News

Noi excepții de la prezentarea certificatului verde, adoptate de CNSU. Au fost publicate în Monitorul Oficial. Update

CNSU a stabilit, luni, noi excepții de la prezentarea certificatului verde. De asemenea, restricțiile în mall-uri și benzinării au fost reglementate prin noua hotărâre, publicată în Monitorul Oficial.
25.10.2021 | 23:20
Noi exceptii de la prezentarea certificatului verde adoptate de CNSU Au fost publicate in Monitorul Oficial Update
ADVERTISEMENT
25-10-2021
20:37

Modificările CNSU, publicate și în Monitorul Oficial

A fost publicată în Monitorul Oficial HG cu completările aduse luni de către CNSU, după ce au existat mai multe neclarități față de regulile intrate în vigoare.

Conform HG, s-a stabilit faptul că în mall-uri se va intra pe bază de certificat verde, școlile și grădinițele private pot învăța în online sau ”exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”.

De asemenea, se va intra cu certificat verde și în unitățile de cazare, în instituțiile publice precum primării sau Casa de Pensii, aici fiind exceptați vârstnicii. Documentul integral poate fi consultat AICI.

25-10-2021
09:55

CNSU, o nouă hotărâre privind restricțiile în mall-uri, magazine nealimentare și benzinării. Excepțiile de la prezentarea certificatului verde

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, luni, 25 octombrie, o nouă hotărâre pentru introducerea certificatului verde la malluri, benzinării și alte magazine nealimentare.

În această decizie, care urmează a fi validată în ședință de Guvern, CNSU propune adoptarea unei hotărâri prin care accesul în spațiile operatorilor economici care au comercializează produse nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Sunt exceptate farmaciile din afara afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor.

În ceea ce privește persoanele exceptate de la prezentarea certificatului, acestea sunt: cele care trebuie să se prezinte la instanțe (martor, inculpat, suspect etc), cele chemate la poliție, precum și cei care își ridică pensia / alocația de la poștă. 

De asemenea, persoanele care merg să se vaccineze nu sunt obligate să prezinte un certificat verde Covid.

”Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și a următoarelor categorii:

  • a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
  • b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
  • c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
  • d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”, se arată în document.

Noile restricții aprobate de autorități la finele săptămânii trecute au intrat în vigoare luni, la miezul nopții. Acestea vizează în principal folosirea pe scară largă a certificatului verde, astfel încât fără acest document se va putea intra doar în magazinele esențiale.

În realitate însă, din cauza unor scăpări legislative, se pare că autoritățile au omis să treacă în ultima HG intrarea în unele spații comerciale cu acest certificat.

ADVERTISEMENT

O altă scăpare importantă este cea legată de funcționarea școlilor și a grădinițelor private. În HG privind noile restricții nu și-a mai găsit loc și articolul inițial din decizia CNSU, care se referea la suspendarea cursurilor cu prezență fizică în școlile și grădinițele private.

Scăpări importante ale autorităților în ultima HG care vizează restricțiile. Certificatul verde nu mai este necesar mall-uri

Autoritățile, prin vocea șefului DSU Raed Arafat, anunțau clar și concis că accesul în mall-uri va fi permis, începând de luni, doar în baza certificatului verde sau a dovezii trecerii prin boală.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din MAI a mai explicat că în magazinele esenţiale, alimentare sau farmacii, va fi permis accesul şi celor nevaccinaţi, dar trebuie să meargă în farmacii din afara centrelor comerciale mari.

Realitatea din teren se pare că nu este una similară cu cea din anunțurile oficiale. Potrivit Digi24, autoritățile ar fi uitat să treacă în hotărârea de urgență interdicția de intrare în mall-uri numai cu certificatul verde de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu ar fi singura eroare a autorităților. Sursa citată notează că o situație similară ar fi și în ceea ce privește accesul în pensiuni.

Și în acest caz, CNSU stabilise că ”în interior și la terase, inclusiv în hoteluri și pensiuni: au acces doar cei vaccinați și cei trecuți prin Covid la 15-180 zile de la confirmare, numai între orele 5-21 și la capacitate de maximum 50%”.

ADVERTISEMENT

Școlile private deschise, o altă scăpare, corectată luni de autorități

Școlile și grădinițele private au fost la un pas de a rămâne deschise pentru următoarele două săptămâni, în ciuda recomandării specialiștilor de a le trece online sau în vacanță, cum se întâmplă în sistemul de stat.

Autoritățile recunoșteau, duminică, faptul că un articol care prevede suspendarea cursurilor în școlile private, care era în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern.

Această scăpare urmează a fi corectată luni. ​​În ședința de la ora 11.00, Hotărârea de Guvern care lăsase în afara reglementărilor privind restricțiile școlile și grădinițele private va fi remediată.

Acest lucru a fost confirmat de ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.

În forma sa actuală, HG-ul publicat vineri seară permitea ca unitățile de învățământ particulare să funcționeze cu prezență fizică, ca și până acum, deși pentru învățământul de stat a fost impusă o vacanță de două săptămâni începând de luni.

ADVERTISEMENT