News

Învăţământul din România, în pericol! COVID-19 face ravagii în şcolile din întreaga lume

17.09.2020 | 12:18
Invatamantul din Romania in pericol COVID19 face ravagii in scolile din intreaga lume
ADVERTISEMENT

Avertisment pentru sistemul de învățământ din România! Țările care au început anul școlar mai devreme întâmpină deja probleme alarmante. Peste tot în lume, redeschiderea unităților școlare a însemnat creșterea cazurilor de coronavirus.

Mai mult de atât, în anumite țări situația a devenit de-a dreptul dramatică și autoritățile spun că nu exclud ca elevii să treacă exclusiv la învățământ online.

ADVERTISEMENT

81 de şcoli au fost închise în Franţa, la doar cincisprezece zile de la începutul anului şcolar, în timp ce în circa zece universităţi, inclusiv facultăţi de medicină, au apărut cazuri de COVID-19. Deocamdată, oficialii din Hexagon spun că cifra nu este una mare, dar recunosc faptul că ar putea escalda destul de repede.

Semnal de alarmă pentru Ministerul Educației

Ministrul Educaţiei din Franța, Jean-Michel Blanquer, a precizat că puţin peste 2.100 de clase au fost închise, adică „în jur de 0,13%” din cele 60.000 de şcoli din ţară. ”E cel mai bun început de an școlar posibil având în vedere criza sanitară. Avem aproximativ 1.200 de noi cazuri de elevi cu COVID comparativ cu săptămâna trecută. Închidem o clasă în cazul în care există trei cazuri de infectare”, a mai zis acesta.

ADVERTISEMENT
Școlile ar putea arunca în aer statistica virusului COVID-19. Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

În Belgia, medicii pediatri au solicitat Guvernului să permită elevilor să meargă la școală. Au existat însă și voci care au contrazis ferm și care au spus că pot ajunge la 400 de cazuri pe zi numai din școli în momentul în care acestea se vor deschide.

În ciuda creșterii cazurilor în întreaga lume, oficialii din domeniul sănătății publice și cercetătorii avertizează că redeschiderea școlilor se află mai degrabă într-un stadiu incipient. Donald Trump, președintele SUA nu a ezitat și a afirmat că „în Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia și multe alte țări, școlile au fost deschise fără probleme”.

ADVERTISEMENT

Donald Trump, lobby pentru redeschiderea școlilor

Cel mai puternic om de pe planetă este contrazis însă de datele oficiale. Deocamdată se știe că elevii din clasele mici nu transmit atât de des virusul colegilor sau celor de acasă. Există însă îngrijorări  cu privire la adolescenți, studenți și profesori.

Și, mai ales în comunitățile în care virusul circulă încă pe scară largă, pot fi necesare măsuri elaborate și costisitoare pentru a evita închiderea școlilor de fiecare dată când un elev este găsit pozitiv.

ADVERTISEMENT
Elevii de vârste mici nu transmit virusul la fel de mult ca cei mai înaintați în vârstă. Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Oficialii din domeniul sănătății publice și cercetătorii spun că nu au detectat o activitate prea mare a coronavirusului în rândul elevilor sau vârfuri semnificative în comunitate, dacă ne raportăm la elevii sub 12 ani.

Virologii avertizează că ar putea exista o răspândire suplimentară care nu a fost recunoscută, deoarece testarea persoanelor asimptomatice, în special a copiilor, rămâne una care nu prea se face. Dar, în multe cazuri, copiii de vârste mici care au fost depistați pozitiv au luat virusul de la cineva din familie, nu neapărat de la școală.

Probleme serioase cu COVID-19 pentru școlile din întreaga lume

Există însă și excepții. La École Louis-de-France, o școală elementară din Trois Rivières, Canada, aproape o clasă întreagă a ieșit pozitivă la COVID-19. În Finlanda, cercetătorii din domeniul sănătății publice au analizat rezultatele testelor la copiii cu vârsta sub 16 ani și au transmis că nu au găsit dovezi ale răspândirii virusului în școli.

De fapt, rata infecției din Finlanda în rândul copiilor a fost similară cu cea a Suediei și asta în ciuda faptului că în Suedia nu s-au închis niciodată școlile. Calculele sunt diferite, totuși, pentru elevii adolescenți și mai mari, deoarece se crede că aceștia sunt ceva mai predispuși la virus și ar putea să contribuie la răspândirea lui.

În Israel, unde virusul a cunoscut o creștere importantă în ultima perioadă, școlile au fost afectate, indiferent că vorbim de gimnaziu, liceu sau facultăți. Inițial, peste 100 de unități de învățământ au fost închise și 13.000 de elevi și profesori trimiși acasă în carantină. În cele din urmă s-a decis închiderea tuturor unităților de învățământ.

Unele școli din Europa au și fost închise. Sursa foto – REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

În Germania, există o întreagă dezbatere despre purtatul măști la școală de către elevi. În regiunea Schleswig-Holstein lucrul acesta nu este obligatoriu. Nu la fel se întâmplă în Berlin și Brandenburg. Aici, copiii trebuie să poarte mască, dar numai pe coridoare, în cantine și pe scări. În Renania de Nord-Westfalia, măștile au fost obligatorii și în clasă la un moment dat.

Cel puțin 41 de școli din Berlin au raportat că elevii sau profesorii s-au infectat cu coronavirus la nici două săptămâni după redeschiderea școlilor în capitala Germaniei.

Marea Britanie se teme de redeschiderea unităților de învățământ

Un studiu publicat de curând în cea mai prestigioasă revistă medicală, The Lancet a arătat că redeschiderea școlilor în luna septembrie, în Marea Britanie, trebuie să fie însoțită de teste pe scară largă, carantină și măsuri de urmărire a contactelor. În caz contrar, ar putea apărea un al doilea val, care va atinge punctul culminant în decembrie.

Preocupările lui Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie cu privire la persoanele mai tinere care transmit virusul către grupuri mai vulnerabile sunt împărtășite de consilierii științifici ai guvernului. Un raport aprobat de Grupul științific consultativ pentru situații de urgență avertizează că există un risc semnificativ ca redeschiderea școlilor să amplifice transmisia locală și națională.

Redeschiderea școlilor s-a făcut în condiții speciale în întreaga lume. Sursa foto – EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO

„Este foarte probabil să existe focare semnificative”. „Din cauza proporției mai mari de cazuri asimptomatice în rândul grupelor de vârstă mai mici, cazurile și focarele sunt, de asemenea, susceptibile de a fi mai greu de detectat în rândul elevilor”, se arată în raport.

Situație dramatică în alte țări

Dezastru în Italia, acolo unde aproximativ jumătate din numărul cadrelor didactice au fost testate pentru coronavirus cu puțin timp înainte de redeschidere. 13.000 de teste au ieșit pozitive. Școlile din Italia se vor redeschide luni, după șase luni de la închiderea cauzată de coronavirus.

Ministrul spaniol al Educației, Isabel Celaa, a declarat că nu mai puțin de 53 de școli au raportat până acum „incidente” legate de coronavirus. Multe școli și-au deschis porțile elevilor chiar săptămâna aceasta, în timp ce alte regiuni nu au început încă semestrul.

Programată inițial pe 1 septembrie, redeschiderea școlilor a fost amânată preț de două săptămâni în Grecia după ce autoritățile elene s-au arătat îngrijorate de creșterea infecțiilor cu Covid-19.

 

ADVERTISEMENT