Life

Doi ani de la moartea lui Ion Dichiseanu! Dezvăluiri în lacrimi ale fiicei sale, Ioana: “Este greu de trăit”

Ioana Dichiseanu își plânge tatăl și mărturisește că este greu de trăit fără el, simte ca și cum ar suferi o durere fizică, cronică.
20.05.2023 | 09:00
Doi ani de la moartea lui Ion Dichiseanu Dezvaluiri in lacrimi ale fiicei sale Ioana Este greu de trait
Ioana Dichiseanu își plânge tatăl. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Ioana Dichiseanu își plânge tatăl și recunoaște că este greu de trăit fără el alături. Nici după doi ani această durere nu a trecut și nici nu există speranțe să treacă. Între Maestrul Ion Dichiseanu și fiica lui a existat și va există o legătură unică, iar ziua de 20 mai este una tristă pentru vedetă.

Ioana Dichiseanu, în lacrimi pe 20 mai! Ion Dichiseanu a murit acum doi ani

În exclusivitate pentru FANATIK, Ioana Dichiseanu, fiica celebrul actor Ion Dichiseanu, face mărturisiri emoționante. La 2 ani de la moartea marelui actor, fiica lui recunoaște că durerea nu a trecut, dar că încearcă, zi de zi, să o ‘păcălească’ cu câte ceva.

ADVERTISEMENT

Ioana Dichiseanu își amintește ce-i plăcea să facă alături de tatăl ei și cât de mult a pus preț pe sfaturile primite de la acesta. De altfel, ea îl numește mentor pe cel care i-a fost tată.

“Pentru mine tata a fost și este în continuare ca un mentor”

Ion Dichiseanu, marele actor al României, s-a născut pe dată de 20 octombrie 1933. Inițial a dat la Politehnică dar a fost îndrumat să facă actorie de nepoata marelui actor George Vraca.

ADVERTISEMENT

Ioana Dichiseanu ne povestește care au fost cele mai de preț lucruri pe care le-a învățat de la tatăl ei. Una din cele mai importante calități ale lui  Ion Dichiseanu a fost că se ținea mereu de cuvânt sau de o promisiune.

“Pentru mine tata a fost și este în continuare ca un mentor.  M-a învățat atât de multe lucruri pe care le pun în aplicare în diferite situații cu care mă confrunt zi de zi. Cred că printre cele mai importante sunt corectitudinea și , cum spunea el: ‘fapte, nu vorbe’ .

ADVERTISEMENT

Era o persoană care se ținea de cuvânt, de promisiuni. Uneori,  chiar dacă nu promitea ceva anume, încerca să înfăptuiască un lucru pentru a-și arată iubirea. Eu încerc să îi urmez exemplul” declară Ioana Dichiseanu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Ioana și Ion Dichiseanu. Sursă foto: Arhivă personală
Ioana și Ion Dichiseanu. Sursă foto: Arhivă personală

“Când tata își repeta un rol eu eram partenerul care îi dădea replica”

Ioana Dichiseanu își amintește ce îi plăcea să facă împreună cu tatăl ei. Nedespărțită de părinții ei, Ion Dichiseanu și Simona Florescu, Ioana și-a petrecut copilăria la teatru la repetiții, în sălile de spectacol sau în culise. De multe ori avea și ocazia să repete cu tatăl ei atunci când Ion Dichiseanu pregătea un rol.

ADVERTISEMENT

“Eram foarte uniți.  Între mine și părinții mei este o relație specială, nouă ne plăcea să facem mai totul împreună.  Ei sunt prietenii mei cei mai buni alături de care am petrecut cele mai frumoase clipe. Încerc, la rându-mi,  să îi transmit la fel Anastasiei. Spre exemplu, cel mai mult îmi plăcea când mergeam în vacanțe, la petreceri sau la repetiții.

Sau să mă plimb printre scaunele din săli. Uneori așteptam cuminte în culise în timpul spectacolului sau când, acasă, tata își repetă un rol, iar eu eram partenerul care îi dădea replica. Era un sentiment fantastic. Astfel, eu când îmi repet o melodie o mai întreb și pe Anastasia ce părere are”, declară, în exclusivitate pentru FANATIK, Ioana Dichiseanu.

Ion Dichiseanu alături de nepoata Anastasia. Sursă foto: Arhivă personală
Ion Dichiseanu alături de nepoata Anastasia. Sursă foto: Arhivă personală

“Datorită experienței de viață avea un anume discernământ”

Marele actor Ion Dichiseanu a fost numit Cetățean de Onoare al orașului Adjud. În anul 2019, a fost decorat de președintele țării cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer. Ioana Dichiseanu spunea că Maestrul Ion Dichiseanu a fost, în primul rând, cel mai bun prieten al ei. Chiar dacă uneori îi era greu, ea încerca să îi asculte de fiecare dată sfaturile, date cu înțelepciune.

“Poate că atunci când ești mai ‘crud’, mai tânăr,  ai senzația că lumea e a ta și că știi mai bine decât toți ceilalți. Am avut și eu momente când încercam să fac lucrurile altfel decât mă sfătuia tată dar, într-un final, se dovedea că el are dreptate. Datorită experienței de viață, confruntându-se cu anumite situații deloc ușoare pentru un copil, avea un anume discernământ.

O înțelepciune care îl făceau să vadă lucrurile în mod obiectiv. Așadar, cam de fiecare dată  mă consultăm cu tata, cu ai mei. Acum, de fiecare dată când sunt pusă într-o situație în care am dubii , mă întreb ce ar fi spus, ce ar fi făcut tata? Și am rezultate frumoase”, spune Ioana Dichiseanu.

“Este greu de trăit, e ca și cum ai o durere cronică”

Ion Dichiseanu a murit pe data de 20 mai 2021, la Spitalul Floreasca. Fusese internat acolo de la începutul anului. În acel moment Maestrul avea 87 de ani și fusese infectat cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală. Nici acum, și poate niciodată, Ioana Dichiseanu nu se poate obișnui cu dispariția tatălui ei, mai ales că Maestrul i-a murit în brațe.

“Este greu de trăit. Este ca și cum ai o durere cronică, fizică, dar reușești să o mai ‘amăgești’ prin diferite modalități.  Prin Anastasia, prin muzică, soțul și mama care îmi sunt alături. Am avut și eu stări depresive,  am căzut în ‘melancolie’ sau tristețe. Dorul de el, faptul că nu îi mai pot spune cât îl iubesc. Cu toate că îi spuneam de fiecare dată când simțeam să fac acest lucru, parcă nu a fost suficient pentru a-i spune sau a-i arăta.

Dumnezeu mi-a dăruit cel mai bun tată din lume, pentru mine. Și chiar cred că și dincolo de acest plan fizic, tata are în continuare grijă de mine. Când m-am născut,  tata mi-a scris o poezie în care se ruga la Dumnezeu ca, după ce el nu va mai fi, oamenii să fie buni cu mine. Și chiar am parte de oameni buni în jurul meu”, declară Ioana Dichiseanu, în exclusivitate pentru FANATIK.

“De multe ori aveam sentimentul că suntem suflete gemene”

Timp de un an, după moartea Maestrului, Ioana Dichiseanu a mers săptămânal la mormântul acestuia. Mult timp după dispariția marelui actor, fiica lui l-a visat. Chiar și Simona Florescu declară că și-a visat fostul soț. Legătura puternică dintre Ioana Dichiseanu și tatăl ei nu se va rupe niciodată.

“După ce s-a împlinit un an de la plecarea să, nu l-am mai visat. Dar, simt că este o legătură puternică între noi doi ce nu se va rupe niciodată. De multe ori aveam sentimentul că suntem suflete gemene.

Sunt atât de multe asemănări între noi. Nu doar fizic cât și numerologic sau la nivelul personalității. Acum , de fiecare dată când mă uit spre cer să îi mulțumesc lui Dumnezeu, îi mulțumesc și tăticului meu”, mărturisește Ioana Dichiseanu.

“Era un optimist, un romantic, dar corect până în măduva oaselor”

O viață de amintiri alături de tatăl ei, iar fiica celebrului actor ne povestește câteva. Ion Dichiseanu a fost un om plin de iubire față de familia lui, un soț, tată și bunic minunat. Ioana își amintește cum, atunci când era gravidă, maestrul Dichiseanu o mângâia pe burtică și vorbea, mereu, cu Anastasia.

“Oh, Doamne! Sunt atât de multe amintiri! Sunt diferite situații în care își arată grijă, dragostea față de noi toți. Era un om protector, un tată grijuliu. Îmi amintesc că era atât de fericit când l-am anunțat că sunt însărcinată și îi plăcea să mă mângâie pe burtică și vorbea cu ea. Într-una din zile ne-a spus, mie și lui Adi, să fim foarte atenți și conștienți că un copil nu e o joacă. 

Pentru el ideea de copil, de familie era ceva sfânt. Îmi doresc ca în cartea pe care o voi scrie, cu ajutorul lui Adi, să dezvălui această latură a sa. Era un optimist, un romantic, dar corect până în măduva oaselor. Așa am fost crescută și eu. Chiar îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru doi părinți minunați și pentru toate amintirile alături de ei”, declară, în exclusivitate pentru FANATIK, Ioana Dichiseanu.

ADVERTISEMENT