News

Îngrijorări privind sănătatea Elisabetei a II-a. Regina nu participă la summitul privind climatul. De ce lipsesc Putin și Xi Jinping

Regina nu va participa la summitul COP26 privind schimbările climatice, după ce medicii i-au recomandat să se odihnească. Nici președinții Chinei și Rusiei nu vor ajunge la Glasgow.
27.10.2021 | 17:21
Ingrijorari privind sanatatea Elisabetei a IIa Regina nu participa la summitul privind climatul De ce lipsesc Putin si Xi Jinping
ADVERTISEMENT

Monarhul britanic, în vârstă de 95 de ani, a fost supus unor controale medicale preliminare la spital miercurea trecută, după ce a anulat o vizită în Irlanda de Nord.

Regina și-a reluat angajamentele publice marți, întâlnindu-se cu ambasadorii prin intermediul unei videoconferințe de la Castelul Windsor.

ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a II-a nu participă la summitul privind schimbările climatice

Palatul Buckingham a anunțat că Elisabeta a II-a a decis să nu participe la recepția care dă startul summitului. Regina va transmite discursul său delegaților prin intermediul unui mesaj video înregistrat.

Elisabeta urma să călătorească în Scoția, pentru a participa la o serie de angajamente legate de COP26 ale unor membri seniori ai Familiei Regale, inclusiv prințul de Wales, ducesa de Cornwall și ducele și ducesa de Cambridge, între 1 și 5 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Decizia Reginei de a nu participa la summit va fi o lovitură pentru organizatori. Sunt puțini oameni pe scena mondială care se bucură de același respect și autoritate ca monarhul britanic.

Întrucât șeful statului lipsește de la eveniment, se speră că niciun lider mondial nu va folosi absența ei drept motiv pentru a nu participa la summit.

ADVERTISEMENT

Se vorbește deja că Xi Jinping – președintele Chinei, acum cel mai mare poluator al planetei – nu va participa la mult așteptata conferință.

Familia Regală va fi în continuare reprezentată de Prințul de Wales și Ducele de Cambridge precum și de Ducesa de Cornwall și Ducesa de Cambridge.

ADVERTISEMENT

Xi Jinping și Vladimir Putin nu participă la summitul COP26

Președintele Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, nu vor participa la summitul COP26 privind schimbările climatice de la Glasgow.

Absența lor este deosebit de semnificativă, având în vedere contribuția națiunilor lor la emisiile globale, China fiind responsabilă pentru aproximativ 28%, iar Rusia 5% din producția globală de CO2.

Kremlinul a confirmat săptămâna trecută că Putin nu va călători în Scoția pentru summit, în timp ce China intenționează să-și trimită în schimb reprezentantul său special pentru schimbările climatice.

Celorlalți lideri mondiali de la summit le-ar putea fi mai greu să ajungă la un acord istoric privind schimbările climatice fără Xi și Putin în preajmă.

Premierul britanic Boris Johnson, care găzduiește summitul, caută sprijin din partea altor lideri mondiali pentru a se angaja într-un plan radical de combatere a schimbărilor climatice.

Xi nu a părăsit China de la începutul pandemiei de coronavirus, alegând în schimb să participe la summituri prin video-link.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că Putin „din păcate” nu va zbura la Glasgow, dar a subliniat că schimbările climatice sunt „una dintre cele mai importante priorități ale politicii noastre externe”, relatează Business Insider.

China emite aproape 28% din emisiile globale de dioxid de carbon din lume, conform Our World in Data, mai mult decât orice altă țară. Cifra a crescut rapid pe măsură ce economia în expansiune a țării s-a industrializat.

Rusia emite aproximativ 5% din emisiile de dioxid de carbon din lume, potrivit aceleiași surse, fiind al patrulea cel mai mare poluator din lume, după China, SUA și India.

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul Indiei Narendra Modi plănuiesc să participe la summit, precum și cel puțin o duzină de alți lideri naționali.

COP26: Ce este conferința climatică de la Glasgow și de ce este importantă?

Marea Britanie găzduiește summitul care este considerat crucial pentru ca schimbările climatice să fie ținute sub control.

Întâlnirea de la Glasgow care se desfășoară din 31 octombrie până în 12 noiembrie ar putea duce la schimbări majore.

Ce este COP26 și de ce se întâmplă?

Lumea se încălzește din cauza emisiilor de combustibili fosili cauzate de oameni. Evenimentele meteorologice extreme legate de schimbările climatice – inclusiv valuri de căldură, inundații și incendii forestiere – se intensifică.

Ultimul deceniu a fost cel mai cald din istorie, iar guvernele sunt de acord că este nevoie de acțiuni colective urgente.

Pentru această conferință, 200 de țări sunt așteptate să își prezinte planurile de reducere a emisiilor până în 2030.

Toți au convenit în 2015 să facă schimbări pentru a menține încălzirea globală „cu mult sub” 2 C peste nivelurile preindustriale – și să încerce să țintească spre 1,5 C – astfel încât să evităm o catastrofă climatică.

Acesta este ceea ce este cunoscut sub numele de Acordul de la Paris și înseamnă că țările trebuie să continue să facă reduceri mai mari de emisii până la zero net în 2050.

Ce se va decide la COP26?

Majoritatea țărilor își vor prezenta planurile de reducere a emisiilor înainte de începerea summitului, dar pe parcursul celor două săptămâni ne putem aștepta la o serie de noi anunțuri.

Este de așteptat ca multe dintre acestea să fie foarte tehnice, inclusiv regulile încă necesare pentru implementarea Acordului de la Paris, de exemplu.

Dar alte anunțuri ar putea include:

  • Trecerea mai rapidă la mașinile electrice
  • Accelerarea eliminării treptate a energiei pe cărbune
  • Tăierea a mai puțini copaci
  • Protejarea mai multor oameni de impactul schimbărilor climatice, cum ar fi finanțarea sistemelor de apărare a coastelor de efectele schimbărilor climatice

Până la 25.000 de oameni sunt așteptați la Glasgow, inclusiv lideri mondiali, negociatori și jurnaliști.

Zeci de mii de activiști și companii vor fi, de asemenea, acolo pentru a organiza evenimente sau a organiza proteste.

La sfârșitul conferinței, se așteaptă o formă de declarație. Fiecare țară va fi obligată să se înscrie și ar putea include angajamente specifice.

Care sunt punctele de blocaj probabile?

Se va vorbi mult mult despre bani și justiție climatică. Țările în curs de dezvoltare tind să polueze mai puțin pe cap de locuitor și nu sunt responsabile pentru majoritatea emisiilor dinn trecut.

Dar ele se confruntă cu unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Aceste țări au nevoie de bani pentru a-și reduce emisiile și pentru a face față schimbărilor climatice. Ar putea însemna mai multe panouri solare în țările care depind de energia din cărbune și sistemele de apărare împotriva inundațiilor.

De asemenea, va avea loc o luptă pentru compensarea țărilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.

În 2009, țările bogate au promis 100 de miliarde de dolari pe an pentru a ajuta națiunile mai sărace până în 2020. Cu toate acestea, acest obiectiv încă nu a fost îndeplinit și ar putea fi amânat până în 2023.

Angajamentele Chinei la COP26 vor fi, de asemenea, foarte importante. Acum este cel mai mare poluator din lume și are investiții în stații de cărbune din întreaga lume.

Mulți observatori vor urmări cât de repede China – și alți mari producători de combustibili fosili – vor fi dispuși să-și reducă dependența de ei.

ADVERTISEMENT