamentul lui Anatoli Moskvin, cadavrele mumificate erau îmbrăcate cu haine diferite. Unele purtau cizme până la genunchi, altele erau machiate, iar mâinile le erau ascunse sub îmbrăcăminte. Când poliția a mutat unul dintre cadavre, acesta a cântat muzică, ca la un semnal. În cuferele multora dintre păpuși, Moskvin a încorporat cutii muzicale.

De asemenea, în apartament erau împrăștiate fotografii și plăci luate de pe pietrele funerare, manuale de confecționare a păpușilor și hărți ale cimitirelor locale. Poliția a descoperit chiar că hainele purtate de cadavrele mumificate erau hainele în care au fost îngropate.

Ulterior, anchetatorii au găsit cutii muzicale sau jucării în interiorul cadavrelor fetelor moarte, astfel încât acestea puteau produce sunete atunci când Anatoli Moskvin le atingea. De asemenea, în interiorul unora dintre mumii se aflau obiecte personale și haine. Una dintre mumii avea o bucată din propria piatră funerară cu numele ei mâzgălit pe ea în interiorul corpului ei. O alta conținea o etichetă de spital cu data și cauza morții fetei. O inimă umană uscată a fost găsită în interiorul unui al treilea cadavru.

Anatoli Moskvin a recunoscut că ar fi umplut cadavrele în descompunere cu cârpe. Apoi le înfășura colanți de nailon în jurul fețelor sau le confecționa fețe de păpuși. De asemenea, introducea nasturi sau ochi de jucărie în orbitele fețelor pentru ca acestea să se poată “uita la desene animate” cu el.

Acesta a spus că, în mare parte, își iubea fetele, deși în garajul său existau câteva păpuși pe care susținea că ajunsese să nu le mai placă. El le-a spus anchetatorilor că a dezgropat morminte de fete pentru că se simțea singur. El a spus că era singur și că cel mai mare vis al său era să aibă copii.

Moskvin a adăugat că a făcut ceea ce a făcut pentru că aștepta ca știința să găsească o modalitate de a readuce morții la viață. Între timp, el a folosit o soluție simplă de sare și bicarbonat de sodiu pentru a le conserva pe fete. El sărbătorea zilele de naștere ale păpușilor sale ca și cum ar fi fost proprii săi copii.

Părinții lui Anatoli Moskvin au susținut că nu știau nimic despre adevărata origine a “păpușilor” lui Moskvin. Elvira, mama lui Anatoli, a declarat: “Am văzut aceste păpuși, dar nu am bănuit că înăuntru erau cadavre. Ne-am gândit că era hobby-ul lui să facă păpuși atât de mari și nu am văzut nimic în neregulă cu asta”.

moskvin-victima
Una dintre fetele decedate și trupul ei găsit în apartamentul lui Moskvin

Motivele acțiunilor lui Anatoli Moskvin

Într-un interviu acordat după arestarea sa, Moskvin și-a împărtășit convingerea că ar fi putut readuce la viață copiii morți prin știință sau magie neagră. Bazându-se pe expertiza sa în cultura celtică, el a imitat practicile antice în care druizii dormeau pe morminte pentru a comunica cu spiritele celor decedați. În mod similar, el a descoperit că Yakuții din Siberia aveau ritualuri similare.

Moskvin căuta necrologuri ale copiilor decedați recent, dormea pe mormintele lor și încerca să comunice cu spiritele lor. El a insistat că nu a dezgropat niciodată un mormânt fără permisiunea copilului aflat în el.

Pe măsură ce a îmbătrânit, Moskvin a constatat că dormitul pe morminte era o provocare fizică. Pentru a-și continua căutarea bizară, a început să aducă cadavrele acasă, în speranța de a crea un mediu mai primitor pentru spirite.

El urmărea să le ofere acestor copii decedați corpuri funcționale care să le permită în cele din urmă să se întoarcă la viață. În ciuda naturii grotești a acțiunilor sale, Moskvin a insistat că a fost motivat de simpatia pentru cei morți și de dorința de a-i salva.

În fața instanței, Moskvin și-a mărturisit faptele pentru toate cele 44 de acuzații ce au vizat în principal profanarea mormintelor și cadavrelor. El le-a spus părinților victimei: “V-ați abandonat fetele, eu le-am adus acasă și le-am oferit căldură”.

După arestarea sa, s-a constatat că Moskvin suferea de schizofrenie paranoică. El a fost condamnat la o evaluare psihiatrică ordonată de instanță și de atunci a fost internat într-un spital de psihiatrie. În anul 2018, medicii au spus că acesta își poate continua tratamentul acasă, însă părinții victimelor și procurorii s-au opus eliberării lui Anatoli Moskvin.

ADVERTISEMENT
Tags: