Life

Ioana Dichiseanu a lansat primul album de muzică fado din România: ”Trebuie să atingă sufletul ascultătorilor”

Ioana Dichiseanu a lansat primul album de muzică fado, ”O meu fado”, cu piese cât se poate de emoționante, născute în Portugalia.
05.06.2023 | 17:06
Ioana Dichiseanu a lansat primul album de muzica fado din Romania Trebuie sa atinga sufletul ascultatorilor
Ioana Dichiseanu a lansat primul album de muzică fado, ”O meu fado”, cu piese cât se poate de emoționante, izvorâte din Portugalia / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ioana, fiica regretatului actor Ion Dichiseanu a lansat pe piața din România primul album de muzică fado. Poezie cântată care își trage seva din sufletul Portugaliei, muzica fado se face, astfel, auzită în România, prin intermediul albumului ”O meu fado”, lansat oficial de Ioana Dichiseanu.

Ioana Dichiseanu și-a lansat abumul de muzică fado

Ioana Dichiseanu a lansat ”O meu fado” este o provocare artistică pe care fiica marelui actor Ion Dichiseanu a acceptat-o și a promovat-o constant în ultimii ani. Ea a reușit să interpreteze, la superlativ, fado, un gen muzical complex care a fost inclus, în anul 2011, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.

ADVERTISEMENT

Albumul conține mai multe piese care au fost cântate de faimoasa Amália Rodrigues, cea care a dus muzica fado în toate colțurile lumii. Totuși Ioana Dichiseanu a ales și piese ce aparțin cunoscutelor fadiste Mariza ori Ana Moura.

Fiica regretatului actor Ion Dichiseanu a izbutit, printr-o interpretare de excepție și printr-un timbru vocal deosebit, să pună o inconfundabilă amprentă muzicală asupra pieselor respective.

ADVERTISEMENT

Una dintre melodiile cele mai emoționante de pe acest album este ”Mazia”, interpretată de Ioana Dichiseanu alături de fiica sa, Anastasia Artene, cea care calcă hotărâtă, încă de la o vârstă fragedă, pe urmele artistice ale mamei sale.

Ioana Dichiseanu și-a lansat albumul în cadrul festivalului care poartă numele tatălui ei

Ioana Dichiseanu a mărturisit că a fost sedusă dintotdeauna de acest gen muzical fascinant. Mai mult, cel care i-a insuflat pasiunea față de fado fiind tatăl său, actorul Ion Dichiseanu. Acesta i-a povestit fiicei despre prietenia care l-a legat de Amália Rodrigues, ”regina fado-ului”.

ADVERTISEMENT

”O meu fado” a fost lansat, oficial, în cadrul Festivalului de Teatru, Film și Muzică ”Ion Dichiseanu de la Adjud. Cu acea ocazie cu care Ioana Dichiseanu a explicat muzica cântată. ”Cel care cântă acest gen de muzică trebuie să atingă sufletul ascultătorilor”, spune Ioana.

”Fado e, dincolo de toate, destin, e soartă”

Albumul scos pe piață de casa de discuri ”Eurostar” conține 12 piese remarcabile, prefațate de jurnalistul Adrian Artene. ”Aceasta este muzica fado: viață vie! Nimic fără ea nu ar exista! Fiindcă fado e, dincolo de toate, destin, e soartă. Așa credeau vechii latini, pentru care fatum (din care a prins rădăcini fado) este destin! O soartă care ne urmează, pretutindeni, asemenea unei umbre.

ADVERTISEMENT

În muzica fado înmugurește destinul acestei lumi. Ca într-un pom al lumii, înfloresc curcubeele modinha, se deschid petalele dansurilor slavilor africani și se tolănesc pe plajele însorite ale Iberiei, de la Lisboa la Coimbra, versurile saudade ale poeților portughezi”, spune jurnalistul.

De altfel, Adrian Artene consideră că ”Fado e răsărit și apus. E mare și deșert. E rugăciune și e lacrimă. E una dintre coastele Omenirii, e muzica clopotelor de la poarta Raiului și limbajul nostru pe care îl murmuram în dialogul purtat cu veșnicia! E ceea ce, prin glasul Ioanei Dichiseanu, ne învie!”.

ADVERTISEMENT