News

Inspectoratele județene n-au trimis listele cu școlile care vor putea începe în format fizic de luni. „Și eu cu cine îmi las copilul? Nimeni nu știe nimic”

Haos total în Educație după anunțurile făcute de președintele Iohannis și ministrul Sorin Cîmpeanu, conform cărora școlile pot începe în format fizic de luni în funcție de gradul de vaccinare al personalului
05.11.2021 | 17:44
Inspectoratele judetene nau trimis listele cu scolile care vor putea incepe in format fizic de luni Si eu cu cine imi las copilul Nimeni nu stie nimic
Nu toate Inspectoratele Școlare Județene au publicat lista procentului de vaccinare pentru școli și grădinițe. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă de joi seara că vacanţa elevilor nu va fi prelungită, iar cursurile se vor relua fizic, acolo unde acest lucru va fi posibil. Concret, șeful statului a precizat că în Educație va fi introdus un nou criteriu – rata de vaccinare în unitate.

La câteva ore distanță, președintele a fost urmat și de ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a precizat că vorbim despre un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii pentru ca orele să se poată desfăşura cu prezenţă fizică. Și de aici a început o întreaga nebunie în care părinții încearcă disperați să afle ce se întâmplă de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Haos în Educație! Nu se ştie încă cine începe şcoala în format fizic

Bucureștiul a fost primul oraș care a oferit lista cu procentul de vaccinare a personalului școlilor, dar și a grădinițelor de stat sau private. A făcut-o la puțin timp după anunțurile celor doi oficiali și a liniștit apele în această zonă. Nu definitiv pentru că au existat părinți care au rămas interziși când au văzut rezultatele.

Astfel, în prezent, în Capitală există, atenție, nu mai puțin de 86 de grădinițe, multe dintre ele cu program prelungit care se află sub pragul de vaccinare. Și discutăm despre procente ridicole, procente care nu pot fi crescute peste noapte.

ADVERTISEMENT

La stat sunt 53 de unități de preșcolari care nu vor putea începe în format fizic de săptămâna viitoare. De exemplu, grădinița 234 din Sectorul 2 este la ani lumină de pragul impus de autorități. Peste o sută de copii merg aici cât timp părinții sunt la serviciu, dar procentul personalului vaccinat este de 12.50.

Nici grădinițele private nu stau mai bine la acest capitol. Astfel, 33 de unități sunt sub media de vaccinare impusă de Minister. Culmea, una dintre ele are un procent de 10 la sută.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns părinții să pună presiuni pe directorii unităților de învățământ

Cu toate acestea situația Bucureștiului este una fericită. Părinții au avut la dispoziție ceva mai mult de 24 de ore să rezolve perioada următoare, una în care mulți dintre ei vor fi nevoiți să rămână acasă alături de copii.

Rămași la mila angajatorului, oamenii spun că n-au ce face decât să pună presiune pe directorii unităților de învățământ. „Eu am cele două fete înscrise la o grădiniță de stat din Sectorul 6. Minunea minunilor, dar grădinița e pe la 57 la sută. Ce înseamnă asta?

ADVERTISEMENT

Că n-avem ce face decât să ne rugăm de vreun paznic, bucătar sau îngrijitoare să se vaccineze. Și nu-l poți obliga să facă Johnson. Dacă vrea Pfizer, ceea ce e normal pentru că e dreptul lui, mai stăm acasă cel puțin trei săptămâni până la rapel”, a zis unul dintre părinții ajunși într-o situație disperată pentru FANATIK.

Tudorache Marian a continuat pe aceeași linie. „Și acum, vă întreb, eu ce fac pentru că nu pot să le las singure în casă. Cea mare are 5 ani, e dependentă de noi. Bunici nu avem. Cât să mă mai înțeleagă pe mine angajatorul?

Știți, la privat nu merge cu zile libere, concediu pentru sănătate la nesfârșit și să ne facem că livrăm. Am angajamente, timpi de respectat. Norocul meu e că, oarecum, meseria se pretează la telemuncă. Dar dacă nu mergea, rămâneam pe drumuri, nu?”, a mai continuat bărbatul.

Inspectoratele şcolare județene n-au trimis listele cu școlile care vor putea începe în format fizic de luni

Recunoscător pentru situația lui, bărbatul ridică din umeri când se gândește la ghinionul cumnaților din Arad. Aceștia nu știu nici măcar în ce stadiu se află școala fiului lor. Nu este singurul județ în care Inspectoratul Școlar încă nu a publicat o listă a școlilor care vor putea începe în format fizic de luni.

Pentru că nu există o centralizare exactă a datelor, oamenii caută informații pe rețelele de socializare sau pe paginile dedicate instituțiilor de învățământ. De exemplu, în acest moment, IȘJ Arad a postat doar informații cu privire la vaccinarea personalului propriu.

„Și eu cu cine îmi las copilul? Nimeni nu știe nimic. Eu lucrez până la ora 14.00. De bun simț ar fi să-mi anunț superiorul că nu pot să vin de luni, nu să-l deranjez în weekend cu problemele mele disperate”, a întrebat un părinte pe o pagină de Facebook. De remarcat că, în mediul online, au apărut până în prezent sub 20 de situații publicate de Inspectoratele Școlare Județene.

Asta înseamnă că mai bine de jumătate dintre județe nu au raportat situația exactă. Zeci de mii de români apelează acum la telefoane directe către profesori și directori pentru a înțelege ce anume au de făcut și cum vor gestiona săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT