Ioana Ginghină este dezamăgită de ce se întâmplă în teatru. Actrița a postat un mesaj dur pe blogul ei personal. Fosta lui Alexandru Papadopol a vorbit despre cei care ajung în funcții de conducere, deși nu au calificările necesare.
Actrița din serialul Adela a spus că este sătulă de sistemul corupt din lumea teatrului. Vedeta a răbufnit după ce trei dintre colegii ei de la teatru și-au dat demisia într-un singur an.
Ioana Ginghină este angajată la teatru de 20 de ani. Până acum, actrița nu a mai întâlnit o astfel de situație.
De asemenea, actrița a mai spus că sunt din ce în ce mai puțini profesioniști în domeniul teatrului. Aceștia nu pot evolua din cauza sistemului corupt și sunt nevoiți să renunțe.
Vedeta s-a referit la cei care ajung în funcții de conducere într-o manieră abuzivă, deși nu au pregătirea necesară de a lucra în zona culturală.
Ioana Ginghină a dat-o ca exemplu pe Catinca Maria Nistor, directoarea ICR Londra. Oamenii din teatru au spus despre aceasta că nu are calificările necesare pentru această funcție.
“E prima dată în cei 20 de ani de când sunt eu angajată în teatru, ca un număr așa de mare de actori să ceară demisia. De ce statul român duce o așa de mare lipsă de oameni calificați?
Pentru că oamenii calificați pleacă de la stat, iar în locul lor vin, împinși politic, oameni foarte slabi, oameni care visează la pălării mult prea mari pentru capul lor mic.
Nu contează calificarea sau proiectul, nu contează experiența, contează ce spate ai. Nu știu cum e în alte țări, dar în România noastră așa este.
Ca urmare a acestui fapt, fie că ești la ICR în Londra fie că ești la un teatru mărunt din București, senzația este aceeași, de greață și de deznădejde.”, a scris Ioana Ginghină pe blogul ei.
Ioana Ginghină a mai vorbit și despre greutățile pe care le întâmpină actorii de teatru, care sunt amenințați de oamenii sus-puși cu tăierea salariului.
Aceștia ajung să-și dea demisia din teatrele de stat. Din păcate, este foarte greu pentru ei să-și continue carierele în lumea actoriei, a mai precizat vedeta.
Medicii, de exemplu, pot alege să se mute dintr-un spital de stat la unul privat. Lucrurile nu merg în acest fel și pentru actorii de teatru. Aceștia au mai puține posibilități, spre deosebire de alte domenii.
“Ca medic, daca îți dai demisia de la un spital public te duci în mediul privat sau în străinătate și ai șanse să înflorești, să te afirmi.
Șanse mult mai mari decât un actor care își ia inima în dinți și spune: ‘Până aici! Nu mai accept să fiu călcat în picioare de o regizoare închipuită sau să tremur de fiecare data când un director mă amenință cu tăierea salariului.’
Nu poți să stai la nesfârșit cu greața în gât. (…) Actorul acesta care își ia inima în dinți, după un număr de ani pe scenă sau în spatele ei, are un orizont îngust în mediul privat. (…)
Unii suntem norocoși, dar cei mai mulți nu sunt, iar sistemul strâmb și corupt, sistemul de combinații și combinatori îi va doborî.”, a mai scris vedeta.
Fosta soție a lui Alexandru Papadopol este convinsă că situația este la fel nu doar în teatru, ci și în alte sectoare profesionale din România. Vedeta a dat exemplul din spitale și scoli, dar și din Armată sau Poliție.