News

Intoxicații la indigo. O mamă și șapte copii, în spital după ce au fost spălați cu o substanță de uz veterinar

Opt persoane au ajuns la UPU în Satu Mare, intoxicate cu o substanță de uz veterinar. Este al treilea caz de acest gen în mai puțin de o lună
05.01.2024 | 17:20
Intoxicatii la indigo O mama si sapte copii in spital dupa ce au fost spalati cu o substanta de uz veterinar
Patru dintre copii au fost transferați la Cluj-Napoca Sursa foto: PresaSM
ADVERTISEMENT

Mama și cei șapte copii se aflau într-o stare degradată de sănătate după ce s-au intoxicat cu o substanță de uz verinar (soluție pentru curățat lâna de pe oi), care a fost aplicată pe piele și cap.

O mamă și șapte copii, în spital după ce au fost spălați cu o substanță de uz veterinar

Mama și trei dintre copii au fost internați la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Ceilalți patru copii au fost transferați la Spitalul de Pediatrie Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

“Azi (vineri n.r.), 5 ianuarie, s-au prezentat la UPU, intoxicaţi cu o substanţă de uz veterinar prin aplicare externă, o mamă cu 7 copii din mediul rural.

După acordarea intervenţiilor de urgenţă, mama în vârsta de 37 ani şi un copil de 11 ani au fost internaţi pe secţia Terapie Intensivă, doi copii în vârstă de 9 şi 15 ani au fost internaţi pe secţia Pediatrie şi patru copii cu vârste de 5 ani, 7 ani şi două gemene de 3 ani au fost transferate la Pediatrie Cluj-Napoca. Starea pacienţilor este urmărită de medici”, au informat reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Al treilea caz de acest gen în mai puțin de o lună

În decembrie, două cazuri similare au zguduit opinia publică. Trei fetițe au ajuns la Spitalul din Orăștie, județul Hunedoara, după ce au fost spălate cu o substanță contra păduchilor. Cu câteva zile înainte, în județul Ialomița, un copil de cinci ani murea și alți doi ajungeau la spital în stare gravă din același motiv.

În cazul din Hunedoara, cele trei fetițe de 7, 11 și 13 ani au ajuns la  Spitalul din Orăștie cu semne de intoxicație, substanța nefiind  cunoscută la momentul la care au ajuns la spital. Fetița de 7 ani a fost internată în stare foarte gravă în secția de Terapie Intensivă, intubată.

ADVERTISEMENT

Minorele au fost transferate la Spitalul din Deva, iar ulterior fetița care era în starea cea mai gravă a fost transferată la Spitalul de Copii din Timișoara.

”În data de 24 decembrie 2023, în jurul orei 02.00, Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată prin de către medicul de gardă al Spitalului din Orăștie cu privire la faptul că la unitatea medicală au fost aduse cu ambulanța trei minore, în vârstă de 7, 11 si 13 ani, din Orăștie, intoxicate cu o substanță necunoscută provenită de la un produs pentru tratarea păduchilor.

ADVERTISEMENT

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că minorele se aflau într-un apartament din Orăștie iar pe scalp li s-a aplicat o soluție pentru tratarea păduchilor de către două femei, mame ale celor trei minore.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Un copil de cinci ani a murit

Un copil de 5 ani a decedat, iar alţi doi, de 1 an şi 11 luni, respectiv 10 ani, au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost intoxicaţi cu o substanţă toxică de uz veterinar.

“La data de 21 decembrie a.c., în jurul orei 20,30, Poliţia Oraşului Ţăndărei a fost sesizată de către cadrele medicale de la Spitalul Ţăndărei despre faptul că la camera de gardă au fost aduşi doi minori de 5, respectiv 1 an şi 11 luni care ar fi fost intoxicaţi cu o substanţă toxică.

Minora de 5 ani a decedat, iar minorul de 1 an şi 11 luni se află în stare gravă la Spitalul Orăşenesc Ţăndărei.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că o altă minoră, de 10 ani, a fost transportată la o altă unitate spitalicească din Slobozia cu simptome asemănătoare”, se precizează într-o informare transmisă de IPJ Ialomiţa.

Cercetările sunt continuate într-un dosar ce vizează comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

ADVERTISEMENT
Tags: