News

Lista oficială a restricțiilor ce intră în vigoare de luni. Unde îți trebuie certificatul verde

De luni intră în vigoare noul set de măsuri restrictive impus de autorități, în încercarea de a opri creșterea numărului de infectări cu coronavirus.
24.10.2021 | 15:25
Lista oficiala a restrictiilor ce intra in vigoare de luni Unde iti trebuie certificatul verde
ADVERTISEMENT

Pentru a stopa creșterea numărului de infectări cu Covid-19, guvernul a adoptat o serie de măsuri restrictive, care vor intra în vigoare începând cu data de luni, 25 octombrie. Iată ce trebuie să știe fiecare român, indiferent dacă este vaccinat sau nu.

Potrivit noilor restricţii decise vineri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), persoanele nevaccinate pot merge la activități religioase, fie în interiorul lăcaşului de cult, fie în afară. Singura condiţie este purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de doi metri pătraţi pentru fiecare persoană.

ADVERTISEMENT

Încercând să argumenteze cum s-a ajuns la ideea ca la biserică să nu fie necesar certificatul verde, Raed Arafat a declarat următoarele, mai degrabă încurcat de întrebare.

“Sunt măsuri care se iau, nu neapărat să ai argument științific. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de mască obligatorie și distanță de doi metri pătraţi între persoane. E o decizie votată la nivelul CNSU și sunt mai multe considerente luate în calcul”.

ADVERTISEMENT

Certificat verde obligatoriu la intrarea în clădirile publice

Persoanele care nu dețin certificatul verde au în continuare acces la unitățile de alimentație publică, în care se comercializează alimente și băuturi alcoolice, dar doar dacă acestea sunt amplasate în afara centrelor comerciale de tip mall. Deci în magazinele alimentare din mall nu se poate merge fără certificat COVID sau dacă nu aţi trecut prin boală.

Certificatul verde devine însă obligatoriu, potrivit lui Raed Arafat, la intrarea în clădirile publice oficiale și în imobilele private unde lucrează peste 50 de persoane doar pentru vizitatori, nu pentru angajați.

ADVERTISEMENT

Potrivt noilor reguli, este necesar certificatul verde pentru accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public.

Lista locurilor unde nu ai nevoie de certificat verde

La intrarea la clădirile publice, este obligatorie prezentarea certificatului verde (vaccinat, trecut prin boală sau testat) pentru toţi care sunt din afara sistemului, care nu lucrează în clădirea respectivă, adică vizitatori.

ADVERTISEMENT

“Instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Concret, iată lista locurilor în care poți merge fără să ai certificatul verde: farmacii, magazine alimentare, biserică, târg, bâlci, talcioc, acces plată rata la bancă, acces STB, Metrorex sau șaormerie.

Certificatul verde poate fi prezentat pe hârtie sau în format electronic

Lista locurilor în care nu poți merge dacă nu ai certificat verde este însă mult mai amplă și conține următoarele repere: magazine alimentare din mall, incintele instituțiilor publice centrale și locale, plată taxa la Primărie sau Fisc, restaurante, cafenele, hoteluri, pensiuni, deplasarea în afara locuinței după ora 22, mall, muzee, biblioteci, librării, cinematografe, săli de sport, jocuri de noroc, piscine interioare, săli de jocuri, regii autonome, operatori economici cu capital public, clădiri publice și clădiri private (peste 50 de persoane). Măsurile vor intra în vigoare de luni și se aplică pentru cel puțin 30 de zile.

Certificatul verde COVID trebuie să ateste una dintre următoarele condiții: vaccinare împotriva coronavirusului şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, persoana se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde pe hârtie sau în format electronic.

ADVERTISEMENT