News

Înmormântare regală la Londra. Cel mai urmărit eveniment din istorie. Câți oameni au vizionat funeraliile

Regina va fi înmormântată lângă Ducele de Edinburgh la Windsor, în cadrul unei ceremonii private la care participă familia ei, după funeraliile de stat.
20.09.2022 | 01:34
Inmormantare regala la Londra Cel mai urmarit eveniment din istorie Cati oameni au vizionat funeraliile
Elisabeta a II-a va fi înmormântată lângă Prințul Philip Foto: PA, The Guardian, AP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
19-09-2022
21:14

Cel mai urmărit eveniment transmis live din istorie

Conform cifrelor furnizate de BBC, peste 5.1 miliarde de oameni au urmărit funeraliile Reginei Elisabeta. Ceea ce înseamnă 63.2% din populația planetei. Drept pentru care, procesiunea a devenit cel mai urmărit eveniment transmis live din istorie.
 

19-09-2022
19:41

A început ceremonia privată pentru familia Reginei

Regele Charles, alături de familia regală, s-au întors la capela Sf. George a Castelului Windsor pentru o ceremonie privată, unde vor asista la înmormântarea Reginei la capela memorială a Regelui George al VI-lea.

Va fi o ”ocazie profund personală de familie”, astfel că nu se cunosc prea multe detalii ale acestui eveniment. Evenimentul nu e televizat.

Regina va fi înmormântată în capela pe care a comandat-o în 1962 și a numit-o după tatăl său. Aici sunt înmormântați Regele George alături de soția sa, Regina Mamă și fiica lor mai mică, Margareta.

19-09-2022
16:11

Sicriul Reginei este coborât în capela regală

Sicriul Reginei a fost coborât în Bolta Regală a Capelei Sf. George. În timp ce sicriul a fost coborât, decanul de Windsor a recitat Psalmul 103, care include versul tradițional: „Ieși în călătoria ta din această lume, suflete creștin”.

El a oferit și lauda – o rugăciune în care defunctul este încredințat milei lui Dumnezeu. Regele de arme din Jartiere a pronunțat apoi stilurile și titlurile reginei.

Regele Charles al III-lea și prințul Harry alături de soția Meghan părăsesc Capela Sf. George după ce Regina a fost văzută în public pentru ultima dată.

Regele, însoțit de Regina Consoartă, a părăsit Capela Sf. George după ce a mulțumit celor care au ținut slujba.

19-09-2022
16:01

Regele Charles, mâhnit la sicriul Reginei

Mâhnirea este gravată pe chipul regelui Carol al III-lea în timp ce imnul național răsună peste Capela Sf. George

Imnul final a fost cântat în timp ce Regele se pregătea să adauge pe sicriu culoarea taberei Companiei Reginei a Gărzilor Grenadier.

Odată așezată, culoarea a fost apoi însoțită de bagheta de serviciu a lordului Chamberlain, pe care a spart-o simbolic. Scopul spargerii baghetei este de a crea o simetrie cu cele trei Instrumente de stat care au fost scoase din sicriu.

 

 

19-09-2022
15:28

Au început ceremoniile la Capela St George de la Castelul Windsor

Sicriul Reginei a ajuns la capela Sf. Gheorghe A fost urcat încet pe treptele spre capelă, urmând aceeași cale ca și sicriul regretatului ei soț, Prințul Philip, în urmă cu un an.

Este urmat de copiii ei, Regele Charles, Prințesa Ana, Prințul Andrew și Prințul Edward. În spatele lor se află Prințul William, Prințul Harry și Peter Phillips și alți membri ai familiei ei.

După ce purtătorii sicriului l-au așezat pe catafalcul din capela St George, membrii familiei regale care au urmat sicriul și-au ocupat locurile pentru serviciul religios la care participă 800 de persoane și care va fi urmat de o ceremonie privată.

19-09-2022
14:15

Convoiul funerar care transportă sicriul Reginei a sosit la Windsor

Mașina mortuară care transportă sicriul Reginei a sosit la Shaw Farm Gate din Albert Road, Windsor. Aici s-a alăturat unei procesiuni funerare deja formate și gata să se îndrepte spre Long Walk până la Castelul Windsor pentru o slujbă de înmormântare la Capela St George.

După ce au însoțit mașina funerar în călătoria rutieră de aproximativ 90 de minute, Prințesa Regală și soțul ei, viceamiralul Sir Tim Laurence s-au îndreptat către Parcul Acasă al castelului pentru a merge la Quadrangle.

Membrii forțelor armate s-au alăturat poliției, stând de pază pe traseu.

Mii de persoane s-au aliniat de-a lungul Long Walk până la castel, iar districtul regal Windsor și Maidenhead avertizează că traseul este acum închis și nu mai poate permite accesul altor vizitatori.

19-09-2022
11:23

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a părăsește Westminster Abbey

După mai bine de o oră, slujba de înmormântare de la Westminster Abbey s-a încheiat.

Sicriul reginei va fi dus către Wellington Arch, Hyde Park Corner, unde va ajunge la ora 13.00 (ora 15.00 ora României).

Regele Charles al III-lea și membrii familiei regale se vor afla în spatele cortegiului. În Hyde Park, vor fi trase salve de tun, iar Big Ben va suna pe toată durata procesiunii. Din acest loc, sicriul Majestății Sale va merge către Windsor.

19-09-2022
10:13

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au început

În jurul orei 13.00, la Westminster Abbey din Londra, au început funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a.

Ceremonia religioasă are loc în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, dintre care 500 de demnitari din întreaga lume. Slujba este oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle.

Predica este rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, notează The Guardian.

19-09-2022
09:51

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a părăsit Westminster Hall

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost ridicat de pe catafalcul din Westminster Hall unde se afla de miercuri după-amiază și dus la Westminster Abbey pentru slujba de înmormântare.

Acesta este transportat cu trăsura funerară de stat. 142 de marinari din Marina Regală merg alături de sicriul Reginei.  Tradiția datează de la înmormântarea reginei Victoria în 1901.

19-09-2022
08:51

Au început să bată clopotele la Abația Westminster

Clopotele au început să bată la Abația Westminster pentru a marca înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Acestea vor răsuna la fiecare minut până la începerea ceremoniei funerare pentru a marca fiecare din cei 96 de ani de viață ai fostei suverane din Regatul Unit.

19-09-2022
07:42

Invitații au început să intre în biserica Westminster Abbey

La ora locală 8:00 (10:00 ora României) au fost deschise porțile de la Westminster Abbey. Primii invitați au început deja să sosească.

Sicriul Reginei va ajunge în catedrală la ora locală 10.52, iar slujba de înmormântare urmează să înceapă la ora 11.00.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, este cel care va oficia slujba de înmormântare a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.

19-09-2022
07:22

Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu iau parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Majestatea Sa Margareta şi Alteţele Lor Regale, Principele Radu şi Principesa Elena, alături de soţul ei, Alexander Nixon, participă, luni, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, se arată într-un comunicat

”Luni, 19 septembrie, la ora 11.00, cuplul regal român va lua parte la Funeraliile de Stat, la Abația Westminster.

La amiază, Custodele Coroanei Margareta și Principele Consort vor răspunde invitației Regelui Charles al III-lea la Castelul Windsor. Apoi, la ora 16.00, cuplul regal va lua parte la ceremonia religioasă de la Capela St George”, transmite Casa Regală a României.

19-09-2022
07:18

Casa Regală britanică publică o nouă fotografie cu Regina Elisabeta a II-a

Cu doar câteva ore înainte de startul funeraliilor, Casa Regală britanică a publicat o nouă fotografie a fostei suverane.

Vorbim de o imagine de anul acesta, realizată pentru a marca 70 de ani de la urcarea pe tron.

19-09-2022
05:50

Porţile Westminster Hall s-au închis pentru public la ora 8:30. Chrissy Heerey, ultima persoană care a adus omagiu Reginei

Porţile Westminster Hall, acolo unde a fost depus trupul Reginei Elisabeta a II-a, s-au închis pentru public la ora 6:30 (ora 8:30 în România).

Din acest moment, sicriul reginei este pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey, abaţia urmând să fie deschisă la ora 08.00 (10.00 ora României) pentru invitaţii la înmormântare.

Britanica Chrissy Heerey a fost ultima persoană care i-a adus omagiu monarhului, conform SkyNews. Femeia spune că Regina a fost ”o doamnă uimitoare care nu va fi niciodată înlocuită”.

19-09-2022
05:14

Regele Charles al III-lea, mesaj de mulțumire către britanici înainte de funeraliile Reginei

Cu doar câteva ore înainte de funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea a transmis un mesaj către naţiune. Fiul suveranei le mulţumeşte tuturor celor care şi-au arătat susţinerea faţă de familia regală şi respectul pentru regină.

”În ultimele 10 zile, eu şi soţia mea am fost profund impresionaţi de numeroasele mesaje de condoleanţe şi susţinere primite din această ţară şi din întreaga lume.

La Londra, Edinburgh, Hillsborough şi Cardiff am fost impresionaţi peste măsură de toţi cei care au făcut eforturi ca să vină şi să omagieze o viaţă în serviciul ţării a mamei mele dragi, regretata Regină.

Acum, când toți ne pregătim să ne luăm un ultim rămas bun, am vrut pur şi simplu să profit de oportunitate pentru a vă mulţumi vouă, nenumăraţi oameni care aţi reprezentat o susţinere şi o alinare pentru Familia mea şi pentru mine în aceste momente de durere”, a precizat regele Charles, potrivit SkyNews.

Elisabeta a II-a va fi înmormântată în Capela Memorială Regele George al VI-lea în timpul unei slujbe care va fi oficiată la ora locală 19.30, a anunțat Palatul Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a, pentru eternitate lângă Prințul Philip

Funeraliile de stat, la care participă peste 2.000 de invitați oficiali, inclusiv șefi de stat ai mai multor națiuni, se va încheia cu intonarea stingerii, două minute de reculegere și o lamentație interpretată de cimpoierul personal al Reginei.

ADVERTISEMENT

Înainte de înmormântarea de stat, sicriul ei va fi transportat la Westminster Abbey pe un afet de tun.

După slujbă, va avea loc o lungă procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch, membrii familiei regale, conduși de Regele Charles, vor merge în spatele sicriului.

ADVERTISEMENT

Sicriul suveranei va fi apoi transferat pe carul funerar de stat și va călători spre Windsor. Slujba de înmormântare, la care participă 800 de persoane, va avea loc la Capela St George.

Mai târziu în acea seară, familia regală va participa la o slujbă privată de înmormântare.

În timpul funeraliilor de stat – ceremonie care va fi condusă de Protopopul de la Westminster – prim-ministrul, Liz Truss, și Patricia Scotland, în calitate de secretar general al Commonwealth-ului, vor citi pilde, în timp ce arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va oficia predica.

ADVERTISEMENT

După funeraliile de stat, sicriul suveranei va fi transportat la Windsor

La sfârșitul serviciului religios va suna stingerea, urmată de două minute de reculegere. Deșteptarea, imnul național și o lamentație interpretată de cimpoierul Reginei vor marca sfârșitul serviciului religios în jurul prânzului.

După funeraliile de stat, sicriul va fi dus în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch, unde va fi transferat la mașina funerară de stat și va fi transportat către Windsor.

ADVERTISEMENT
Traseul ultimei călătorii a Reginei
Traseul parcurs de sicriul suveranei luni Foto: The Guardian

La Windsor, în timpul slujbelor de înmormântare de la capela St George, însemnele regalității vor fi scoase de pe sicriu de către bijutierul coroanei și, împreună cu comandantul de barje și sergenții de arme, vor fi transmise Protopopului de la Windsor, care le va așeza pe altar.

Mai târziu vor fi duse la Turnul Londrei.

La sfârșitul imnului final, Regele Charles al III-lea va așeza pe sicriu drapelul companiei reginei, a Gărzilor Grenadier. Gărzile Grenadier sunt cele mai înalte în rang dintre regimentele de gardă, iar regina era conducătorul lor.

În același timp, Lordul Șambelan își va „rupe” bastonul de serviciu și îl va așeza pe sicriu. Pe măsură ce sicriul este coborât în ​​cripta regală, decanul de la Windsor va rosti un psalm și elogiul înainte ca ofițerul responsabil cu heraldica (garter king of arms) să pronunțe numele și titlurile reginei.

Cimpoierul suveranei va cânta o lamentație.

Slujbă de înmormântare privată

La ora locală 19.30 va fi oficiată o slujbă de înmormântare privată de către Protopopul de Windsor, la care vor fi prezenți regele și membrii familiei regale.

Regina urmează să fie înmormântată împreună cu soțul ei, Ducele de Edinburgh, în capela memorială a Regelui George al VI-lea.

Regele și familia regală și-au exprimat „cea mai sinceră recunoștință” pentru mesajele de condoleanțe primite din întreaga lume.

„Familia regală a fost profund mișcată de răspunsul global și de afecțiunea arătată pentru regine, în timp ce oamenii li se alătură în doliu pentru pierderea Majestății Sale”, a precizat Palatul Buckingham.

Programul procesiunilor funerare de stat și serviciilor religioase

10.35 (ora locală) – Procesiunea de la Westminster Hall la Westminster Abbey va începe luni la ora locală 10.35, când purtătorii de sicriu îl vor plasa pe afetul de tun de stat al Marinei Regale, folosit anterior pentru funeraliile regelui Edward al VII-lea, regelui George al V-lea, regelui George VI, lui Sir Winston Churchill și lui Lord Mountbatten.

10.44 (ora locală) – Procesiunea va porni condusă de cimpoierii și toboșarii regimentelor scoțiene și irlandeze, Brigada Gurkhas și Royal Air Force, un total de 200 de muzicieni.

Imediat în spate vor merge ofițerii și membrii seniori ai personalului Reginei. Imediat după sicriu vor fi regele și membrii familiei regale.

10.52 (ora locală) – Procesiunea va ajunge la Poarta de Vest a Westminster Abbey, unde grupul de purtători va ridica sicriul și îl va duce în mănăstire pentru slujba de înmormântare de stat.

Procesiune de o oră de la Westminster Abbey la Wellington Arch

Congregația va începe să-și ocupe locurile de la ora 8 dimineața (ora locală). Şefii de stat şi reprezentanţii guvernelor străine, inclusiv familiile regale străine, guvernatorii generali şi prim-miniştrii se vor aduna iniţial la Spitalul Regal, Chelsea, şi vor călători în cadrul unor aranjamente colective spre Westminster Abbey.

După înmormântarea de stat, sicriul va fi urmat de copiii Reginei, conduși de Rege, precum și de Prințul de Wales și Ducele de Sussex în procesiunea către Wellington Arch.

Traseul, prin Piața Parlamentului, Mall și Dealul Constituției, va fi flancat de membri ai forțelor armate. Salve de tun vor fi trase în Hyde Park de Artileria Regală Călare, iar Big Ben va răsuna pe tot parcursul procesiunii, care va dura o oră.

La Wellington Arch, sicriul va fi transferat pe carul funerar de stat pentru a-și începe călătoria către Windsor.

Pe măsură ce vehiculul pleacă, parada va da un salut regal și va fi intonat imnul național. Regele și Regina Consort, Prințul și Prințesa de Wales și membrii familiei regale vor pleca la Windsor cu mașina.

ADVERTISEMENT