News

Insula ascunsă din Grecia care a devenit un magnet. Cum a reuşit să atragă turiști printr-un proiect unic

Tilos, insula secretă din Grecia care a devenit un model „verde” pentru toată UE. Proiectul prin care a devenit autosuficientă energetic.
16.07.2023 | 18:34
Insula ascunsa din Grecia care a devenit un magnet Cum a reusit sa atraga turisti printrun proiect unic
Insula Tilos este prima insulă din Grecia care a fost deconectată de la rețeaua energetică, fiind acum autosuficientă / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Grecia urmărește să pună în practică una dintre cele mai ambițioase legislații privind clima din Uniunea Europeană. Până în 2030, țara intenționează să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% și să ajungă la poluare zero până în 2050.

Tilos, prima insulă grecească cu energie „verde”

Dar va putea realiza acest lucru numai dacă va face ca cele aproximativ 200 de insule locuite ale sale să fie prietenoase cu mediul înconjurător. Un exemplu în acest sens este insula Tilos.

ADVERTISEMENT

Prototipul acestui plan ecologic off-grid este această insula din Marea Egee. În 2021, Tilos a devenit prima insula din Grecia care a fost complet deconectată de la rețea datorită energiei verzi.

Tilos, „un model pentru alte insule europene”

Datorită unei combinații de energie eoliană și solară și a stocării de energie în baterii, Tilos a reușit să își reducă dependența de insula vecină Kos pentru aprovizionarea cu energie electrică. „Vrem ca Tilos să fie un model ar pentru alte insule europene, pentru alte insule grecești” a spus primarul insulei, Maria Kamma-Aliferi, citată de Euronews.

ADVERTISEMENT

Prima centrală electrică hibridă din Grecia

Datorită proiectului Tilos, insula se mândrește acum cu prima centrală electrică hibridă din Grecia, care produce energie de la o turbină eoliană și panouri fotovoltaice. Vizitatorii acestei fermecătoare insule de 63 de kilometri pătrați, care sosesc de obicei din Rodos cu feribotul, au mai multe șanse să întâlnească animale protejate, unele pe cale de dispariție, decât ființe umane.

Înconjurați de peste 400 de varietăți de floră și faună și peste 150 de specii de păsări, cei aproximativ 1.000 de locuitori ai insulei se bucură de viața sălbatică de pe această insulă supranumită neoficial Insula Verde a Greciei.

ADVERTISEMENT

Poluare în paradis

Insulele emblematice ale Greciei, cu casele lor albe și porturile liniștite sunt și mari poluatori. Majoritatea insulelor grecești folosesc grupuri electrogene pe benzină pentru a produce energie electrică. Dar unele insule, cum ar fi Santorini, folosesc încă păcură, un combustibil greu de proastă calitate care a fost abandonat treptat de multe țări din Europa de Vest.

Insulele mici împrumută adesea energie de la cele mari, dar nici acest lucru nu este durabil. În Hydra, întreruperile de curent sunt frecvente, în ciuda faptului că insula este alimentată de peninsula Peloponez, mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Această alimentare cu energie electrică „problematică” împiedică unul dintre pilonii centrali ai planului guvernului elen de decarbonizare și de revitalizare a economiei țării, denumit „Grecia 2.0”.

5G și autosuficiență energetică

Guvernul dorește să creeze o industrie tehnologică care să genereze locuri de muncă și să atragă investiții străine. A adoptat deja legi pentru o rețea 5G pentru a pune lucrurile în mișcare. Cu toate acestea, întreruperile de energie electrică ar putea da peste cap întregul plan.

În loc să susțină infrastructura veche, guvernul elen dorește o soluție ecologică. „Vom face din insulele noastre destinații complet verzi și autosuficiente din punct de vedere energetic”, spune un ministru al guvernului.

Energia eoliană și solară se află în centrul acestui plan, dar, spre deosebire de alte țări, acestea nu pot fi instalate oriunde. Plantarea unei turbine eoliene în Santorini, unde mii de turiști privesc faimoasele sale apusuri de soare, ar putea face mai mult rău decât bine economiei locale.

Turbine și panouri solare

„Dar în apropiere de Santorini, se văd două insule nelocuite. Așadar, pe partea lor nevăzută, pentru a nu afecta priveliștea și peisajul din Santorini, am putea instala panouri solare sau turbine eoliene mici, cu o înălțime care să nu depășească 35 de metri”, explică George Kremlis, consilier principal al premierului grec.

Aceste turbine eoliene ar putea fi conectate prin cabluri submarine și ar putea aduce energie verde în Santorini. O astfel de turbină a fost instalată în insula Tilos, dar are 80 de metri înălțime, alături de panouri care captează energia solară.

Ca și în cazul altor insule din Grecia, turismul este principala sursă de venit pentru insula Tilos. Acum, cei 40.000 de turiști care o vizitează pe sezon au, alături de localnici, o sursă de energie suficientă, scrie Digi 24.

Insule mici, rol mare

Alte aproximativ 3.000 de insule grecești nelocuite ar putea fi transformate în centrale electrice care utilizează energie regenerabilă, cu turbine eoliene și solare care să alimenteze insulele vecine mai mari.

Există, de asemenea, planuri de a instala noi desalinizatoare pentru a reduce dependența insulelor de camioanele cisternă care vin în fiecare săptămână cu provizii de apă dulce. Grecia are și unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de apă minerală din Europa, cu 133 de sticle pe cap de locuitor în 2019, potrivit Natural Mineral Waters Europe.

ADVERTISEMENT
Tags: