News

INSP anunță depistarea a 1.267 de infectări cu noile tulpini de Covid în România. Informații privind mutația indiană

INSP a anunțat, joi, că în țara noastră au fost depistate 1.267 de infectări cu noile tulpini de Covid. Instituția a făcut precizări și despre mutația indiană.
20.05.2021 | 16:31
INSP anunta depistarea a 1267 de infectari cu noile tulpini de Covid in Romania Informatii privind mutatia indiana
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat joi că, până la data de 16 mai, au fost raportate 1.854 de secvenţieri şi au fost confirmate 1.267 cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care ”determină îngrijorare”.

În ceea ce privește tulpina care trezește panică în întreaga lume, cea indiană, autoritățile anunță că în România încă nu se poate vorbi de transmitere comunitară.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, INSP anunță că în țara noastră au fost confirmate 12 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, denumirea tehnică a mutației asiatice.

INSP anunță că 1.267 de infectări cu noile tulpini de Covid au fost depistate în România

Din comunicatul oficial aflăm că, dintre cele 1.267 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care ”determină îngrijorare” confirmate, 1.248 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), 7 cu varianta sud-africană (B.1.351) şi 12 cu varianta braziliană (P.1).

ADVERTISEMENT

Infecțiile cu mutația indiană au fost depistate până pe data de 16 mai. Trei dintre ele provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi vizează cetăţeni indieni.

În ceea ce privește restul de 9 cazuri, acestea sunt dintr-un focar din oraşul Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

ADVERTISEMENT

”Dintre acestea, 8 sunt cetăţeni indieni, iar unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian. Nu a fost înregistrat niciun deces”, a precizat INSP.

Documentul – INSP

Tulpina britanică și braziliană, responsabile de 30 de decese în România

Potrivit INSP, în România au fost înregistrate 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) şi trei cu varianta braziliană (P.1).

ADVERTISEMENT

Tulpină indiană de Covid-19, depistată în România pe 29 aprilie

Ministerul Sănătății a anunțat încă de pe 29 aprilie că o tulpină indiană a Covid-19 a fost confirmată în România la un muncitor indian din colonia Bod din județul Brașov.

Din datele INSP de atunci reieșea faptul că varianta identificată era diferită de cea care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

”Ministerul Sănătății a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.

Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

INSP a fost informat asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună”, anunța ministerul la finele lunii trecute.

ADVERTISEMENT
Tags: