News

Înscriere copii în clasa pregătitoare 2023. Documente obligatorii şi model de cerere

Ministerul Educației a publicat modelul de cerere de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023/2024.
11.04.2023 | 12:01
Inscriere copii in clasa pregatitoare 2023 Documente obligatorii si model de cerere
Ministerul Educației a publicat metodologia de înscriere în clasa pregătitoare Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Educaţiei a transmis noi precizări cu privire la înscrierea copiilor în învăţământul primar, reamintindu-le părinţilor şi tutorilor că cererile pot fi depuse în intervalul 3-18 mai. În plus, ministerul a distribuit şi formularul pe care trebuie să-l completeze părinţii.

Ce documente sunt necesare pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023

Pentru înscriere este necesar actul de identitate al părintelui/al tutorelui legal; dacă este cazul, document din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde este stabilit domiciliul minorului. De asemenea, mai sunt necesare certificatul de naştere al copilului, dar şi recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (pentru copiii care împlinesc 6 ani perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv).

ADVERTISEMENT

“Cererile se transmit online sau se depun, în perioada 3 – 18 mai 2023, la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor. În aceeaşi perioadă, vor fi depuse/transmise şi celelalte documente necesare pentru înscriere”, se arată în comunicatul Ministerul Educaţiei.

Cum se pot înscrie copiii la o altă școală decât cea de circumscripție

Părintele poate opta pentru înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie în situaţia în care copilul nu este înscris la şcoala solicitată, din lipsă de locuri libere, prin bifarea acestei opţiuni în cererea-tip de înscriere. De asemenea, instituţia răspunde, într-o secţiune specială a site-ului propriu, la mai multe întrebări legate de înscriere.

ADVERTISEMENT

”În cazul înscrierii la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, sunt necesare şi documentele care atestă îndeplinirea criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare. Cristeriile generale de departajare sunt disponibile şi pe cererea-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare sunt comunicate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Când se fac înscrierile pentru clasa pregătitoare 2023

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în perioada 5 aprilie-26 aprilie 2023 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2023 şi eliberarea recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar pentru copiii care au frecventat grădiniţa.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în perioada 3 mai – 18 mai 2023 are loc completarea cererilor-tip de înscriere de către părinţi / tutori legal instituiţi/ reprezentanţi legali, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor. În 31 mai 2023 are loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere. Etapele pentru a doua sesiune de înscriere vor începe în 5 iunie.

Care sunt criteriile de departajare

Ministerul Educaţiei a publicat şi un set de criterii de departajare pe care şcolile de aplică dacă numărul de copii este superior numărului de locuri. Cele generale includ: existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți; existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

ADVERTISEMENT

Criteriile specifice sunt aplicate apoi, după criteriile generale, însă numai dacă acestea nu reuşesc să facă departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologia-cadru. Criteriile specifice sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Model de cerere pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023

Cererea cuprinde următoarele timpuri de date: date privind solicitantul (părinții sau reprezentantul legal), date privind copilul, date privind înscrierea în clasa pregătitoare, criterii generale de departajare și informații suplimentare.

Model cerere de înscriere în clasa pregătitoare by Fanatik.ro on Scribd

În metodologie se arată că părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a-i înscrie pe aceștia în învățământul primar în clasa pregătitoare.

 

ADVERTISEMENT