News

Inundații pe insula Creta. Ce a spus un român prins de potop: ”Valurile ajungeau la balcon”

Autoritățile insulei Creta sunt în alertă după inundațiile din acest weekend, care au produs victime și multe pagube materiale.
16.10.2022 | 20:53
Inundanții devastatoare pe insula Creta. Foto: facebook.com/Kernow.Weather.Team - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Atât de mari au fost șuvoaiele rezultate în urma ploilor torențiale încât autoritățile insulei Creta au transmis că inundațiile au reprezentat un ”dezastru de proporții biblice”.

Inundații de amploare pe insula Creta

Nu a fost nimic exagerat în această formulă, așa cum se poate constata mai departe din mărturia unui român. Conform ultimelor informații din presa elenă, un bărbat și o femeie au murit înecați după ce au fost surprinși de viituri.

ADVERTISEMENT

Bilanțul negru ar putea crește în următoarele ore, având în vedere că mai multe persoane au fost date dispărute. Cretanii au mai văzut inundații pe insulă, dar cea din octombrie 2022 le va rămâne mult timp întipărită în memorie.

Sugestivă în acest sens este o imaginea cu șuvoiul semnalat pe o străduță din stațiunea Agia Pelagia, situată în nordul insulei Creta. Acolo, apa a depășit nivelul ferestrelor magazinelor de la parter.

ADVERTISEMENT

În funcție de locul în care erau așezate casele, apa s-a apropiat de tavan. De asemenea, forța torentului a fost atât de mare încât a luat mașinile de pe stradă și le-a dus în mare.

Imagini șocante pentru cretani și turiști

La final, peisajul a fost dezolant: mașini răsturnate și avariate, garduri rupte, bolovani și diverse resturi. ”Au fost valuri chiar și de doi metri, ajungeau la nivelul balconului. Într-o jumătate de oră, o oră, totul s-a transformat într-o calamitate.

ADVERTISEMENT

Eram la 50 de metri de plajă și totul s-a dus în mare. Și mașini, și lemne, și pietre, tot ce a luat viitura în cale. Când ne pregăteam să plecăm, chiar în fața noastră era o ambulanță care ridică o persoană decedată”, a declarat pentru stirileprotv.ro Ilie Tritoiu, un turist român.

Martore ale potopului au fost și două profesoare care au sosit în Creta alături de patru elevi de clasa a opta de la Școala Generală 13 din Timișoara, în cadrul unui program școlar.

ADVERTISEMENT

Ei s-au întors acasă cu o zi întârziere, din cauza inundațiilor. În plus, pe fondul distrugerilor provocate de șuvoaie, au mers patru kilometric pe jos până la aeroport.

ADVERTISEMENT
Tags: